Podnikové činnosti - zásobování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nauka o podniku Seminář 7..
Advertisements

Optimalizace zásob ŠKODA AUTO a.s..
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
ÚČTOVÁ TŘÍDA 1 ZÁSOBY.
Účtování zásob „16“.
Technická kontrola a evidence.
nedokončená výroba a polotovary výrobky zvířata zboží
Rozvaha.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Nákup ( kap. 12).
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
EKONOMIKA ZÁSOBOVÁNÍ Ing. Hana Kročová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Nákup materiálu.
Hospodaření s oběžným majetkem
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZÁSOBOVÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Zásoby 2 způsoby účtování – A a B. Způsob A – v průběhu roku se účtuje na majetkových účtech z účtové třídy 1, při pořízení se využívají kalkulační účty.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor: Ing.Holenda Jiří
Zásoby 2 způsoby účtování – A a B.
8. tématický okruh: Zásoby
OBRAT ZÁSOB, OPTIMÁLNÍ DODÁVKA
ČLENĚNÍ ZÁSOB.
EVIDENCE ZÁSOB.
Zásobovací činnosti podniku.  Zásoby= za zásobu považujeme, to co bylo po nějakou dobu skladováno  Tvoříme je proto, abychom zajistili plynulost výroby.
Logistika. Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK PODNIKU – OBĚŽNÝ MAJETEK Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Podnikové činnosti Ročník / obor studia: I. –
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Oběžný majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_20. Obsah Charakteristika oběžného majetku Členění oběžného majetku Koloběh oběžného majetku Hospodaření se zásobami.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Téma 7: Řízení oběžného majetku 1. Charakteristika oběžného majetku a jeho struktury 2. Celková potřeba oběžného majetku 3. Řízení oběžného majetku - řízení.
Zásobování prodejny Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1.Požadavky na zásobování prodejen 2.Dodavatele 3.Dodavatelsko-odběratelské vztahy 4.Rozdělení.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Digitální učební materiál
Účtování zásob účtová tř. 1
Výrobní faktory organizace
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Zásoby, peněžní prostředky, pohledávky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Oběžný majetek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Podnikové činnosti - zásobování

zásobováním rozumíme činnosti, kterými podnik zajišťuje potřebný materiál pro svou činnost

Členění zásob Materiál základní suroviny - stavební hmoty, kov, dřevo, kůže, ..., pomocné materiály - barvy, mořidla, maziva,..., obaly - plechovky, kartóny, plasty ..., pohonné hmoty - nafta, benzin,..., drobné nářadí - šroubováky, klíče, vrtáky, přípravky atd. pokud nesplní podmínky, aby byly zařazeny do dlouhodobého majetku, kancelářské potřeby - papíry, tužky, pásky do psacího stroje, šanony ..., čistící prostředky - pro hygienu zaměstnanců, úklid prostor ...

Členění zásob nedokončená výroba - nedokončené výrobky v takovém stupni technologické rozpracovanosti, že nejsou zatím prodejné - rozešité kalhoty, roztavené železo v peci, neupečený rohlík atd.; polotovary - rozpracované výrobky, které jsou z hlediska některého technologického stupně už dokončené a daly by se popř. i prodat - odlitek, deska dřeva atd.; hotové výrobky - výrobky, které už firma dokončila a připravuje je k prodeji. zboží - je vše co je nakoupené (už hotové) za účelem dalšího prodeje;

Zásobovací proces: 1. plánování potřeby materiálu 2. zajišťování materiálu 3. příjem materiálu 4. skladování 5. příprava k výrobě 6. výdej do spotřeby

Plánování potřeby materiálu Pro stanovení plánu zásob vycházíme z plánu výroby jednotlivých výrobků a spotřebních norem. Spotřební normy - určují přípustnou a nezbytnou spotřebu materiálu na zhotovení jednoho výrobku (např. spotřeba surovin na jedno jídlo, spotřeba plechu na zhotovení karosérie apod.)

