Základy psychologie – úvod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Posloupnosti – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
DHM – degresivní odpisy
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
Skladba – věty podle modality
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Fach Kellner Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Hotels – accommodation Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Word – obrázek v textu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Řízení – diagnostika závad, opravy
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Transkript prezentace:

Základy psychologie – úvod Střední odborná škola Otrokovice Základy psychologie – úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Alena Pekařová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor PaedDr. Alena Pekařová Označení DUM SOSOTR-Mn-ON/2-NJ-1/11 Název DUM Základy psychologie – úvod Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Občanská nauka Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce, nutno doplnit výkladem. Náplň: definice psychologie, psychologie jako věda, základní psychologické disciplíny, aplikace psychologie Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Psychologie, odvětví psychologické, aplikovaná psychologie Datum 29. 6. 2012

Základy psychologie – úvod Náplň výuky (obsah hodiny) Definice psychologie Teoretická odvětví psychologie Odvětví aplikované psychologie Úkoly Obr. 1

Definice psychologie Psychologie je věda o duši, o jednání, o chování a o poznávání člověka Obr. 2 Každý člověk dělá nějakou činnost, jedná a chová se určitým způsobem Jednání a chování se řídí podle toho, jak zná okolní svět i sebe samého Jaký citový vztah si vytvořil k okolí a k sobě Psychologie zkoumá, jak člověk dochází k tomuto poznání, co ho ovlivňuje a jak se na základě tohoto ovlivňování chová a jedná Důležitou úlohu hrají osobnostní vlastnosti člověka: Temperament Vůle Charakter

Teoretická odvětví psychologie Obecná psychologie zkoumá podstatu psychiky, podává celkový psychologický obraz člověka Psychologie osobnosti zkoumá psychické vlastnosti lidí a rozdíly mezi nimi Vývojová psychologie (ontogenetická) zkoumá vývoj člověka od dětství po stáří Fyziologická psychologie se zabývá nervovou soustavou Sociální psychologie se zabývá sociálním prostředím, skupinami lidí – rodina, škola, kolektiv, národ, společenská vrstva Psychopatologie se zabývá duševními poruchami a chorobami Zoopsychologie se zabývá psychikou živočichů Srovnávací psychologie vysvětluje rozdíly mezi lidmi, pohlavími, národnostmi a civilizacemi Obr. 3

Odvětví aplikované psychologie Pedagogická psychologie zkoumá podmínky, průběh a výsledky vyučování a výchovy Zdravotnická (klinická) psychologie se zabývá diagnostikou psychického zdraví Manažerská psychologie se zabývá podmínkami ovlivňující pracovní výkon Soudní psychologie (forenzní) zkoumá psychiku delikventů a svědků Další obory využívající psychologii: doprava, sport, trh, reklama, armáda Obr. 4

Úkol 1 Zrakové vnímání patří k poznávacím procesům Obr. 5 Prohlédněte si učebnu a během 2 minut napište 10 podstatných jmen, které ji charakterizují

Úkol 2 Příklad psychických jevů, citů a toho jak vznikají, jak se projevují a jak působí Podle čeho poznáte, že má člověk velkou radost Co všechno nám může udělat radost Jak může radost ovlivnit jednání člověka Obr. 6

Úkol 3 Jedním druhem psychických vlastností jsou schopnosti Podle čeho poznáte, že žák má nadprůměrné nebo podprůměrné hudební schopnosti

Kontrolní otázky Jaká jsou teoretická odvětví psychologie? Jaká jsou odvětví aplikované psychologie?

Seznam obrázků: Obr. 1: klipart sady Microsoft Office j0299171.wmf [vid. 29. 6. 2012] Obr. 2: OCAL, [vid. 29. 6. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart-medical- diagram.html Obr. 3: lyo, [vid. 29.6.2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart-43249.html Obr. 4: OCAL, [vid. 29.6.2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart-2388.html Obr 5: OCAL, [vid. 29.6.2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart-8622.html Obr 6: OCAL , [vid. 29.6.2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart-9378.html Obr. 7: OCAL, [vid. 29.6.2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart-4443.html Obr 7: OCAL, [vid. 29.6.2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart-4426.html

Seznam použité literatury: [1] ČÁP, J., ČECHOVÁ, V. a ROZSYPALOVÁ, M., Psychologie obecná psychologie pro střední pedagogické školy, 3. upravené vyd., Praha, H&H, 1998, ISBN 80-86022-36-6

Děkuji za pozornost 