Krevní skupiny Autor: Mgr. Diana Mücksteinová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dědičnost krevních skupin
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tělní tekutiny.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Elektromagnetické záření 1. část
Lidská kostra – 1. část Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Lidské tělo - opakování
Trávící soustava - opakování
Lidská kostra – 2. část Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Trávící soustava – 1.část
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Obranný systém těla, krevní skupiny, mízní soustava
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_470.
Krevní skupiny Magdaléna Málková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Krevní skupiny, dárcovství krve
Krevní skupiny Magdaléna Málková.
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0213.
DARUJ KREV, ZACHRÁNÍŠ ŽIVOT
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0214.
Srdce a krevní oběhy Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Tělní tekutiny Autor: Eva Klabenešová
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost krevních skupin, mimojaderná dědičnost Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/11 Šablona:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Krev Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ – VY_32_Inovace_
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Tělní tekutiny Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J07 TEMA: Krevní skupiny, transfuze ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Oběhová soustava - krev
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Hormonální regulace bezobratlých
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_06_KREV
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
VY_32_INOVACE_PŘČL.15 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Opěrná soustava Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Krevní skupiny Autor: Mgr. Diana Mücksteinová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko 2013, červenec

Krevní skupiny jsou založeny na existenci antigenu a protilátky antigeny /aglutinogeny/ jsou molekuly na povrchu membrány červených krvinek protilátky /aglutininy/ jsou obsaženy v krevní plazmě Obr. 1 - Antigeny

Krevní skupiny lidskou populaci můžeme rozdělit do 4 krevních skupin - A,B,AB a 0 Obr. 2 – Rozbor krve

Krevní skupina A Obsahuje aglutinogen A a aglutinin anti-B Obr. 3 – Krevní skupiny

Krevní skupina B Obsahuje aglutinogen B a aglutinin anti-A Obr. 3 – Krevní skupiny

Krevní skupina AB Obsahuje aglutinogen A a B Obr. 3 – Krevní skupiny

Krevní skupina 0 Obsahuje aglutinin anti-A a anti-B Obr. 3 – Krevní skupiny

Rh-faktor kromě krevních skupin A, B, AB a 0 rozlišujeme ještě, zda v krvi je nebo není přítomen Rh-faktor Rh-faktor je aglutinogen, který je obsažený v erytrocytech asi 85% lidské populace

Rh-faktor pokud je Rh-faktor přítomen, označuje se krev Rh+ pokud není přítomen, označuje se krev Rh- populace Rh(D)− Rh(D)+ evropský původ 16 % 84 % africký původ 0,9 % 99,1 % neevropský, neafrický 0,1 % 99,9 % Obr. 4 – Výskyt Rh-faktoru v krvi

Krevní skupiny a dědičnost Krevní skupiny se dědí. Na základě určení krevní skupiny lze např. ve sporu o otcovství určit, kdo otcem dítěte není, ale nedá se prokázat, kdo otcem je.

Krevní transfúze proces, během kterého je do krevního oběhu příjemce vpravena krev nebo krevní složky od dárce Obr. 5 – Krevní tělíska

Použité zdroje Obr. 1 - COURTESY: NATIONAL HUMAN GENOME RESEARCH INSTITUTE. Wikipedie [online]. [cit. 21.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antibody.pngObr. 2 - ORIGINAL UPLOADER WAS APERS0N AT EN.WIKIPEDIA. Wikipedie [online]. [cit. 21.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bedside_card.jpg

Použité zdroje Obr. 3 - INVICTAHOG. Wikipedie [online]. [cit. 21.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blood_Compatibility.svg Obr. 4 - CREATIVE COMMONS. Wikipedie [online]. [cit. 21.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Krevn%C3%AD_skupina

Použité zdroje Obr. 5 - ELECTRON MICROSCOPY FACILITY AT THE NATIONAL CANCER INSTITUTE AT FREDERICK (NCI-FREDERICK). Wikipedie [online]. [cit. 21.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_White_Blood_cells.jpg NOVOTNÝ; HRUŠKA. Biologie člověka pro gymnázia. Praha: Fortuna, 1997, ISBN 80-7168-462-7. JELÍNEK; ZICHÁČEK. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Olomouc, 2007, ISBN 978-80-7182-213-4.