Nástroj pro segmentaci buněk v obrazu tkáně pořízeném konfokálním mikroskopem. Kvantitativní analýza FISH signálů. Miroslav Melichar (podle práce Umeshe.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Proč: ◦ Vývoj algoritmů spjatých s medicínskými daty  Členové: ◦ Doktorandi – 4 ◦ Studenti – 7.
Advertisements

GIMP 3.L. Odkazy Zdrojů či návodů je na internetu téměř nekonečně, uvádím jen některé, které jsem zahlédl: • cafe.cz/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=53www.gimp.cz.
Předzpracování obrazu Image enhancement Image restoration.
Vysoké učení technické v Brně
Fůze rozmazaných snímků ( Li, Manjunath, Mitra) kombinace „nejlepších“ dat volba „nejlepších“ - pomocí DWT, levý Mallat strom absolutní hodnota koeficientů.
JAK POŘÍDIT KVALITNÍ SNÍMKY PRO PROJEKTY V POZEMNÍ FOTOGRAMMETRII METODICKÝ NÁVOD
Fraktálová komprese obrazu
Diagnostika pacientů s Parkinsonovou chorobou Jan Doležel Vedoucí práce: Ing. Miroslav Skrbek Ph.D.
Metody zpracování fyzikálních měření - 4 EVF 112 ZS 2009/2010 L.Přech.
Plošná interpolace (aproximace)
PZORA pzora.wz.cz 2. přednáška. součet hodnot dělený jejich počtem "těžiště hodnot" součet odchylek od průměru je nulový Průměr.
ADT Strom.
– základní matematické operace se signály (odečty, podíly...) – složitější operace se sadou datových souborů – tvorba maker pro automatizaci zpracování.
20. Metody zpracování digitálních dat dálkového průzkumu
Obrazové parametry H.Mírka, J. Ferda, KZM LFUK a FN Plzeň
Shlukovací algoritmy založené na vzorkování
Obrázky poskytla firma Complex,
Mikroskopy.
Segmentace prahováním - cvičení
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_17.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Jak na Prezentace? Power Point ZŠ Jiráskova Benešov
QT intervaly – metody detekce konce T vlny Jitka Jirčíková.
Rastr a transformace v 2D
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Optická mikroskopie Marek Vodrážka.
Detekce hran.
Ovládání počítače laserovým ukazovátkem Tomáš PokornýZávěrečná maturitní práce.
Vítejte při prezentaci některých zajímavých vlastností slovníků Lingea Lexicon. Mezi stránkami můžete přecházet pomocí kláves, myší nebo počkat na automatické.
Čištění dat Cleaning. Vstup: Množina geometrických objektů Výstup: Mapová vrstva s topologií.
Lineární regresní analýza
Segmentace buněčných jader Pořízených konfokálním mikroskopem.
Zobrazování soustavou s dvěma lámavými plochami v paraxiálním prostoru
Vektorová grafika.
Strojove videni Martin Ruzek Obsah Uvod do strojoveho videni Motivace Metody Odkazy.
Experimentální fyzika I. 2
Analýza snímků VŠB – Technická univerzita Ostrava Katedra informatiky Doc. Ing. Lačezar Ličev, CSc.
Zpracování obrazu Počítače & grafika Přednáška č. 7 Autoři: David Škaroupka, Jiří Liška, Miroslav Cepl, Michal Pokorný, Ivo Bílek.
Robotika <Martin Čermák>
Křivky, tvary, výplně VY_32_INOVACE_Mul4a0201Mgr. Jiří Mlnařík.
Kanonické indexování vrcholů molekulového grafu Molekulový graf: G = (V, E, L, ,  ) Indexování vrcholů molekulového grafu G: bijekce  : V  I I je indexová.
Digitální fotoaparáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Plánování trajektorie pro bezpilotní letoun za účelem sledování pozemních objektů pomocí inerciálně stabilizované kamerové platformy Michal Kreč Vedoucí.
GIMP Využití nástroje Cesty Michal Zerzáň
KORPUSY A KVANTITATIVNÍ DATA Úvod do korpusové lingvistiky 11.
Anti – Aliasing Ondřej Burkert atrey.karlin.mff.cuni.cz/~ondra/stranka.
Prostorové datové struktury
Vyhledávání vzorů (template matching)
Kontrola pravopisu Daniel Zeman Počítačové zpracování češtiny.
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Laser Simulation DSS Ing. Jana Hájková Doc. Ing. Pavel Herout, Ph.D.
Neuronové sítě.
REPREZENTACE 3D SCÉNY JANA ŠTANCLOVÁ Obrázky (popř. slajdy) převzaty od RNDr. Josef Pelikán, CSc., KSVI MFF UK.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
Daniel Zeman Počítačové zpracování češtiny Kontrola pravopisu Daniel Zeman
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Otázky a úkoly VY_32_INOVACE_4_2_7_20 Obrazové technologie   Uveďte základní typy zobrazovacích technologii. V jakých jednotkách se uvádí velikost displeje?
Geografické informační systémy
C-síť (circle – net) Petr Kolman.
confocal laser scanning microscope (CLSM)
Induktivní statistika
Zoner Callisto křivky, nástroje alternativního panelu
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Neuronové sítě.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Corel PHOTO-PAINT Úloha 2 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Induktivní statistika
Transkript prezentace:

