Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní struktura, metainformace
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
David Pejčoch XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.10/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ Validita stránek.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 4 Nejen textem živ je web – seznamy, obrázky a tabulky Martin Adámek.
PHP – Základy programování
1 5. přednáška XML Slajdy převzaty z Mlýnková, Nečaský : Technologie XML (DBI026, MFF UK) Úvod do databázových systémů B RNDr. Jan Lánský, Ph.D.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
1 PRG036 – Technologie XML Přednáší: Irena Mlýnková Martin Nečaský
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
WAP 2.0 v XHTML a WAP CSS, Autor: Miroslav Klíma Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa kvalitní web na display mobilního telefonu…
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
XML na papír Dušan Fencl
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
RDF a RQL Roman Krejčík. RDF a RQL RDF – Resource Description Framework –Jazyk pro ukládání informací v XML –RDF Schema RQL – RDF Query Language –Dotazování.
Automatizovaná podpora výběru nástroje pro dobývání znalostí Jakub Štochl.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Vít Profant Obhajoba bakalářské práce
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
XML eXtensible Markup Language Adolf Knoll Národní knihovna ČR
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Jazyk XML v geoinformatice
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
Prezentace diplomové práce
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Základy XML – struktura dokumentu (včetně testových otázek) Otakar Čerba Oddělení geomatiky Katedra matematiky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti?
as4u advanced system for you
Zpracování textů efektivně
XML Validace.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyky Začínáme.
Evidence aplikací a jejich dokumentace
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Transkript prezentace:

Petr Šmíd

Obsah prezentace Co je to XML ?

Obsah prezentace Co je to XML ? Vlastnosti

Obsah prezentace Co je to XML ? Vlastnosti Validita

Co je to XML ? EXtensible Markup Language Účelem je usnadnit sdílení dat napříč informačními systémy Popis dokumentu z hlediska věcného obsahu Vyvinuto a doporučováno konsorciem W3C

Vlastnosti Otevřený formát založený na prostém textu Implicitně používá znakovou sadu Unicode Definice vlastních elementů (tagů) Vysoká informační hodnota

Příklad dokumentu v XML Introduction Story Part 1 Part 2 Index

Validita XML

Správně strukturovaný a validní XML dokument Správě formovaný (well-formed) XML dokument dodržuje základní pravidla: Právě jeden kořenový element Korektní zanoření elementů Dodržení CASE sensitivity Hodnoty atributů uzavřeny v uvozovkách Speciální znaky zapsány pomocí entit Validní = vyhovující nějaké předem definované sadě pravidel, které si vymyslíme. Tento formát se definuje pomocí jazyků pro definování schématu dokumentu: DTD XML Schema RELAX NG

Proč se zabývat validitou ? Chyby v XML: Vzniklé při přenosu dat Vzniklé při editaci XML uživatelem z nepochopení/nedodržení pravidel předepsaných v DTD z neznalosti XML překlepy Program zpracovávající XML by se měl při první chybě zastavit a nepokračovat ve zpracování chybného dokumentu.

DTD (Document Type Definitions) Nejstarší a nejvíce podporované Může být definované uvnitř XML dokumentu, v externím souboru nebo veřejné Postačuje pro jednoduché aplikace Standardizovaná DTD např. pro HTML

XML Schema Pozor na terminologii XML schéma = přípustná struktura XML dat, popsaná v některém z existujících jazyků (DTD, XML Schema…) XML Schema = jazyk pro popis struktury dokumentu „XML schéma v jazyce XML Schema“

XML Schema XML Schema je lepší než DTD, protože Podporuje datové typy Podporuje namespaces Je zapsáno pomocí XML (není nutné se učit nový jazyk, na rozdíl od DTD) Je připraveno na budoucí rozšíření

Relax NG Syntax také vychází z XML, ale umožňuje i kompaktní zápis Stejně jako W3C XML Schema podporuje Datové typy Namespaces Regulární výrazy

Příklad - XML Petr Tomas Nezapomen!! Nezapomen pres weekend dodelat ty protokoly!! Tomas Petr Uz to mam!! Protokoly uz mam davno hotovy, hehe ;-)

DTD pro náš příklad note.xml Před kořenovým elementem nutno zadat hlavičku: note.dtd

XML Schema pro náš příklad …….

Relax NG schema pro náš příklad note.rng

Druhy validátorů Online validátoy Integrované ve vývojovém prostředí nebo prohlížeči Validátory běžnou součástí dostupných XML parserů

Online validátory V podobě webové stránky nebo služby vytvářející rozhraní klasickému parseru Nevýhody Posílám svá data neznámo kam a komu Nevhodné pro velké objemy dat Využití Experimenty XML validátor (X)HTML validátor kódu stránek

Online validátory HTML, XHTML, WML, DTD, XML Schema XML Schema HTML a XHTML RELAX NG Pouze well formed checker

Integrované validátory Součástí IDE nebo webového prohlížeče Pomáhají při vývoji XML dokumentu nebo HTML kódu Placená vývojová prostředí obvykle obsahují komplexní sadu funkcí pro vytváření, validaci a editaci XML

Odkazy a zdroje e_Comparison Validace XML a validátory, Karas M., 2007