Kazuistika č. 3 pro ÚPF Námět: V. Danzig, II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Advertisements

Postupy při nálezu rezistence v prsu
Triplicitní nádorové onemocnění (kazuistika)
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Diferenciální diagnostika bolesti na hrudi kardiálního a vaskulárního původu J. Čech Kardiologické oddělení, KJIP, Komplexní kardiovaskulární centrum.
Interaktivní kazuistický seminář č. 3
Srdeční vady vrozené a získané MUDr. D. Kačaras
Nemoci oběhové soustavy
PERIKARDIÁLNÍ PUNKCE CHLEBKOVÁ SILVIE.
KARCINOM PRSU PO ESTETICKÉ OPERACI
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Avastin v klinické praxi: kazuistiky
Nádory v oblasti dutiny ústní
Chyby a omyly v péči o prsy z pohledu klinika
Ošetřování ženy s CA mammy
Onemocnění dýchacího systému
Srdeční vady vrozené a získané MUDr. D. Kačaras
A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský
Poruchy mechanizmů imunity
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Resekční výkony u tumorů pankreatu
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, nádory žaludku
Syndromologie renálních chorob.
XLVII. Dny nukleární medicíny
Plicní hypertenze seminář Martin Vokurka duben 2005 Zkrácená internetová verze.
Koronarografie a balónková angioplastika (PTCA)
Námět: V. Danzig, II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK
Klinická propedeutika
- význam nádorových onemocnění
Systémová arteriální hypertenze
Bolest na prsou (na hrudi)
Hemoroidy – konzervativní nebo chirurgický přístup?
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O NEMOCNÉHO S HLUBOKOU ŽILNÍ TROMBÓZOU
Jméno…. Všeobecná sestra, 2. ročník Zdroj: časopis SESTRA 9/2011
Zpracoval: Ondřej Boček
Srdeční vady vrozené a získané MUDr. D. Kačaras
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O NEMOCNÉHO PO OPERACI PRSU
Námět: V. Danzig, II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK
Analýza variability srdeční frekvence u osob po léčbě kardiotoxickými cytostatiky Jan Novotný, Hana Hrstková, Martina Novotná, Ilona Dohnalová Masarykova.
Onemocnění aorty.
Srdeční selhání Jan Malík Komplexní kardiovaskulární centrum VFN
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Glomerulární onemocnění (nefritický a nefrotický syndrom) typové kasuistiky morfologický obraz MUDr. Zdeňka Vernerová, CSc., MUDr. Martin Havrda.
ISCHEMICKÁ CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA NA PODKLADĚ LEIOMYOSARKOMU
vypracoval-Martin Vítů
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
Kazuistika Jana Pospíšková David Belada IV. interní hematologická klinika Lékařská fakulta UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové Novinky v léčbě lymfoproliferací.
Případ jedné plicní embolie diferenciální diagnóza dušnosti – kazuistika Eva Kociánová, Martin Hutyra, Jan Přeček, Miloš Táborský I. interní klinika -
Využití MDCT SOMATOM Definition v kardiologii a ostatních oborech v nemocnici Jihlava. MUDr. Olivia Havránková.
Stillova choroba MUDr. Andrea Janoušková Dětské oddělení, Nemocnice Pelhřimov p.o.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
1.  Karcinom prsu patří ve vyspělých zemích k nejčastějším onkologickým onemocněním žen.  Zavedením mamografického screeningu a zlepšením diagnostiky.
Příspěvek low-dose CT k upřesnění nálezu na scintigrafii plicní perfuze u pacientů s podezřením na embolii do plicnice - kazuistiky. Lang O, Kuníková I.
Méně obvyklá příčina hyperkinetické cirkulace MUDr. Pavel Poláček Centrum pro plicní hypertenzi 2. Interní klinika kardiologie a angiologie 1. LF UK a.
UZ akutních stavů podbřišku u žen Sedláková J., Foukal J. Radiologická klinika FN Brno a Lékařské fakulty MU přednosta: prof. MUDr. Vlastimil Válek CSc.
Laparoskopické řešení ložiska ve slezině u pacienta po perkutánní gastrostomii Vladimír Procházka Chirurgická klinika FN a LF MU Brno Bohunice.
Fulín P., Pokorný D., Štefan J., Sosna A. 1.Ortopedická klinika 1.LF UK a FN Motol ORTOPEDIE PRO REVMATOLOGY A REVMATOLOGIE PRO ORTOPEDY Velké Bílovice.
David Nešpor Jan Černý Petr Němec
Možné a nemožné v léčbě mRCC - kazuistika
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Infekce močových cest.
Glomerulonefritis.
CT jater – proč všem dělat CT?
Cévní mozkové příhody Z. Rozkydal.
Kazuistiky léčby mRCC úspěch a neúspěch
MUDr. Tomáš Pitra Urologická klinika LF UK a FN Plzeň
Kazuistiky - pankreas.
Poruchy mechanizmů imunity
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Kazuistika č. 3 pro ÚPF Námět: V. Danzig, II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK

Anamnéza Žena, nar RA: otec + 78 na komplikace DM, měl Ca prostaty Usus: kouřila od 25 let 10 cigaret/den, nyní několik měsíců 1 cigareta/3 dny, abusus alkoholu 0 GA: 2 porody, 4 měsíce kojení, v menopauze Do roku 2008 vážněji nestonala 2008 mamografický náhodný nález Tu levého horního quadrantu mammy, excize, nutnost rychlé reexcize a exenterace axily, adjuvantní chemoterapie a radioterapie; histologicky invazívní duktální karcinom, histologicky velmi nepříznivá varianta

Anamnéza - otázky Spatřujete v anamnéze do roku 2008 nějaké rizikové faktory pro karcinom mammy (RA, usus,GA)? Hrozí včas náhodně zachycený karcinom mammy možnou generalizací ? Může onkologická léčba která byla podána nějakým způsobem negativně ovlivňovat srdce ?

