Kyseliny a zásady Měření pH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Atomy, molekuly Částice.
NEUTRALIZACE.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Kyselost a zásaditost látek
Kyselost a zásaditost látek v domácnosti
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
Kyseliny a zásady.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Kyselost a zásaditost, indikátory
„ČERNÝ KONTINENT“ Obr. 1,2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/CH17/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: KYSELINY A ZÁSADY AUTOR:
Síla kyselin a zásad.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Hydroxidy Richard Horký. pH a indikátory Názvosloví 2Názvosloví 1SymbolyVlastnosti
Vánoční pokusy s indikátorem z červeného zelí Pracovní činnosti 6
Kyselost, zásaditost, pH
Kyseliny Ing. Jarmila Kirvejová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_109.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 23 Autor: Lenka Poláková
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Neutralizace Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Vánoční pokusy s indikátorem z červeného zelí Pracovní činnosti 6
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HYDROXIDY.
KOŽNÍ SOUSTAVA Tělní pokryv – prvotní tělní bariéra Funkce:
VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
Kyselost a zásaditost roztoků
Jméno : Ing. Renata Šandová
Eyesenckova typologie temperamentu Adam Křenovský, Jan Křemenák, Filip Slavíček a Kryštof Krejčí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Acidobazické indikátory
Acidobazické indikátory
DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Acidobazické indikátory
KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PaedDr. Ivana Töpferová
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH II
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI, CHEMICKÁ REAKCE
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Indikátory Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Elektronická učebnice - I
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Určení pH látek Co je to pH??? Hydroxid = zásadité Kyselina = kyselé Látka.
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Měření kyselosti a zásaditosti roztoků Mgr. Jitka Říhová.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
VY_52_INOVACE_31_MIKL_CH
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.13_pH Název: pH Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_Slo_II_15 Hydroxidy ppt.
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. Iva Hirschová
pH Kyselost nebo zásaditost roztoků
Transkript prezentace:

Kyseliny a zásady Měření pH Obr.1 Obr.2

Kyselost a zásaditost Kyselost a zásaditost je možné určovat různými způsoby. V přírodě existují látky, které se v různě kyselých a zásaditých roztocích různě zbarvují. Obr.3

Indikátory Chemici používají univerzální indikátorové papírky – napuštěny směsí několika různých indikátorů. Dokážou se různě zbarvovat v závislosti na pH měřeného roztoku. Obr.4 Obr.5

pH Míra kyselosti kyselin a zásaditosti zásad Hodnoty 0 – 14 Každé hodnotě odpovídá jiná barva. Látky nebo roztoky, které mají: pH < 7 - kyselé pH = 7 - neutrální pH > 7 - zásadité Čím více se hodnota pH kyselin blíží k 0, tím je kyselina kyselejší. Čím více se hodnota pH zásad blíží ke 14, tím je zásada zásaditější.

Příklady z běžného života: citron - pH 2 ocet - pH 3 pivo - pH 4 vejce - pH 6 šampon - pH 8 mýdlo - pH 10 Obr.6

Indikátory Nejpoužívanější indikátory: LAKMUS (rostlinné barvivo získané z lišejníku) FENOLFTALEIN (organická sloučenina) Obr.7 Obr.8

Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 20. 1. 2013] Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 20.1.2013]. jsou dostupné pod licencí Creative Commons . Obr.1 http://chemie.websnadno.cz/hydroxid_sodny_v.jpg Obr.2 http://www.kittfort.cz/products/images/big/Kyselina_sirova.jpg Obr.3 http://edu.uhk.cz/titrace/img/f-2-3.jpg Obr.4 http://www.prirodnivyziva.cz/kyseliny_zasady_slide.JPG Obr.5 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/PH_indicator_paper_roll.jpg Obr.6 http://www.heartfeltfoods.com/wp-content/uploads/2011/04/pH-scale.gif Obr.7 http://www.bbc.co.uk/bitesize/ks3/science/images/gcsechem_59_a.jpg Obr.8 http://avogadroslabsupply.com/Images/Phenolphthalein.JPG Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů a sady klipart.