13.10. 2008Seminář ATLAS1 Vlastnosti top kvarku z dilepton kanálu Kamil Augsten FJFI - ČVUT v Praze D0 Fermilab.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární klasifikátor
Advertisements

Atomové jádro, elementární částice
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Studium exkluzivní produkce dvou pionů v difrakčních ep interakcích Richard Polifka Seminář ÚČJF , Praha.
Lineární regresní analýza Úvod od problému
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
Elementární částice 1) Úvod
Mgr. Richard Polifka FZÚ Měření účinného průřezu jetů na experimentu H1.
Partonové distribuční funkce pro LHC pro podrobnosti doporučuji následující rozsáhlou práci file:///F:/HERWIG/HEPDATA%20-%20Durham%20HEP%20Databases.htm.
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?
Částicová fyzika – objev neutrin Beta rozpad Roku 1930 se při studiu β rozpadu došlo k výrazné nesrovnalosti v energetické bilanci reakcí. β rozpad je.
Fyzikální týden, FJFI ČVUT, Praha, 2009
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Uplatnění spektroskopie elektronů
Od osmeré cesty ke kvarkovému modelu a kvantové chromodynamice
Malá skála1 Několik poznámek k poruchové QCD  efektivním barevném náboji  asymptotické volnosti  konzistenci poruchové teorie  jetech a jejich.
Filip Křížek, ÚJF AV ČR. Stručně o HADESu Di-elektronový spektrometr HADES je umístěn v GSI Darmstadt. Název experimentu HADES je složen z počátečních.
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Distribuce dat experimentu ATLAS Jiří Chudoba.
1 Revidované výsledky srážek iontů Rg+ s klastry Rg3, analýza disociovaných stavů systému Rg4+, rozvoj balíku Multidis (v rámci projektu Otevřená věda.
BARYONOVÉ REZONANCE a další 1. Zachování I I=3/2 K je konstanta 2.
Úvod do gradientové analýzy
Lineární regrese.
LHC, nový stroj na částice
Elementární částice hanah.
Pojem účinného průřezu
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
Experimentální fyzika I. 2
 Římské hrnce  Test kosmickým zářením  Test na svazku  MC simulace  Shrnutí Příprava instrumentace dopředné části ATLAS UP Olomouc & MFF UK Praha.
Slabé interakce Zachovávají leptonová čísla, nezachovávají paritu, izotopický spin, podivnost, c, b, t Mají význam? Nyní standardní model elektromagnetických.
Uvidíme mikroskopickou černou díru, která se narodí a hned zase vypaří??? CERN, LHC, ATLAS, ALICE … lhc.avcr.cz Nový obří urychlovač částic.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Ladislav Řoutil, Zbyněk Keršner, Václav Veselý
Vila Lanna ATLAS ve FZÚ: příprava fyzikálního programu 1 Příprava fyzikálního programu ATLAS Jiří Chýla Produkce intermediálního vektorového.
Fyzika elementárních částic
1 Měření vlastností pixelových detektorů. 2 Detektor ATLAS.
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Korelace.
Jaderná hmota 1) Úvod 2) Jaderná hmota v základním stavu
Jaderná fyzika Hlavní vlastnosti hmoty jsou dány chováním elektronů. Různé prvky existují v důsledku jader mít různé, celočíselné násobky elementárního.
Testování modelů interakcí kosmického záření na urychlovači LHC Petr Nečesal, MFF UK
Kombinovaná analýza srážek z meteorologických radarů a srážkoměrů a jejich užití v hydrologických modelech Milan Šálek
Seminář ATLAS1 Vlastnosti top kvarku pro koncové stavy se dvěma leptony Kamil Augsten FJFI - ČVUT v Praze.
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí aneb Cihly a malta, ze kterých je postaven náš svět  CERN Jiří Rameš, Fyzikální ústav AV ČR,
Studium produkce e + e - párů ve srážkách Ar+KCl AGeV Filip Křížek, ÚJF AV ČR.
Zákonitosti mikrosvěta
 ALFA detektor – motivace  Design RP a ALFA detektoru  RP stanice již v CERN  Testbeam  MC simulace ALFA o Stand-alone GEANT 4 o ATHENA  TOF detektory.
IV..
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Monte Carlo Typy MC simulací
Úvod do praktické fyziky
Chaos (nejen) v jádrech
Příklad (investiční projekt)
Interakce neutrin s hmotou
Modelování procesů úpravy a těžby surovin
Několik poznámek k poruchové QCD
Kvark-gluonové plazma
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Závislost kinematických proměnných Z bosonu na partonových distribučních funkcích v experimentu ATLAS Miroslav Myška.
Induktivní statistika
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
Transkript prezentace:

Seminář ATLAS1 Vlastnosti top kvarku z dilepton kanálu Kamil Augsten FJFI - ČVUT v Praze D0 Fermilab