Nynější onemocnění V roce 2011 zjištěna při onkologické dispenzarizaci generalizace onemocnění, mediastinální lymfadenopatie, postižení jater Duben 2012 při PET/CT zjištěn krom progrese lymfadenopatie i perikardiální a pleurální výpotek Výpotek v perikardu hodnocen jako v.s. maligní, změněna chemoterapie Klinicky i echokardiograficky bez známek tamponády

Nynější onemocnění - otázky Jaké jsou možné mechanizmy šíření nádorových onemocnění ? Slyšeli jste název kombinované vyšetřovací metody PET/CT ?, co zkratka znamená a jakého patofyziologického mechanizmu je využíváno při detekci nádorových a zánětlivých procesů v těle ? Za jakých okolností může zmnožení tekutiny v perikardu způsobit srdeční tamponádu, co všechno o jejím vzniku rozhoduje ? Které srdeční oddíly jsou ke vzniku útlaku náchylnější a proč ? Jaký je fyzikální nález na srdci samém (pohmat, poslech) při rozsáhlém perikardiálním výpotku ? Proč ?

Perikardiální výpotek zřetelný hlavně u pravé síně (mezi č. 6 a 9)

Perikardiální výpotek v M-mode zobrazení – zřetelný za před pravou komorou a za zadní stěnou komory levé, větší v systole – označeno modře

Další průběh onemocnění V červenci 2012 se poprvé objevily klinické příznaky srdeční tamponády, její přítomnost potvrdilo echokardiografické vyšetření? Nemocná byla indikována k perikardiální punkci, v hemoragickém výpotku byly prokázány nádorové elementy. Pro recidivy perikardiálního výpotku se známkami tamponády byly nutné opakované punkce, při jedné došlo i k aplikaci cytostatika do perikardiálního vaku.

Další průběh onemocnění - otázky Kdy dochází ke vzniku srdeční tamponády?; jaké jsou v tu chvíli tlakové poměry v perikardiálním vaku a pravostranných srdečních oddílech? Proč dochází celkem vzácně k útlaku i levostranných srdečních oddílů (daleko vzácněji než pravostr.)? Jaké jsou klinické příznaky srdeční tamponády, na jaké dvě skupiny je možno je rozdělit z patofyziologického pohledu? Co je to pulsus parodoxus, jak lze vysvětlit jeho vznik?

Srdeční tamponáda

Dilatace dolní duté žíly a absence její respirační variability

Kolísání transmitrálního průtoku

Další vývoj – zatím poslední hospitalizace do Přijata pro rozvoj otoků DK a bolestí v pravém podžebří (fyzikálně symetrické otoky pod kolena, hepatomegalie) Jako velmi suspektní příčina pravostranného srdečního selhání byla stanovena konstriktivní perikarditida. Vzhledem k přítomnosti maligního onemocnění s nedobrou a krátkodobou prognózou bylo rozhodnuto o konzervativním postupu (= farmakologické léčbě)

Další vývoj - otázky Co je příčinou rozvoje konstriktivní perikarditidy po opakovaných atakách perikardidity ( i nádorové infiltrace perikardu ) ? Co u naší nemocné zřejmě k rychlejšímu rozvoji konstrikce přispělo ? Jaký je další častý projev pravostranné srdeční nedostatečnosti krom zmíněných otoků DK a hepatomegalie ? Jaká je alternativa konzervativní léčby, kterou bychom volili při příznivé prognóze, třeba u konstrikce po atakách recidivující idiopatické perikarditidy (jedná se o léčbu chirurgickou a víceméně kauzální) ?

Závěr Zmnožení tekutiny v perikardu může mít řadu příčin Množství tekutiny v perikardu, ale i rychlost vzniku výpotku (pomalejší rozvoj umožňuje určitý stupeň adaptace zevního listu perikardu) rozhoduje o případném rozvoji srdeční tamponády Tamponáda vzniká pokud tlak v perikardiální dutině převýší tlak v pravé síni a postupně dalších oddílech Příznaky tamponády jsou jasně patofyziologicky vysvětlitelné a lze je rozdělit na a) příznaky z nízkého srdečního výdeje b) příznaky z hromadění krve před pravým srdcem

Závěr II Hrozící tamponádu odhalí před rozvojem klinického obrazu echokardiografické vyšetření Echokardiografie má zásadní význam v diagnostice perikardiálního výpotku a jeho léčbě (punkce pod kontrolou ultrazvuku) Srůsty v perikardu a jejich následná kalcifikace vedou k fixovanému obrazu konstriktivní perikarditidy Ta je léčitelná perikardektomií, jedná se však o náročný kardiochirurgický zákrok, kterého nejsou zejména nemocní s nádorovým postižením většinou perikardu schopni