Homogenní elektrostatické pole Jakou silou působí elektrické pole o napětí U = 100 V na elektron, je-li vzdálenost elektrod 1 cm? Jaké mu uděluje zrychlení?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Skalární součin Určení skalárního součinu
Advertisements

Elektrický náboj a jeho vlastnosti
I. Statické elektrické pole ve vakuu
Skalární součin Určení skalárního součinu
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 18.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL A NAPĚTÍ
Dosazování číselných hodnot do vzorců
II. Statické elektrické pole v dielektriku
Elektromagnetické vlnění
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
Pohyb relativistické částice
Skalární součin Určení skalárního součinu
Co jsou ekvipotenciální plochy
GRAVITAČNÍ POLE.
Homogenní elektrostatické pole
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Částice s nábojem v magnetickém poli
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
FII-4 Elektrické pole Hlavní body Vztah mezi potenciálem a intenzitou Gradient Elektrické siločáry a ekvipotenciální plochy Pohyb.
KAPACITA VODIČE. KONDENZÁTOR.
FII-02 Elektrické pole a potenciál Hlavní body Konzervativní pole. Existence elektrického potenciálu. Práce vykonaná na náboji.
Skalární a vektorové veličiny
Nestacionární magnetické pole
FII-02 Elektrické pole a potenciál
Pohyb nabité částice v homogenním magnetickém poli
Homogenní elektrostatické pole Jakou silou působí elektrické pole o napětí U = 100 V na elektron, je-li vzdálenost elektrod 1 cm? Jaké mu uděluje zrychlení?
Rovnoměrný otáčivý pohyb
Pohyb nabité částice v homogenním magnetickém poli
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Relativistický pohyb tělesa
IONIZACE PLYNŮ.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL A ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ
Magnetické pole pohybující se náboje
Elektrostatika Elektrický náboj dva druhy náboje (kladný, záporný)
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
Měření měrného náboje elektronu
Rovnoměrný otáčivý pohyb
Atomy nejsou dále dělitelné chemickými postupy (využití chemických reakcí). •Po objevu vnitřní struktury atomu a jeho jádra víme, že atomy nepředstavují.
Keplerova úloha zákon sílypočáteční podmínky. Keplerova úloha zákon síly počáteční podmínky Slunce: M =  kg M  = 39.1 gravitační konstanta:
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_674.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Stavba látek.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Vysvětlení? problém vnitřní struktury atomů- kladný a záporný (elektrony) náboj - radioaktivita, rozpady - kolik elektronů v atomu - rozložení náboje -
VAZEBNÁ ENERGIE A ENERGIE REAKCE. Pronikání do mikrosvěta molekuly se skládají z atomů atomy se skládají z jader a elektronů jádra se skládají z protonů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
11. ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE
změna tíhové potenciální energie = − práce tíhové síly
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
IONIZACE PLYNŮ.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Transkript prezentace:

Homogenní elektrostatické pole Jakou silou působí elektrické pole o napětí U = 100 V na elektron, je-li vzdálenost elektrod 1 cm? Jaké mu uděluje zrychlení? Q = e = 1, C F = eU/d = 1, /0,01 N = = 1, N F = QE; E=U/d a =F/m = 1, /9, m/s 2 = = 1, m/s 2 m e = 9, kg

Nesprávný výsledek v důsledku použití nerelativistického vzorce pro kinetickou energii, rychlost nemůže být větší než rychlost světla ve vakuu c = m/s ! Homogenní elektrostatické pole Jakou rychlost získá elektron urychlený napětím U = 300 kV ? W =E elst = QU=eU

Homogenní elektrostatické pole Jakou rychlost získá elektron urychlený napětím U = 1 MV ? W =E elst = QU=eU Nesprávný výsledek v důsledku použití nerelativistického vzorce pro kinetickou energii, rychlost nemůže být větší než rychlost světla ve vakuu c = m/s !

Radiální elektrostatické pole Jak velkou silou je přitahován elektron k jádru vodíku, je-li na dráze o poloměru r = m? Jak velké zrychlení tato síla elektronu uděluje?

Radiální elektrostatické pole Jaká je elektrostatická interakční energie elektronu s jádrem vodíku, je-li na dráze o poloměru r = m? Vazebná elektrostatická energie je řádově eV → praktický význam jednotky eV

Radiální elektrostatické pole Jak velkou rychlostí se musí pohybovat elektron atomu vodíku, je-li na dráze o poloměru r = m? Elektrostatická síla plní funkci dostředivé

Radiální elektrostatické pole Jaká je klasická celková energie elektronu kroužícího kolem jádra o náboji Ze ve vzdálenosti r ?

Kvantování hladin atomu vodíku Určete excitační energii potřebnou k excitaci elektronu atomu vodíku z druhé na čtvrtou hladinu Počáteční hladina... n =2 Konečná hladina... m =4