Jazyk XML v geoinformatice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní struktura, metainformace
Advertisements

Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
David Pejčoch XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.
Vývoj počítačové grafiky
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Úvod Formát SVG Aplikace sSVGui Ukázka aplikace Závěr.
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Vývoj počítačové grafiky
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
Metadata a metainformační systémy (seminář)
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Možnosti uchovávání časových sérií rastrových dat a jejich metadat v nich Bakalářská práce Zpracovatel : Pavel Ševčík Vedoucí práce : Ing.Antonín Orlík.
ESB Jan Růžička Institute of geoinformatics VSB-TU Ostrava 17.listopadu 15, Ostrava-Poruba,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Počítačová grafika a prezentace
XML na papír Dušan Fencl
Databázové modelování
Otevřené datové formáty a standardy
Vektorová grafika.
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
Vít Profant Obhajoba bakalářské práce
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
XML eXtensible Markup Language Adolf Knoll Národní knihovna ČR
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
MIDAS do praxe Vzdělávací program v oblasti standardizace pracovních postupů v řízení a ve výkonu veřejné správy Štěpán Kafka, Bronislava Horáková, CAGI.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Prezentace diplomové práce
Ověření Možnosti Využití Jazyka XML a Formátu SVG Pro Potřeby Metainformačního Systému CAGI Zpracovatel:tomáš duchoslav Vedoucí: ing. Jan růžička.
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Publikujeme s Autodesk MapGuide v.5.0 Ing. Jan Růžička, Dr. Ing. Jiří Horák VŠB-Technická univerzita Ostrava
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
MIDAS – krátké představení Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd. GIS Hornicko – geologická fakulta, VŠB-TU Ostrava 17.listopadu,
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
MMS Značkovací jazyky. Historie ● SGML ● HTML ● XML ● VRML ● TIFF ●...
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Zpracování textů efektivně
Tvorba WWW stránek Formátování
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyky Začínáme.
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
Geografické informační systémy
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
NÁZEV PROJEKTU GIS jako nástroj pro podporu hodnocení krajinné zeleně (modelové území okresu Karviná) PROJEKT ZPRACOVAL : PAVEL POMEZNÝ.
SVG vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Transkript prezentace:

Jazyk XML v geoinformatice Dr. Ing. Jiří Horák, Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu 70833 Ostrava-Poruba jiri.horak@vsb.cz, jencekruzicka@hotmail.com

XML - odkud a proč přichází ? XML = eXtensible Markup Language Jazyk XML - rodina značkovacích jazyků, vychází z SGML SGML - univerzální nástroj pro definici zápisu elektronických dokumentů nezávislý na platformě, komplikovaný jazyk => drahé aplikace XML je jednodušší a splňuje požadavky na: 1) strukturování WWW dokumentů (nejen textů) 2) popis struktury metadaty 3) nezávislost HTML formátově strukturován - XML obsahově strukturován Jazyk XML v geoinformatice - Jiří Horák, Jan Růžička

Jazyk XML v geoinformatice - Jiří Horák, Jan Růžička XML - text a značky XML dokument obsahuje text a značky. Text je uzavřen mezi značkami. Struktura dokumentu je dána deklarací typu dokumentu. Typy značek - prvek, entita, komentář, zpracovatelská instrukce. Prvek bez atributu:<řeka>Morava</řeka> Prvek s atributem:<řeka číslo = ”1345”>Morava</řeka> Interní autorem definovaná entita: <!ENTITY mojeměsto ”Příbor” > Použití: &mojeměsto; má krásné náměstí. Výsledek: Příbor má krásné náměstí. Jazyk XML v geoinformatice - Jiří Horák, Jan Růžička

XML - základní struktura Deklarace typu dokumentu obsahuje: seznam prvků v dokumentu, kolikrát se mohou vyskytovat, jaké prvky jsou v nich vnořené, jaké atributy mohou nebo musí mít, co mají obsahovat. Interní deklarace x externí deklarace (DTD). Příklad: <!ELEMENT okres (název, obec+, přednosta?> <!ELEMENT obec (jméno, popis*, starosta?> <!ELEMENT popis (#PCDATA|historie> Jazyk XML v geoinformatice - Jiří Horák, Jan Růžička