Zajišťování materiálu Zajišťování materiálu provádí oddělení nákupu, jehož úkolem je zajistit požadovaný materiál v potřebném množství, druzích, kvalitě, ve stanovené době a za výhodných cenových podmínek. Při nákupu materiálu a projednávání cenových podmínek se setkáváme s pojmy: • rabat - je srážka z ceny při odebrání většího množství a je udána v % z ceny bez DPH skonto - je sleva při okamžitém placení zboží v hotovosti provize - což je odměna v procentech z účtované ceny bonifikace

Příjem materiálu Příjem materiálu se děje na základě dodacího listu a zahrnuje kontrolu přebraného materiálu z hlediska kvality, kvantity a splnění podmínek kupní smlouvy. Skladník přejímá materiál na sklad dokladem o převzetí materiálu tzv. přejímkou a materiál je zapsán do skladové karty. reklamační protokol - protokol se vystavuje v případě rozdílů při přejímce materiálu v množství, kvalitě, dodacích lhůtách a ceně.

Skladování představuje činnost, při níž se materiál nebo výrobky soustřeďují na určitém místě a připravují se na vydání do výroby či obchodní sítě skladování představuje však také náklady, a to: cena pořízení zásob přímé náklady na skladování mzdová náklady pracovníků skladového hospodářství náklady na pojištění

Rychlost obratu zásob Rychlost obratu můžeme chápat, jako dobu, za kterou oběžný majetek projde všemi formami koloběhu.

JUST-IN-TIME - zásobování právě včas nebo v pravém čase. metoda spočívá v tom, že firma sepíše smlouvy se svými dodavateli materiálů a součástek pro výrobu, kde dohodne přesné termíny zásobování (zásobovací cykly) tak, aby materiály a součástky šly přímo z nákladního auta do prostor výroby, ideální zásoby jsou téměř žádné zásoby.

Zásady racionálního zásobování nakupovat jen to, co firma potřebuje - nakupovat věci nepotřebné jen proto, že jsou za výhodnou cenu je zlozvyk, který ve většině případů vede ke ztrátě a nikoliv k zisku, nakupovat jen tolik, kolik firma potřebuje - příliš velká zásoba váže finanční zdroje, ale příliš malá zásoba může vést ke krizové situaci, kdy výroba stojí kvůli nedostatku materiálu, a to je ještě nákladově horší, než kdyby na skladě bylo zásob o něco víc než je nezbytné, zvažovat náklady související s pořízením zásob a i podle toho se rozhodovat, kdy a kolik nakoupit.

Plán zásobování Se zásobami jsou spojené náklady a váží finanční zdroje, proto musíme udržovat zásoby na takové úrovni, aby: zabezpečily plynulý chod výroby, celkové náklady s nimi spojené byly co nejmenší. Zásobu, která splňuje tyto požadavky můžeme označit jako zásobu optimální.

Optimální zásoby Z pohledu výroby a nákupu Z pohledu finančního řízení jsou takové zásoby, které zabezpečí stálý přísun materiálu a pokryjí i problémy způsobené vadným materiálem, výpadkem dodávek, problémy na hranicích, poruch kamionů atd. Z pohledu finančního řízení je to takové množství, které váže přijatelné množství finančních prostředků a vyvolává co nejmenší náklady na pořízení a skladování

Dodávkový cyklus je čas mezi dvěma smluvními dodávkami od dodavatele.

Stanovení minimální zásoby Minimální zásoba říká, pod jakou výši nemá zásoba klesnout, aby nebyla ohrožena plynulost výroby Nejvíce ji ovlivňuje dodací lhůta, kterou chápeme dobu od okamžiku podání objednávky ke skutečnému dodání.

Stanovení maximální zásoby Maximální zásoba udává množství materiálu, které by zásoba neměla přesáhnout - aby nebylo zbytečně mnoho prostředků vázáno v zásobách, aby dostačovala kapacita skladů a nedošlo k zatarasení komunikací v prostorách podniku. Maximální zásoba má být tak velká, aby zabezpečila výrobu po dobu mezi 2 dodávkami + dobu dodací lhůty.