Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy přenosových systémů –seznámit se s architekturou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Advertisements

Vypracoval: Jiří Hlaváček
Prezentace bakalářského oboru
Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu – seznámit se s principy datové komunikace – seznámit se s principy distribučních systémů – seznámit se s.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
Počítačová síť a typy sítí
Obor informační technologie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Návrh počítačové sítě malé firmy
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Protokol TCP/IP a OSI model
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Technologie GPRS >Roman Slowioczek Specialista pro GPRS technologii Oskar.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Internet.
Internet.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Protokoly a adresy na internetu
CIS Cizinecký informační systém
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Sociální sítě I Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informační podpora při krizovém řízení
Vývoj výpočetního modelu
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows – kombinované studium Osnovy předmětu a koncepce výuky Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Kurz IT Essentials na DFJP UPCE Ivan Panuška. IT Essentials: PC Hardware and Software Version 4.0  kurz nabízí úvod do odvětví IT  seznámení interaktivní.
Počítačové sítě Základní pojmy.
Základy informatiky část 6
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Internet.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Úvodní informace Informatika pro ekonomy II ZS 2011/2012.
Úvod do počítačových sítí
Telefónica O2 - informační a komunikační řešení
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC)
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Úvodní informace Informatika pro ekonomy II LS 2007/2008.
Úvodní informace Informatika pro ekonomy I LS 2012/2013.
Úvodní informace Informatika v agrobyznysu LS 2011/2012.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
1 MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ V PODNIKOVÝCH SÍTÍCH Petr Janda, ICZ a. s
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Informatika pro ekonomy I LS 2009/2010
Počítačové sítě Úvodní přednáška
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy přenosových systémů –seznámit se s architekturou TCP/IP –seznámit se se strukturou Internetu –seznámit se s principy síťových služeb –seznámit se možnostmi, které Internet poskytuje Počítačové sítě - Úvod1

Počítačové sítě Úvodní přednáška Motivace –Znalosti principů počítačových sítí je možné dobře uplatnit v praxi – síťový administrátor, konzultant ICT, designér podnikových LAN … –Ze znalostí počítačových sítí vycházejí další obory ICT (programování síťových služeb, analýza a návrhy informačních systémů, atd.)

Počítačové sítě Úvodní přednáška Doporučené studijní zdroje: – Rita Pužmanová: Moderní komunikační sítě, vyd. ComputerPress, 2006, ISBN: – Rita Pužmanová: TCP/IP v kostce, vyd. Koop, 2004, ISBN – Libor Dostálek, Alena Kabelová: Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS, ComputerPress, 2008, ISBN: – William Stallings: Data and Computer Communications, Prentice-Hall, Inc., 2003 – Networking Fundamentals – TCP/IP Guide – Computer Networking – Další odkazy Počítačové sítě - Úvod3

Počítačové sítě Úvodní přednáška Obsah předmětu: Přednášky – Úvod do teorie datových přenosů – Přehled přenosových technologií – Architektura TCP/IP Semináře – cvičení – Přenosová média a produkty pro výstavbu sítí – Návrh sítě, konfigurace síťových prvků, analýza síťového provozu – Implementace architektury TCP/IP v OS Unix – internetové služby Počítačové sítě - Úvod4

Počítačové sítě Úvodní přednáška Výsledné hodnocení sestává ze tří složek: Výsledek „Průběžných testů“. Podíl na celkovém hodnocení je 20%. Max. 20 b., min. 12 b. Výsledek „Zápočtového testu“. Podíl na celkovém hodnocení je 40%. Max. 40 b., min. 24 b. Výsledek „Písemné zkoušky“. Podíl na celkovém hodnocení je 40%. Max. 40 b., min. 24 b. Stupnice výsledného hodnocení Počítačové sítě - Úvod5 Počet bodůZnámka < 60F E D C B A

Počítačové sítě Úvodní přednáška Na předmět „Počítačové sítě“ navazují volitelné předměty o „ Počítačové sítě II“– prohloubení a rozšíření teoretických a praktických znalostí získaných v základním předmětu PS I. o „Bezpečnost informačních systémů“ – zaměřený na problematiku bezpečnosti informace, technologie pro ochranu a zabezpečení dat. Počítačové sítě - Úvod6

Počítačové sítě Úvodní přednáška Počítačové sítě - Úvod7 Pohled uživatele: „Síť je prostředek poskytující určitou službu…“ Požadavek na uživatelsky přívětivý a spolehlivý přístup ke službám : Elektronická pošta WWW systém Interaktivní komunikace Podnikové IS – intranety Videokonference IP telefonie E-commerce E-banking E-learning Hry ……. Pohled IT manažera: „Síť je systém tvořený rozmanitými technologiemi navzájem kooperujícími za účelem poskytovat/využívat specifické služby….“ Snaha zajistit síťový provoz Spolehlivý Efektivní Bezpečný Network Služba – řízená výměna informace klient – server (asymetrická) peer – to – peer (symetrická)

Počítačové sítě Úvodní přednáška Typy telekomunikačních sítí telefonní síť radiové vysílání (rozhlas, TV) internet mobilní sítě kabelová TV Charakteristika telekomunikační sítě Pokrytí, propustnost Směrovost (jedno nebo obousměrné) Technika přenosů (pakety, proudy..) Snaha provozovatelů - využívat prostředky jiné sítě (technologie, infrastrukturu) vedou k poskytování konvergovaných služeb (konvergence sítí) Počítačové sítě - Úvod9

Počítačové sítě Úvodní přednáška Vývoj služeb počítačových sítí 1.Sdílení technických prostředků – transparentní pro koncového uživatele výpočetní zdroje (terminálové sítě) data (souborový server) další HW vybavení (tiskový server ….) distribuované výpočetní systémy – cloud computing Počítačové sítě - Úvod10

Počítačové sítě Úvodní přednáška 2.Poskytování uživatelských síťových služeb Komunikační proces pochopení/akceptování přijaté informace – interaktivní (ICQ, telefonie) vs. neinteraktivní ( ) – real-time communication vs. timeshifting communication – dvoustranný (peer-to-peer), skupinový (multicast, broadcast) Přenos informací (přenos souborů, texty, zvukové, vizuální …) Informační zdroje – informační systémy (WWW…) Počítačové sítě - Úvod11

Počítačové sítě Úvodní přednáška 3.Sociální sítě a internetová diskusní fóra – Skupina lidí udržuje komunikační vazby prostřednictvím síťových prostředků – Využívání pro účely privátní (vytvoření osobního profilu) – Využívání pro účely organizace nebo firmy (vytvoření firemního profilu) – Příklady: Facebook, Twitter, Lide.cz, Spoluzaci.cz… Počítačové sítě - Úvod12

Počítačové sítě Úvodní přednáška Kam směřuje vývoj v oblasti ICT ? – Zvyšování rychlostí přenosů – Zvyšování spolehlivosti služeb – Rozšiřování různorodosti síťových služeb – Zavádění konvergovaných služeb – typicky IP telefonie – Zajištění bezpečnosti pro přenášená data – Snižování finančních nákladů Počítačové sítě - Úvod13