Nástroj pro segmentaci buněk v obrazu tkáně pořízeném konfokálním mikroskopem. Kvantitativní analýza FISH signálů. Miroslav Melichar (podle práce Umeshe Adigy)

2 Konfokální mikroskopie Ostře zaměřený laserový paprsek skenuje zkoumaný vzorek v určité ohniskové rovině Výběr ohniskové roviny a řízení skenování provádí počítač připojený k mikroskopu Výsledkem je zásobník 2D obrazů –Hloubka zásobníku je osa Z

3 Schéma konfokálního mikroskopu

4 FISH signály Fluorescence in Situ Hybridization Biologická metoda umožňující vizualizovat části DNA Zkoumané části DNA jsou zobrazeny odlišnou barvou

5

6

7 Cíle práce Poloautomatická segmentace buněk v 3D obraze Automatická segmentace FISH signálů Kvantitativní analýza FISH signálů –Počet FISH signálů na jednu buňku Nutné vyšetřit celý (3D) obsah buňky Visuální počítání v zásobníku 2D obrazů je obtížné –Obvykle 2 FISH signály na buňku Pokud chybí(monosomie) nebo přebývají(trisomie), jde o chybu v genetické výbavě buňky (např. indikuje rakovinotvorný nádor)

8 Předzpracování obrazu Úkolem potlačit šum a zvýraznit důležité rysy Prahování (odliší pozadí a objekty zájmu) Zostření (směrové) Vyhlazení - odstraní šum

9 Prahování Vhodné pokud jasová složka dostatečně charakterizuje objekt Dynamický práh (mění se dle polohy bodu), a hledá se analýzou histogramu –Obvykle v „údolí“ mezi dvěma vrcholy histogr. –Pokud není údolí, hledá se na „rameni“ Poté se odstraní malé objekty a zalepí malé díry –Objekt: popředí obklopené pozadím –Díra: pozadí obklopené popředím

10 Hledání prahu na „rameni“ histogramu

11

12 Zostření obrazu –Přidáním gradientu nebo vysokofrekvenčního signálu do obrazu Směrové vyhlazení (odstraní šum) –Zachovává hrany a odstraňuje rušivé výčnělky na okraji (na hranách) –Bere maximální hodnotu ze směrového průměru

13 Směrový (Gaussův) filtr

14 Detekce vnějších hranic buněk Filtrem LoG (Laplacian of Gauss) –Laplacian (druhá derivace) po Gaussovi (vyhlazení) –Najde vnější hranice –Nenajde hranice dotýkajících se nebo překrývajících se buněk (je zde malý gradient)

15 (a)originál (b)detekované hranice (c)co bychom chtěli

16 Segmentace 3D obrazu s využitím vrstev Poloautomatická procedura –Provede se interaktivní (myší) segmentace jednoho representativního obrazu (vrstvy) Informace o segmentaci representativního obrazu je použita pro segmentaci sousedních obrazů –Předpokládá se podobnost sousedících obrazů

