Algoritmicky nerozhodnutelný problém Věta: Problém přijetí prázdného slova Turingovým strojem je algoritmicky nerozhodnutelný. A TM ={  M,e  | M je TS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Monika Čáslavská
Advertisements

EU-8-58 – DERIVACE FUNKCE XIV
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006
Rozhodnutelnost.
Teorie vyčíslitelnosti – věta o rekurzi
Teorie vyčíslitelnosti
Limita funkce. Koncentrace 137Cs v odpadním kanálu jaderné elektrárny se v časovém intervalu (t1, t2) řídí rovnicí c (t) = c0e -(t-t0). V čase t1 dojde.
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Základy infinitezimálního počtu
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Varianty Turingova stroje Výpočet funkcí pomocí TS
Úvod do umělé inteligence
Úvod do Teorie množin.
Umělá inteligence. Prvotní výzkum zpracovávání informace byl zaměřen na: a) počítačové simulace b) optimální metody řešení problémů.
Důkazové metody.
Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto.
Church-Turingova teze Univerzální Turingův stroj Diagonalizace
TI 7.1 NEJKRATŠÍ CESTY Nejkratší cesty - kap. 6. TI 7.2 Nejkratší cesty z jednoho uzlu Seznámíme se s následujícími pojmy: w-vzdálenost (vzdálenost na.
Formální jazyky a gramatiky
Gramatiky a jazyky Přednáška z předmětu Řízení v komplexních systémech
Teorie vyčíslitelnosti
V matematice existují i seskupení objektů, které nejsou množinami.
Hana Tesařová Co jsou to multiatributy a jak se využívají?
Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část)
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
AUTOMATY Bori · Brkos Formální jazyk {a, b, aa, ab, ba, bb, aaa, aab, aba, abb, baa, bab, bba, bbb} nad abecedou {a, b}
Úvod do předmětu Opakování
Posloupnosti a jejich vlastnosti (4.část)
Vztah bezkontextových jazyků a ZA
Regulární výrazy Regulární výrazy představují další možnost popisu regulárních jazyků (právě od nich dostaly své jméno). Definice: Množina všech regulárních.
Exponenciální rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Složitost II TIN063 Ondřej Čepek. 2 Sylabus 1.Výpočetní model – DTS a NTS 2.Časová a prostorová složitost výpočtu 3.Technické pomůcky: lineární komprese,
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
P-těžké, np-těžké a np-úplné problémy
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý.
Turingův stroj.
Churchova (Turingova) teze
Distribuované algoritmy - přehled Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
SHODNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Generování chování pro JADE z prostředí Agent Studio Labis 2007.
Jak může Turingův stroj řešit úlohu? Mám rozhodnout, zda posloupnost znaků 0 a 1 obsahuje dvě 0 za sebou.
Lineární rovnice s parametrem Autor: Jiří Ondra. Rovnici s parametrem považujeme za zápis množiny všech rovnic, které získáme dosazením konstant za parametr.
Uživatelské aspekty tvorby počítačové aplikace
Doc. Josef Kolář (ČVUT)Prohledávání grafůGRA, LS 2010/11, Lekce 4 1 / 15Doc. Josef Kolář (ČVUT)Turingovy strojeGRA, LS 2012/13, Lekce 12 1 / 21 TURINGOVY.
str. 1 TMF045 letní semestr 2006 VI a VII Vlastní řešení Hamiltoniánu s komplexní energií metoda komplexního škálování.
Výuka základů algoritmického myšlení na prvním stupni základních škol
Churchova (Turingova) teze
U MĚLÁ INTELIGENCE. Ještě v dalekém roce 1950 významný britský matematik, logik, kryptoanalytik, zakladatel moderní informatiky, který rozluštil Enigma.
McEllisova šifra. James Ellis( ) Clifford Cocks, Malcolm Williamson Alice Bob zpráva šum Odstranění šumu.
LIMITA FUNKCE Mgr. Martina Fainová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR POZNÁMKY ve formátu PDF.
ALGEBRAICKÉ STRUKTURY
Základní pojmy v automatizační technice
Sčítání a odčítání celých čísel
Překladače 5. Syntaktická analýza
Teorie vyčíslitelnosti – věta o rekurzi
Konstrukce trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Konstrukce trojúhelníku
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Konstrukce trojúhelníku
4. Metoda nejmenších čtverců
Gödelova(y) věta(y).
Aplikace Bayesovy věty v biomedicíně (Vzorový příklad)
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
AVL a B-stromy cvičení Radek Mařík.
Transkript prezentace:

Algoritmicky nerozhodnutelný problém Věta: Problém přijetí prázdného slova Turingovým strojem je algoritmicky nerozhodnutelný. A TM ={  M,e  | M je TS a e  L(M)} Dokažte: a) jde o problém algoritmicky rozpoznatelný b) jde o problém algoritmicky nerozhodnutelný

Příklad a) Problém přijetí prázdného slova Turingovým strojem je algoritmicky rozpoznatelný: A TM ={  M,e  | M je TS a e  L(M)} Důkaz: Stačí sestrojit TS Q, který rozpoznává výše uvedený jazyk A TM : 1. Stroj Q simuluje činnost stroje M při zpracování slova e 2. Když simulace M skončí ve stavu accept, potom accept; pokud skončí ve stavu reject, potom reject; pokud se zacyklí, zacyklí se i Q

Příklad b) Problém přijetí prázdného slova Turingovým strojem je algoritmicky nerozhodnutelný: A TM ={  M,e  | M je TS a e  L(M)} Důkaz: Sporem – analogicky jako u tiskni „Hello world“

Příklad Předpokládejme, že existuje program D, kterému na vstupu dáme program M a jeho vstup e. Program D rozhodne, zda e  L(M) Program D Program M e Accept – pokud e  L(M) Reject– v ostatních případech

Příklad Program D nyní jednoduše upravíme na D1 tak, aby se choval přesně opačně než D Program D1 Program M e Accept – ve všech ostatních případech Reject – pokud e  L(M)

Příklad Předložíme programu D1 k rozhodnutí vlastní kód Jestliže e  L(D1), potom D1 skončí ve stavu reject (má být accept) a naopak Dostáváme se do sporu – stroj D neexistuje a problém přijetí prázdného slova je algoritmicky nerozhodnutelný Program D1 e Accept – ve všech ostatních případech Reject – pokud e  L(D1)