Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Advertisements

Mezinárodní integrace
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
I NFORMACE O VÝUCE, PODMÍNKY ABSOLVOVÁNÍ PŘEDMĚTU, OSNOVA PŘEDMĚTU.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Světové trhy a mezinárodní obchod
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Současné teorie finančních služeb Přednáškový kurs Mgr FFS ZS 2008.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Žádná země nevyrábí vše,
Globální retailing v Evropě
Společná obchodní politika EU
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Prezentace projektu doktorského studia
Hospodářská pozice EU, USA a Japonska ve světové ekonomice (2001) UkazatelEUUSAJaponskoSvět Teritorium (tis.km2) % světového ukazatele % plochy EU 3 973(3247)
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2013.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
MEZINÁRODNÍ PRÁVO EKONOMICKÉ doc. JUDr. Ing. Bohumil Poláček, Ph.D., MBA, LLM.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Dlouhodobý vývoj zahraničního obchodu České republiky V Praze, dne 6. října 2008.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Vztahy EU a Ruska – dopady agrárně-obchodních sankcí.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Evropské příležitosti regionu Ing. Evžen Tošenovský, poslanec Evropského parlamentu.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Soudobý svět Ekonomický pohled
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
Zdravotnický management
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
EU v ekonomických vztazích
Zdravotnický management
Zdravotnický management
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Právo mezinárodního obchodu
Zdravotnický management
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc. MEZINÁRODNÍ OBCHOD Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.

Základní požadavky Konzultace: doc. Ing. Petr Pirožek, Ph.D. nebo přímo Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc. Kancelář č. 630 email: pirozek@econ.muni.cz Zápis do prezenční listiny není podmínkou POT zadání témat dle přílohy U testu lze použít zaslané podklady v ISu Zkouška poslední termín soustředění Esej formou 3 otázek Variantní testy

LITERATURA Kubišta V. a kol.: Mezinárodní ekonomické vztahy, Nakl. Aleš Čeněk Praha, 2009, ISBN 978 80 7380-191-5 Přednášky Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc. Statistická ročenka WTO v el. formě Statistická ročenka ČR Internet Podklady na konzultacích

POT Vypracovat seminární práci v rozsahu cca 10. stran s požadavkem na zapracování nejaktuálnější statistiky a komentáře. Využít materiálu WTO, dále informací z učebnice, které přednese Doc. Pirožek na konsultaci, dále statistická ročenka ČR a statistiky WTO (internet)

POT – návrhy prací 1/ Vývoj mezinárodního obchodu po roce 1990, jeho komoditní a teritoriální změny 2/ Role institucionálních faktorů v mezinárodním obchodu (GATT, WTO, MMF) 3/ Role WTO se zvláštním zřetelem kolem posledního jednacího kola (DOHA) 4/ Role Spojených států v mezinárodním obchodu po roce 2005 a v globální a finanční krizi 5 - 7/ Role Evropské unie v mezinárodním obchodu, hlavní partneři, zbožová struktura včetně statistik – variantní zadání je následovně: část 5. otázky: Změny ve struktuře vnitroevropského obchodu po roce 2005 - 2010 část 6. otázky: EU versus Rozvojové země v oblasti obchodu – dlouhodobé trendy a současný stav část 7. otázky: Reakce EU na současnou globální a finanční krizi (včetně opatření komise z 29. září 2010.

POT – návrhy prací 8/ Role G20 ve stabilizaci mezinárodních vztahů a mezinárodním obchodu 9/ Role Japonska v mezinárodním obchodě po roce 2000 do současnosti, hlavní partneři; komoditní struktura 10/ Role Číny v současném mezinárodním obchodě (komoditní a teritoriální struktura) 11/ Postavení Číny v mezinárodně – měnových vztazích v kontextu aktuální mezinárodní finanční krize 12/ Role Indie v současném mezinárodním obchodě; dopady globální a finanční krize 13/ Komparace pozice Indie a Číny v mezinárodním obchodě a v mezinárodních ekonomických vztazích 14/ Role Ruska v současném mezinárodním obchodě; dopady globální a finanční krize 15/ Modernizační procesy a výzvy v ekonomice Ruska; problémy kolem struktury zahraničního obchodu Ruska v této souvislosti 16/ Role USA v kontextu současné mezinárodní finanční krize a její průměty do mezinárodního obchodu;

POT – návrhy prací 17/ Výhledy USA jako dominantní světové ekonomiky: oslabení pozic? 18/ Dopady globální, ekonomické a finanční krize na eurozónu a adaptace jejich členských států (Euro, dolar atd.) 19/ Fenomén ropy a zemního plynu v současném mezinárodním obchodě ; perspektivy světových cen těchto komodit. 20/ Role energetických surovin v mezinárodním obchodě včetně obnovitelných zdrojů 21/ Výhledy společné energetické politiky EU: mýtus nebo reálné východisko? 22/ Aktuální trendy mezinárodního obchodu v roce 2009 – 2010 a to jak z hlediska teritoriálního, tak i hlediska komoditního 23/ Regionální pohled na světový obchod se zpracovatelskými výrobky v roce 2010 s komentářem tabulky 24 / Vliv cenového faktoru v současném mezinárodním obchodě, zvláště v oblasti primárních produktů 25/  Světové exporty v roce 20010 podle regionů se zvláštním zřetelem na Afriku a Asii.

Harmonogram Základní etapy vývoje mezinárodního obchodu v kontextu světové ekonomiky Aktuální stav a trendy v SE a světového obchodu 2008 - 2010 (s využitím analýz WTO) Některé teoretické aspekty MO a mezinárodní hospodářské politiky + instituce Evropská mise a mezinárodní obchod; společná obchodní politika Zahraniční obchod České republiky- dlouhodobý trend a aktuální stav, teritoriální a komoditní pohled