17 (a)originál (b)celková hranice (c)interaktivně segmentovaný obraz

18 Segmentace s využitím informace o segmentaci sousední vrstvy (1) E1 – množina pixelů z vnějších hran v aktuálním obraze (získaná LoG) E2 – množina pixelů z hran správně segmentovaného sousedního obrazu Pokud je v „okolí“ E2 nalezen pixel z E1, je daný pixel z E2 vypuštěn. Množinu zbylých pixelů z E2 nazýváme E3

19 Segmentace s využitím informace o segmentaci sousední vrstvy (2) E3 slouží jako základ pro hledání hranice mezi dotýkajícími se nebo překrývajícími se buňkami. V okolí E3 se hledají pixely, které mají vysokou hodnotu lokálního gradientu = hranice mezi buňkami –práh pro gradient je nižší než u LoG

20

21 Prohledávání „okolí“ pixelu

22 Výskyt nových a odstranění nežádoucích buněk Výskyt nových buněk při průchodu vrstvami –Pokud je náznak buňky potvrzen výskytem ve dvou sousedních obrazech, jde o novou buňku Odstranění nežádoucích buněk –Buňky na kraji obrazu a v krajních obrazech zásobníku jsou považovány za ořezané (tj. nežádoucí) –Odmítnutí buňky možné i interaktivně

23 Označkování (labeling) buněk 1.Vrstvy se prochází postupně, prvnímu neoznačenému voxelu se přiřadí unikátní označení (číslo). 2.Projdou se všechny jeho sousední voxely a dostanou stejnou značku. 3.Poté se pokračuje tam, kde skončil bod 1.

24 Vizualizace označkované buňky

25 Interpolace pro zvýšení axiálního (Z) rozlišení (1) Pokud se sousední snímky liší výrazněji, je třeba prohledávat větší region –Výpočetně náročné O(n*m 3 ), n=počet pixelů, m=velikost regionu Zvýšení rozlišení umožní, aby si dva sousední obrazy byli více podobné –Je možno zmenšit velikost prohledávaného regionu na polovinu => snížení výpočetní složitosti

26 Interpolace pro zvýšení axiálního (Z) rozlišení (2) Úloha: máme dva binární obrazy (pozadí a objekty) a chceme vytvořit obraz (vrstvu) mezi nimi. Řešení: –Pro vytvoření hranic binárního obrazu se použije matematická morfologie –Pro vytvoření šedotóní informace v obraze se použije míchání (tj. průměrování, příp. vážené)

27 Vytvoření hranic ve vloženém obraze

28

29 Segmentace FISH signálů (1) Jednodušší než segmentace buněk –Jsou více lokalizované (malé), vysoký jas –Nezajímají nás FISH signály mimo buňky Vyhlazení: Gaussův filtr –Odstraní ostrá ojedinělá maxima způsobené šumem, ale rozmaže i FISH signál Vyhledání FISH sinálů: TopHat filtr –Označí bod jako FISH signál, pokud je rozdíl maximálních hodnot v jádře a okolí filtrů větší než zadaný práh

30 TopHat filtr

31 Segmentace FISH signálů (2) Následuje heuristika na velikost a tvar a umístění FISH signálů –Velikost: experimentálně zjištěný počet voxelů –Tvar: musí zabírat alespoň 2 vrstvy –Umístění: alespoň z poloviny v buňce Pokud je FISH signál příliš veliký, šetří se zda nejde o 2 FISH signály –Musí být přítomny alespoň 2 intenzitní vrcholy s předdefinovanou minimální vzdáleností Posledním krokem je označkování FISH signálů

32 Vyhledávání FISH signálu: a)Originál b)po Gaussově vyhlazení c)Po TopHat filtru d)Po heuristice na velikost a tvar

33 Kvantitativní analýza FISH signálů Pro každou buňku se zjistí počet FISH signálů –Jednoduché, neboť obojí je již označkované Výsledky –6 vzorků tkání, 4-8 buněk na vzorek, 77 FISH sig. –Algoritmus nalezl 73 FISH signálů, tj. 5% chyba –Velmi přijatelný výsledek Patologové také nejsou při ručním označovaní jednotní Ulehčí únavnou práci patologům