Petr Machala. Jaký vztah měli k přírodě? Jaký vztah měli k druhým lidem a vrchnosti? Jak je vykonávána kontrola společnosti? Jak je vnímáno „štěstí“?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

Lidské rasy Obr.1. Lidské rasy Obr.1 Na Zemi dnes žije již přes 7 mld. lidí. Podle barvy pleti a některých dalších dědičných vlastností rozlišujeme.
ASIE Státy J a JV Asie IV. Čína III2-Z7-II-15.
1/2 FUNGOVÁNÍ TRŽNÍ EKONOMIKY EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Život po třicetileté válce
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Savci – řád hlodavci (úvod)
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Dělení politických stran
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
Petr Machala. Znáte odpověď na otázky? Osobní aktiva jsou: a)oprava vlastního automobilu b)osobní spotřební předměty c)vše co nám přináší příjem d)rekreační.
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
Petr Machala. Anketa: ANO: 53,8% NE: 20,8% NEMÁM PRÁCI: 25,4% Celkem hlasovalo čtenářů. nezamestnanost-je-v-cesku-rekordni.html.
Registrační číslo projektu:
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, spotřební,
Savci – Životní prostředí a mapování některých savců v ČR
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 MĚSTO HRANICE z pohledu geografie obyvatelstva (praktické cvičení)
Petr Machala. Každá věc má mít svou cenu. Arabské přísloví Cena za 1…… 39 Kč + Cena za 2…… 72 Kč Co zákazník o ceně neví? Je to tak výhodné?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_584_Románský sloh AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
Úvod do učiva občanské výchovy
Placentálové – řád hmyzožravci
Petr Machala. Herbert Spencer zavádí pojem sociální instituce je to společensky schválený způsob dosahování cíle zahrnuje jednání, vztahy Napište definici.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Průmysl – lokalizační faktory Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Principy demokracie Petr Machala.
Petr Machala. dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na politické moci (zákon číslo 424/1991 Sb., zákon číslo 500/2004 Sb. správní.
Savci – řád: chobotnatci
Portugalsko III2-Z7-III-04
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis,8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Archaické období Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Petr Machala slovenských stran pro nezávislost oslavy Andreje Hlinky „Memorandum o suverénním Slovensku“ – ve Slavkově přijata Deklarace.
Savci – KVÍZ 2 Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Afrika Socioekonomická geografie 4
Savci – pouště a polopouště
Savci – řád hlodavci (zástupci 3) Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
ASIE Státy Střední Asie V.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Jan Dušek. * Objevné cesty Objevné cesty * Kolonizace Kolonizace * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých zdrojů.
Světové zemědělství Jan Dušek.
Savci – řád: sudokopytníci
Savci – řád: KVÍZ 3 Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Petr Machala. Co je to hodnota? Napište definici. Co považujete za hodnotu? (zdůvodněte)
Petr Machala. nejdůležitější prostředek uplatňování suverenity státu legální a legitimní způsob jak se podílet na moci Napište co nejvíce důvodů proč.
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
Geografie jako věda Jan Dušek.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
EVROPA Polsko III2-Z7-III-15.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Slunce a vesmír autor VM:Ondřej.
Petr Machala. Co je to byrokracie? Slovník: vláda úřadů a úředníků skupina osob vykonávající správu a řízení, zejména politických a ekonomických činností.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jak lidé využívají přírodu
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Petr Machala

Jaký vztah měli k přírodě? Jaký vztah měli k druhým lidem a vrchnosti? Jak je vykonávána kontrola společnosti? Jak je vnímáno „štěstí“? Popište stručně „běžný“ den člověka žijícího ve středověku. (život na venkově, život měšťana, život šlechty)

vzniká s prvními městy a státy stavovská příslušnost se přenáší rodově je zde sociální diferenciace moc má omezené kontrolní prostředky existuje dělba práce využití přírodní energie, nezatěžována příroda směna orientována na potřeby vyšších vrstev, venkov soběstačný Jak můžeme charakterizovat tradiční společnost?

Najdete v současném světě tradičně žijící společnosti? Napište pozitiva a negativa takové společnosti. pozitivanegativa

Jaký vztah mají lidé k přírodě? Jaký vztah mají k druhým lidem a vládám? Jak je vykonávána kontrola společnosti? Jak je vnímáno „štěstí“? Jaká je dnešní společnost? (odpovězte na otázky)

produkt průmyslové společnosti zvyšuje se počet byrokracie urbanizace rozvíjí se doprava TRH – regulátor ekonomiky i společnosti sociální status je určen postavením na trhu místo stavů – vrstvy (třídy, řády) snaha podmanit si přírodu Jak můžeme charakterizovat moderní společnost?

Napište pozitiva a negativa moderní společnosti. pozitivanegativa Britská organizace OXFAM zveřejnila zprávu, podle níž má 85 nejbohatších osob srovnatelné bohatství se 3,5 mld nejchudších osob tohoto světa. Suma činí asi 33 biliónů korun.

KELLER, Jan a Petr NOVOTNÝ. Úvod do filozofie, sociologie a psychologie: nové pohledy společenských věd : učebnice pro studenty gymnázií a zájemce o vysokoškolské humanitní vzdělávání. Vyd. 1. Liberec: Dialog, ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: Cleric-Knight-Workman.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: Carcassonne-vignes.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c5/Carcassonne-vignes.jpg/800px- Carcassonne-vignes.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: _House_in_Nepal.jpg/800px-Flickr_-_don_macauley_-_House_in_Nepal.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f6/Flickr_-_don_macauley_- _House_in_Nepal.jpg/800px-Flickr_-_don_macauley_-_House_in_Nepal.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: NYC_Montage_2011.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: Mall_culture_jakarta36.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Mall_culture_jakarta36.jpg/800px- Mall_culture_jakarta36.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: Kompalniaielektrownia.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/Kompalniaielektrownia.jpg/800px- Kompalniaielektrownia.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: