Fotosyntéza II Jiří Šantrůček Úvod: Růst podmíněn výměnou látek v

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Advertisements

Dýchací řetězec Viz též přednášky prof. Kodíčka (další materiály na webu)
Název Fotosyntéza Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
Umělá fotosyntéza, modulace fotosyntézy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ekologie fotosyntézy.
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Metabolismus sacharidů
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Princip, jednotlivé fáze
FOTOSYNTÉZA.

Látkový a energetický metabolismus rostlin
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
FYZIOLOGIE ROSTLIN.
Fotosyntésa.
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
K. Hujová, J. Kondelík, J. Šimánek
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KUB_06.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sekundární procesy fotosyntézy
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.02 Anotace: Prezentace seznamuje s nejdůležitějším jevem na Zemi. Vzdělávací oblast: Organismy se schopností fotosyntézy Autor:
FOTOSYNTÉZA.
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
Výživa buňky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
Přednášky ZS_ Fyziologie rostlin_malá Fotosyntéza II Jiří Šantrůček Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Katedra fyziologie rostlin a BC.
Fotosyntéza II. Sekundární procesy – fixace uhlíku
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity Katedra fyziologie rostlin Kurz fyziologie rostlin Fyziologie fotosyntézy 2 Ivan Šetlík.
Prosím, vypněte mobilní telefony
Fotosyntéza Jiří Šantrůček Fyziologie rostlin_malá
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Biologická fakulta Jihočeské Univerzity Katedra fyziologie a anatomie rostlin Kurz fyziologie rostlin Fyziologie fotosyntézy 3 Ivan Šetlík.
Fotosyntéza Jiří Šantrůček Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity
Biologická fakulta Jihočeské Univerzity Katedra fyziologie a anatomie rostlin Kurz fyziologie rostlin Enzymové reakce fotosyntézy 1 Ivan Šetlík.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Metabolismus sacharidů II. Anabolismus sacharidů Autotrofní organismy mají schopnost syntetizovat sacharidy z jednoduchých anorganických sloučenin – oxidu.
Autor: Mgr. Jana Střížková Vzdělávací obor/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / PŘÍRODOPIS / PŘEHLED ORGANISMŮ Druh učebního materiálu: PREZENTACE Metodický.
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada28 AnotaceVyučovací.
Miroslav Strnad / Dušan Lazár oddělení biofyziky CRH a Katedra biofyziky, Př.f., UP Fotosyntéza - temnostní (uhlíkové) reakce.
Fotosyntéza Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): 06/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve čtvrtém.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
Malá fyziologie rostlin (KEBR562), ZS 2012 Fotosyntéza II. Sekundární procesy – fixace uhlíku Tomáš Hájek Jiří Šantrůček.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Získávání energie pro život
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza.
Fotosyntéza.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
VY_32_INOVACE_08_VÝROBA KYSLÍKU PŘI VÝŽIVĚ ROSTLIN
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Fotosyntéza II Jiří Šantrůček Úvod: Růst podmíněn výměnou látek v Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Fotosyntéza II Úvod: Růst podmíněn výměnou látek v uzavřeném cyklu (biogeochemické cykly – nutný vstup energie) Pro to, aby živé organismy dokončily svůj reprodukční cyklus, musí růst, vyvíjet se… Podmínkou růstu je výměna látek s okolím uskutečňovaná formou biogeochemických cyklů. Jiná (otevřená) forma není možná protože je objem látek omezený. K tomu, aby mohy cykly běžet, je třeba dodat energii. Zvyšující se entropie by jinak vedla k tomu, že by se cykly zastavily. Minule jsme mluvili o produkci energetických látek, které jsou primárním zdrojem energie pro vše živé, a které jsou produkty konverze sluneční energie do energie chemické. Dnes budeme povídat o tom, jak se tato ze slunce zachycena energie předává v koloběhu látek dál, o produkci cukrů. Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Katedra fyziologie rostlin a BC AV ČR, Ústav molekulární biologie rostlin, České Budějovice e-mail: jsan@umbr.cas.cz Jiří Šantrůček

Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Vše pochází ze slunce …

Člověk když jí, tak roste. Ale z čeho roste strom …? Co jí ? Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Člověk když jí, tak roste. Ale z čeho roste strom …? Co jí ? Opět trocha historie na začátek. Otázky, které si kladly ti před námi a jejich odpovědi. Z vody.

Také vyměňuje něco se vzduchem (flogiston) 1770 Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Joseph Priestley (1733-1804) anglický chemik, filozof, duchovní a pedagog. Proslavil se jako objevitel oxidu uhličitého a spoluobjevitel kyslíku. Hájil flogistonovou teorii. Flogiston=substance, která ozdravuje vzduch „vitiated by animal respiration“ Ale nejen z vody … Také vyměňuje něco se vzduchem (flogiston) 1770 O sto šedesát let později : Ingen-Housz: jen zelené části rostlin mají tuto schopnost (1779) Liebig (německý chemik, 1840): jediným zdrojem uhlíku pro rostliny je CO2 v atmosféře

(Jaké látky z okolí jsou potřeba k fotosyntéze ?) Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Z čeho roste strom? (Jaké látky z okolí jsou potřeba k fotosyntéze ?)