Atributy prvků - databáze nebo text? Příklad pokračuje: <!ATTLIST okres Kodok ID #REQUIRED Kraj CDATA #IMPLIED Stav(strukturálně postižený|nepostižený) “nepostižený” Nazok ENTITY#IMPLIED Kodob IDREFS#IMPLIED > Jazyk XML v geoinformatice - Jiří Horák, Jan Růžička

Jazyk XML v geoinformatice - Jiří Horák, Jan Růžička Výhody XML Pevnější pravidla strukturování než HTML i SGML, přísně hierarchická stavba dokumentů, popis obsahu dokumentu metadaty, možnost používat standardy struktury dokumentů (DTD) i možnost tvorby vlastních značek, podpora 32bitového kódování znaků (UNICODE, ISO 10646), definice formátování dokumentů je oddělena od definice struktury a obsahu dokumentu, rozšířené odkazy pomocí XLink a XPointer (obousměrné odkazy, odkazy na část dokumentu, odkaz na více míst současně, odkaz na místo mimo návěští). Jazyk XML v geoinformatice - Jiří Horák, Jan Růžička

Jazyk XML v geoinformatice - Jiří Horák, Jan Růžička Využití XML EDI, standardizace HTML (DTD pro jednotlivé části HTML), Mathematical Markup Language (DTD pro zápis matematických výrazů, umožňuje i výměnu dat mezi matematickými programy), Open Software Description Format (DTD pro popis programových aplikací, automatickou distribuci a instalaci programového vybavení), Precision Graphics Markup Language (DTD pro definici dvourozměrné grafiky, postavené na formátech Postscriptu a PDF) , UML eXchange Format (UXF slouží k výměně dat v jazyce UML, který se uplatňuje při analýze a návrhu informačních systémů) DocBook (DTD pro psaní technické dokumentace) Text Encoding Initiative (zahrnuje skupinu standardizovaných DTD vhodných pro uchování a výměnu publikací, především knih). Jazyk XML v geoinformatice - Jiří Horák, Jan Růžička

Scalable Vector Graphics (SVG) Jazyk pro popis dvourozměrné vektorové a smíšené rastr/vektor grafiky. + Základní tvary pro tvorbu vektorové grafiky - obdélník, kruh, elipsa, linie, polylinie, polygon. Grafické objekty mohou mohou být skládány a seskupovány. + Definice uživatelského souřadného systému, jednotek měření, transformace, stylu kresby, použití symbolů, barev, vzorů, maskování, skládání obrazu, filtrace. + Definice odkazů, zoomování, animace, využití skriptování (např. definice událostí typu “onclick” nebo “onmouseover”.). - ASCII formát - pomalé. Projekt DISGIS. Jazyk XML v geoinformatice - Jiří Horák, Jan Růžička

SVG - příklad definice polylinie <?xml version=”1.0” standalone=”no”?> <!DOCTYPE svg PUBLIC “-//W3C//DTD SVG December 1999//EN” “http://www.w3c.org/Graphics/SVG/SVG-19991203.dtd”> <svg width=”12cm” height=”4cm” viewBox=”0 0 1200 400”> <desc>Example polyline01 - postupně rostoucí sloupce</desc> <polyline style=”fill:none; stroke:blue; stroke-width:10cm” points=”50,375 150,375 150,325 250,325 250,375 350,375 350,250 450,250 450,375 550,375 550,175 650,175 650,375 750,375 750,100 850,100 850,375 950,375 950,25 1050,25 1050,375 1150,375” /> </svg> Jazyk XML v geoinformatice - Jiří Horák, Jan Růžička

Využití XML v metainformačních systémech SW a HW nezávislý prostředek pro výměnu informací (dat) mezi metainformačními systémy XML Metadata Interchange Format (XMI) - standard pro výměnu dat mezi metadatovými sklady Výměnný formát založený na XML navržený pro Nationaal Clearinghouse Geo-Informatie (NCGI)