Čtvrtohory vývoj člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRAVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Vývoj člověka Australopithecus Homo habilis Homo erectus Homo sapiens
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
PŮVOD A VÝVOJ ČLOVĚKA.
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vzešel z okruhu.
Vývoj člověka dle anglického badatele Charlese Darwina.
Vytvořily: Verča Rozehnalová a Kika Kořínková Neandrtálec
HOMO HABILIS (4-1MA) Jeho kosterní pozůstatky byly nalezeny v Olduvai
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
BIOLOGIE ČLOVĚKA ANTROPOGENEZE
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS)
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VY_32_INOVACE_Dj.6.02-Pravěk-prezentace
DUM Téma: Pravěk (vývoj člověka) Vyučovací předmět: Dějepis Ročník: 6.
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA Autor: David Hainall.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.27 –VÝVOJ ČLOVĚKA– pracovní list
Původ a Vývoj člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti původu.
Vývoj nejstarších lidských společenství
Člověk zručný (Homo habilis) Starší doba kamenná
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
člověk vzpřímený Homo erectus
Původ a vývoj člověka, rod člověk - homo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ČLOVĚK ROZUMNÝ Člověk vyspělý ( Homo sapiens sapiens)
Původ a vývoj člověka III
Život člověka v době kamenné
ČLOVĚK VZPŘÍMENÝ (HOMO ERECTUS)
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT)
Člověk rozumný (Homo sapiens)
Nejdůležitější předchůdci člověka
Původ a vývoj člověka.
PŮVOD A VÝVOJ ČLOVĚKA.
Nejstarší lidé dnešního typu
6. ročník Pravěk.
Dějepis Doba kamenná 1.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Homo sapiens (člověk rozumný), Homo sapiens sapiens (člověk dnešního.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
8. ročník, biologie člověka CO DĚLÁME V PŘÍRODOPISE.
Paleolit - největší, nejdelší a nejméně prozkoumané období Vznik a vývoj člověka, střídání dob ledových a meziledových Lidé byli ovlivněni dobami ledovými.
Čtvrtohory vývoj člověka
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Dějepis 6. ročníku Člověk zručný.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pravěk.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Předchůdci člověka VY_32_INOVACE_15
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 6. ročník
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
Pravěk uč. 21.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 6. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Dějepis 6. ročníku Člověk vzpřímený.
(Homo sapiens) 200 tisíc let před n. l tisíc let př. n. l.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Úvod do období pravěku Vývoj člověka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA l. O čem bude řeč? Antropogeneze – vývoj člověka. Předchůdci člověka: o Australopithecus o Homo habilis – člověk zručný o Homo erectus.
1.
Transkript prezentace:

Čtvrtohory vývoj člověka

Živočišní předchůdci člověka: AUSTRALOPITHECUS AFRICANUS žil před 5−2 mil. let v Africe obyvatel stepí a lesostepí podobný dnešnímu šimpanzovi napřímený postoj drobná postava - výška 120 cm, váha 35 kg malá mozkovna − kapacita lebky 500 cm3 mohutná dolní čelist bez bradového výběžku obličej široký, plochý s výraznými nadočnicovými oblouky živil se převážně rostlinnou potravou žil v tlupách  používal primitivní nástroje (kameny, klacky), ale sám si je nevyráběl

Australopithecus africanus

Australopithecus x

Přímí předchůdci člověka: ČLOVĚK ZRUČNÝ (HOMO HABILIS ) žil před 2,4 – 1,5 mil. let v Africe vyráběl primitivní kamenné nástroje lidská stavba ruky i nohy výška 120−140 cm, hmotnost 30−40 kg ploché čelo, výrazné nadočnicové oblouky, masivní dolní čelist bez brady kapacita lebky 590−690 cm3 žil ve stepích, živil se rostlinnou potravou, lovem menších živočichů i mršinami

Homo habilis

Homo habilis

ČLOVĚK PRACOVITÝ(dělný) (HOMO ERGASTER) nedávno objevený mezičlánek mezi člověkem zručným (Homo habilis) a člověkem vzpřímeným (Homo erectus) žil před 1,9 –1,4 milióny lety jako první z rodu Homo se dokázal dostat z Afriky, nejprve do Asie a potom i do Evropy stavba těla odpovídala horkému, suchému klimatu – byl vysoký, štíhlý, měl delší nohy a kratší ruce, ztratil většinu ochlupení jméno „pracovitý“ vychází z nálezů složitěji opracovaných nástrojů, používal již pěstní klín.

Homo ergaster

ČLOVĚK VZPŘÍMENÝ (HOMO ERECTUS) žil před 1,5 mil.−250 000 let zejména v Asii, také v Africe a Evropě vzpřímená postava s předkloněnou hlavou (170 cm, 60 kg) úzká, nízká, mohutná mozkovna  (1 000 cm³), dozadu ubíhající čelo s výraznými nadočnicovými oblouky; mohutné čelisti bez brady jedl maso i rostlinnou potravu, aktivně lovil, vyráběl nástroje (pěstní klín), používal oheň žil v tlupách a dorozumíval se zvuky, které se staly základem řeči

Rozšíření Homo erectus

Homo erectus 33.

