Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Socioekonomická geografie
Advertisements

Proměny českého environmentálního hnutí v letech Bohuslav Binka, FSS MU.
Etika autenticity-Charles Taylor Zpracoval : J.Lang.
Sociální politika a Welfare State
Média: nástroj vládnoucí třídy
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Politologie jako věda Politika moc
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
Sociální konstruktivismus
Osvícenství.
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Základní sociologická paradigmata
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Strategický leadership
Hospodářská politika.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Teorie státu - pokračování
Sociologie zpravodajství. Perspektivy zkoumání zpravodajství podle Michaela Schudsona sociologická kritické politické ekonomie kulturálních studií.
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
Týden vědy Vliv sociálních interakcí na práci učitele Roman Švaříček.
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Filosofie úvod do problému....
O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Proč studovat makroekonomii?
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Tvorba veřejných politik - přístupy Veřejná politika Zaměření činnosti nebo nečinnosti veřejné moci ve vztahu k určitému problému (course.
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Sociologie ?.
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA 1 Pojem a předmět státovědy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název politologie je složen z následujících slov:
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
2. téma: Vznik a základní přístupy sociologie
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
Co je to feminismus? z lat. Femina = žena název pro komplex filosofií, sociálních teorií, politických hnutí a ideologií, jejichž cílem je výzkum a potírání.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
LIDSKÁ DŮSTOJNOSTLIDSKÁ DŮSTOJNOST Renta Lingová | Helena Mihalovicsová | Purkyňovo gymnázium StrážniceRenta Lingová | Helena Mihalovicsová | Purkyňovo.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Státověda.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Stát Definice, funkce, typy.
Ideologie v digitálních hrách
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str. 7-30. 2. Charles Wright Mills Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str. 7-30.

Dílo: The New Men of Power: America's Labor Leaders (1948) White Collar: The American Middle Classes (1951) The Power Elite (1956) The Sociological Imagination (1959)

Charles Wright Mills (1916 - 1962) Mills je nejvýznamnějším představitelem tzv. kritické teorie, radikální sociologie Ovlivněn marxismem Jeho působení spadá do období formování tzv. kontrakultury – amerického kritického intelektuálně sociálního hnutí (např. beat generation), které se začíná prosazovat v USA po 2. sv. válce. Jeho sociologie kritizuje americkou společnost i některé klasické sociologické teorie 50-tých let 20. stol.

Charles Wright Mills (1916 - 1962) Analyzoval čtyři hlavní síly, které spolu vedou v USA konflikt o moc: Dělnická třída Střední třída Mocenská elita (ekonomická, politická, vojenská) Intelektuálové Dominantní společenská síla: mocenská elita – propojená vojenská, politická a ekonomická složka společnosti: „vojenská definice reality“ Třídní identita Funkční zaměnitelnost Mechanismy socializace

Sociologická imaginace: Nejvýznamnější Millsovo dílo Tři hlavní okruhy problémů: vztah biografie a historie Nutnost strukturálních společenských změn, jako předpoklad humanizace lidského osudu kritika sociologického bádání (Talcott Parsons a „velká teorie“) – řeší nepodstatné nebo přímo slouží zájmům společenské elity

Sociologická imaginace: Moderní společnost je společnost chaotická, která více než kterákoliv jiná vyžaduje určitý typ vysvětlení faktů, které o sobě produkuje. Toto vysvětlení je právě sociologická imaginace. S.I.: schopnost vhledu, schopnost „vidět za“ Sociologická imaginace je snaha vidět v individuálním obecné, dávat do souvislosti biografii a historii S.I.: rozlišování mezi „osobními obtížemi danými prostředím“ a „veřejnými problémy sociální struktury“ (příklad války, nezaměstnanosti)

Sociologická imaginace: Základní otázky sociologické analýzy podle Millse: Jaká je struktura dané společnosti? Jaké místo zaujímá dané společnost v dějinách? Jaký druh lidí převládá v dané společnosti?

Sociologická imaginace: Mills je přesvědčen, že by se nemělo tolik argumentovat „lidskou přirozeností“ (psychologické vysvětlení), jako spíše věnovat pozornost sociálním jevům, které formují povahu člověka v dnešní době. Nepochopení tohoto problému nazývá „falešným vědomím“ (marxistický pojem)

Sociologická imaginace: Mills tvrdí, že dominující vědecký přístup má vliv i na interpretaci sociální reality (darwinismus) „Scientismus“ přírodních věd a nekritická adorace technologií, je dle M. v krizi

Sociologická imaginace: Měl by hrát sociální vědec v moderní společnosti nějakou politickou roli? Mills odmítá dvě klasické odpovědi: Filosof jako vládce (Sókratés, Platón) – popření demokracie Sociální vědec jako vladařův rádce – to ohrožuje „intelektuální poctivost a svobodu pracovat na úkolech sociální vědy“ mění soc. vědy v byrokracii Doporučuje: Zůstat nezávislý a obracet se s výsledky bádání jak na politiky tak na veřejnost