Asimilace CO2 rostlinami Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Asimilace CO2 rostlinami Malvin Calvin, Andrew Benson a James A. Bassham „Lízátko“ pánů Malvin Calvin, Andrew Benson a James A. Bassham. Padesátá léta 20. století. Objev cyklu fixace uhlíku do tříuhlíkatých cukrů (triózofosfáty) - Calvinův cyklus. První stabilní produkt 3-fosfoglycerová kyselina (3-PGA). M. Calvin (1911-1997) Nobelova cena za chemii 1961

Calvin-Bensonův cyklus Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Calvin-Bensonův cyklus (PCR)

Fotosyntetické procesy v chloroplastech - souhrn Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Fotosyntetické procesy v chloroplastech - souhrn

Schéma a stechiometrie Calvinova cyklu Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Schéma a stechiometrie Calvinova cyklu Tři fáze Calvinova cyklu: karboxylace, redukce a regenerace RUBP. Energetická potřeba pro fixaci jedne molekuly CO2 jsou 3 ATP a 2 NADPH (na tři molekuly CO2, a tedy jedny nově vytvořenou triózu je to trojnásobek). Z cyklu odchází trióza - fosfogyceraldehyd (GAP) Jaká je energetická potřeba pro fixaci jedné molekuly CO2? Která fáze je energeticky nejnáročnější?

V jaké látce dále využitelné v metabolismu se prvně objeví Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF V jaké látce dále využitelné v metabolismu se prvně objeví nově asimilovaný uhlík?

Všimněte si jak se strukturou molekuly Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Všimněte si jak se strukturou molekuly liší první a konečný produkt redukční fáze Calvinova cyklu.

Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Ale co enzymy?

Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Rubisco

Russia Bisquit Company ? Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Russia Bisquit Company ? Rubisco Rubisco z 8 malých podjednotek (červeně, viditelné 4) a osmi velkých podjednotek (modře a zeleně dimery). Katalytické centrum je na velkých, které jsou kódovány v DNA chloroplastu. Malé jsou kódované v jádře. Je to nejčetnější protein na Zemi. (Na každého z nás lidí prý připadá 10 kg dusíku, který je „angažován“ v Rubisco) Ribulosa-1,5-bisfosfát karboxyláza oxygenáza (Rubisco). Karboxylační enzym rozpuštěný ve stromatu chloroplastů. Nejvíce zastoupený enzym v chloroplastech, rostlinách a patrně i v celé biosféře Země. L podjednotka 56 kD, kódována v chloroplastu. S podjednotka má 14 kD a je kódována v jádře, transportována do chloroplastu, kde se sestavuje celý enzym. Jeden ze tří enzymů unikátní Calvinovu cyklu (a rostlinám). Má také oxygenázovou aktivitu. Substrátem pro obě aktivity je pentóza ribulóza-1,5-bisfosfát (RUBP). Je velmi pomalý v asimilaci CO2 (jednotky obratů za sekundu)

1. 3. 2. Tři kroky nutné pro to, aby Rubisco Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Tři kroky nutné pro to, aby Rubisco mohla karboxylovat RuBP (aktivace). Odštěpení fosforylovaného cukru 1. 3. Vazba Mg karbamylace na lyzinu v RC 2.

Fotorespirace Na Rubisco soutěží o vazbu CO2 a kyslík Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Fotorespirace Na Rubisco soutěží o vazbu CO2 a kyslík (Karboxylace nebo Oxygenace) CO2 O2 PCR cyklus Glykolátový cyklus CO2

První stabilní produkty oxygenace Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF První stabilní produkty oxygenace Rubisco katalyzuje jak karboxylaci, jejímž prvním stabilním produktem jsou dvě molekuly 3-PGA (3-fosfogycerová kyselina), tak oxygenaci, která vede k produkci fosfogykolátu a molekuly 3-PGA. 3-PGA jde dále do Calvinova cyklu k syntéze šestiuhlíkatých cukrů - hexóz. Fosfogykolát se zpracovává v tzv. glykolátovém cyklu v procesu nazývaném fotorespirace. Ten probíhá kromě chloroplastů v peroxyzómech, a mitochondriích. První stabilní produkty asimilace CO2

Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF

Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF

Co je důsledkem oxygenační aktivity Rubisco ? Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Co je důsledkem oxygenační aktivity Rubisco ?

CO2 koncentrační mechanismy, Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF CO2 koncentrační mechanismy, C4, CAM Kde v přírodě mají (měly) rostliny málo CO2 ?

Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF PEP-karboxyláza CO2 rubisco

Objev C4 mechanismu fotosyntetické asimilace CO2 Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Objev C4 mechanismu fotosyntetické asimilace CO2 věnčitá anatomie (1905) Kortschak (1950) Hatch, Slack (1955-70)

Procesy C4 fotosyntézy a jejich rozdělení v buňkách Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Procesy C4 fotosyntézy a jejich rozdělení v buňkách

Procesy C4 fotosyntézy a jejich rozdělení v buňkách Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Procesy C4 fotosyntézy a jejich rozdělení v buňkách

C4 fotosyntéza bez věnčité anatomie listu? Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF C4 fotosyntéza bez věnčité anatomie listu?

C4 fotosyntéza a změny CO2 v atmosféře: čím více tím hůře Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF C4 fotosyntéza a změny CO2 v atmosféře: čím více tím hůře

Jaký je klíčový enzym C4 fotosyntézy ? Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Jaký je klíčový enzym C4 fotosyntézy ? Jaké ekologické prostředí preferují C4 rostliny?

Crasulaceae Acid Metabolism Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF CAM rostliny Crasulaceae Acid Metabolism

Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF CAM rostliny

Produkce cukru a škrobu, asimiláty Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Produkce cukru a škrobu, asimiláty

Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF

Faktory prostředí a fotosyntéza Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF Faktory prostředí a fotosyntéza

Světelná křivka fotosyntézy Přednášky ZS_2008-09 Fyziologie rostlin_PF CO2 křivka fotosyntézy Světelná křivka fotosyntézy