Homo erectus

ČLOVĚK MOUDRÝ (HOMO SAPIENS) vyvinul se v Africe asi před 200 tis. lety má klenutou lebku se svislým čelem a větší mozkovnou (objem mozku v průměru 1 400 cm3) v obličeji chybí nadočnicové oblouky, zmenšuje se čelist i zuby, objevuje se bradový výběžek používá specializované nástroje (luk a šípy, kopí, harpuny, jehly na šití,…), buduje si obydlí, obléká se do kůže živí se sběrem rostlin, lovem menších zvířat, potravu upravuje na ohni, který umí rozdělat artikulovaná řeč; abstraktní myšlení, umění v posledních 10 000 letech začal hospodařit – rozvoj zemědělství, domestikace zvířat, s tím souvisí vznik osad, vesnic a měst - stále více ovlivňuje okolní krajinu snadnější přístup k potravinám vede k velkému početnímu nárůstu, rozšiřuje se do všech kontinentů (před 15 tis. lety do Ameriky)

Rostoucí počet lidí

HOMO (SAPIENS) HEIDELBERGENSIS předchůdce neandertálce některými vědci řazený k Homo erectus předchůdce neandertálce žil před 700 000−300 000 let stavěl si obydlí z kamení, větví a kůže

HOMO (SAPIENS) NEANDERTHALENSIS žili před 150 000−40 000 lety v Evropě a Středním východě− souběžně s jinými předchůdci člověka vymřeli jako slepá vývojová větev, ale pravděpodobně se křížili s kromaňonci přizpůsobení době ledové: menší, svalnatá postava (165 cm) s kratšími, silnými končetinami obličej s výrazným nosem, velkými nadočnicovými oblouky a mohutnou čelistí, často měli zrzavé vlasy objem mozkovny byl větší než u současného člověka ( 1 400−1 700 cm3) vytvářeli složitě opracované nástroje z kamene, dřeva a kostí lovci velkých zvířat (oštěpy a kopí s kamennými hroty, primitivní sekery a palice) jako obydlí využívali jeskyně nebo si stavěli jednoduché přístřešky především z mamutích  kostí a klů, případně ze dřeva pohřbívali mrtvé jednoduchá řeč

Rozšíření Homo neanderthalensis

Homo neanderthalensis 36.

Homo neanderthalensis

pohřebiště v Šanídáru v severním Iráku

https://www.youtube.com/watch?v=ZRfWU-ZpLZ8 https://www.youtube.com/watch?v=ROtW9SPnhuM

ČLOVĚK PŘEDVĚKÝ = KROMAŇONEC HOMO SAPIENS SAPIENS ČLOVĚK PŘEDVĚKÝ = KROMAŇONEC žili před 40 000 - 10 000 lety v Evropě, Asii a Africe vytvářeli první umělecká díla (sošky zvířat i lidí, šperky, jeskynní malby) vyráběli si oděvy, přístřešky, nástroje a lovecké zbraně měli již plně vyvinuté rozumové schopnosti, abstraktní myšlení a řeč, prováděli rituály tělesnou stavbou se takřka neliší od současného člověka o období života kromaňonců se někdy hovoří jako o „velkém skoku kupředu“, o kulturní revoluci

Kromaňonec lebka rozšíření

Kromaňonec

Předvěký člověk KULTURA Věstonická Venuše Předvěký člověk KULTURA Nejznámější nástěnné jeskyní malby nalezneme ve Španělsku (Altamira), Francii (Lascaux ) a v Africe - Namibie (Apollo).

Altamira

Lascaux

Bhimbetka skalní úkryty  v Indii jsou součástí  světového dědictví UNESCO (30 000 let) Cueva de las Manos (jeskyně Hands) v provincii Santa Cruz v Argentině (550 př.n.l)

Rozšíření druhu homo sapiens. Obr. 26 Čísla udávají přibližnou dobu osídlení dalších kontinentů člověkem Homo sapiens.

Pevninský most přes Beringův průliv

Sídliště v Mladečských jeskyních patřilo k nejstarším nalezištím pozůstatků lidí, tzv. aurignacké kultury. Stáří kostí bylo určeno na přibližně 31 tisíc let (jedna z kostí je dokonce ještě starší). Zjištěné údaje vedly k závěru, že Mladečské sídliště sloužilo nejstarší prokázané populaci člověka moderního typu ve střední Evropě. K nálezům pozůstatků patří řada lebek a hojné části koster mužů, žen i dětí cromagnonského typu, kteří prokazatelně holdovali lidojedství. Jim patřily také kamenné a kostěné nástroje, zbraně a ozdoby.

Člověka zkoumá Antropologie Archeologie věda o člověku jako živočišném druhu studuje kosterní pozůstatky Archeologie vývoj lidské civilizace (kultury) studuje doklady kulturního rozvoje

20. VÝVOJ ČLOVĚKA

sapiens sapiens moudrý HOMO KDE ŽIL POSTAVA ZNAKY habilis zručný Afrika malá - vyrábí jednoduché nástroje - kočuje v tlupách - hlavně sběr rostlin ergaster pracovitý Asie Evropa Afrika svalnatý - jako první migruje z Afriky, nejdřív do Asie, pak do Evropy erectus vzpřímený Asie Evropa vysoký, svalnatý - používá oheň - kočuje v tlupách - loví (muži) i sbírá rostliny neandrtálec z. Asie menší, svalnatý - přizpůsobený zimě - lovec velkých zvířat - staví si obydlí - jednoduchá řeč - pohřbívání mrtvých  sapiens sapiens moudrý celosvětově jako dnešní člověk - skutečná řeč -umělecká tvorba - vznik zemědělství a později průmyslu