Seminář ATLAS 2 Outlook Úvod – top kvark, detektor D0 Metoda kinematické rekonstrukce topologie vzniku páru top-antitop:a) pomocí kinematických rovnic b) pomocí známých maticových elementů Určení hmoty top kvarku Rozbor systematických chyb ovlivněných detektorem D0 Další vlastnosti top quarku

Seminář ATLAS 3 Úvod – top kvark Top kvark objeven 1995 ve Fermi National Accelerator Laboratory na urychlovači Tevatron (příslušné detektory CDF a D0) po 20 letech hledání – uzavřena řada 6 kvarků předpovězených Standardním modelem (SM) základní parametr SM – žádoucí přesné určení jeho vlastností, především hmoty hmota topu může hrát zvláštní roli při porušení elektroslabé symetrie, ve vymezení hmoty dosud neobjeveného Higgsova bosonu nebo při přechodu k fyzice za SM

Seminář ATLAS 4 Detektor D0 na urychlovači Tevatron, kde se urychlují svazky protonů a antiprotonů, každý na 980 GeV (max. energie při čelní srážce je 1,96 TeV) zde byl top kvark objeven, do spuštění LHC jediné místo, kde lze t-kvark produkovat D0 – typický detektor ve fyzice vysokých energií

Seminář ATLAS 5

Seminář ATLAS 6

Seminář ATLAS 7 Hmota top kvarku top páry jsou produkovány především anihilací kvark- antikvark: rychlý rozpad (~ s):

Seminář ATLAS 8 Rozpad top párů tři rozpadové kanály: lepton + jets, dilepton, all-jets dilepton kanál je zastoupen nejméně (6 %), ale má výhodu, že je nejméně zatížen pozadím

Seminář ATLAS 9 Aktuální světový průměr hmoty t-kvarku podle skupiny TEVEWWG (07/2008), s daty z D0 a CDF až 2,8 fb -1 : M t = (172,4 ± 1,2) GeV/c 2

Seminář ATLAS 10 Kinematická rekonstrukce top párů dilepton kanál – 2 leptony, 2 jety (od b-kvarků) a 2 neutrina v konečném stavu leptony (kombinace e+e, e+µ, µ+µ) a jety (otázka rozlišení b a anti-b) – dobře změřené detektorem neutrina nelze detekovat – jejich hybnosti neznámé kinematické rovnice pro dileptonický ropzad:

Seminář ATLAS 11 neznámé: p x – p y – p z pro antineutrino a p x – p y – p z pro neutrino lze převést na 2 lineární a 2 nelineární rovnice o 4 neznámých (první dvě rovnice jednoznačně určují p x a p y neutrina) umocněním lineárních rovnic a substitucí vzniká – 2- dimenzionální problém (dvě kvadratické rovnice pro p x a p y antineutrina) koeficienty jsou komplikované (vypočteny matlabem) odečtením a dosazením za p y -> kvartická rovnice

Seminář ATLAS 12 Template metoda založená na rekonstrukčním programu, který ze známých vstupních parametrů (hmoty a hybnosti finálních částic) rekonstruuje rozpad – řešením výše uvedených kinematických rovnic rozpadu odhad hmoty topu slouží jako vstupní parametr – po vyřešení je zpětně zrekonstruován a odhadnut podle váhy řešení Vstupní parametry do programu: hmota topu (předpoklad), hmota W, p x – p y – p z a E od jetu1(b-kvark), p x – p y – p z a E od jetu2 (anti-b), p x – p y – p z leptonu, p x – p y – p z antileptonu, p x – p y missing pT (nedetekovaná hybnost neutrin)

Seminář ATLAS 13 Hmota topu z kinematické rekonstrukce rekonstrukce hmoty topu: vyřešit rovnice pro různé fixované hmoty top kvarku a pozorovat závislost nalezeného počtu řešení a pravděpodobnosti pro nejlepší řešení na této fixní hmotě test metody na partonové úrovni – vzorek MC (Pythia) se eventy

Seminář ATLAS 14 kalibrace metody – MC generované vzorky se simulací detektoru, pro hmoty top kvarku GeV s krokem 10 GeV, vždy s eventy pravděpodobnost každého řešení je aproximování váhou distribuce vah ze všech eventů je použita k získání nejlepšího odhadu rekonstruované hmoty top kvarku kalibrační přímka: ideální hodnoty parametrů p 1 =1 a p 0 =175. simulace pozadí – Drell-Yan produkce Z/γ*→ l + l - asociovaná s jety, diboson produkce (ZZ, WW, WZ) asociovaná s jety

Seminář ATLAS 15

Seminář ATLAS 16

Seminář ATLAS 17 Rekonstrukce dat obrovské vzorky dat událostí zaznamenaných detektorem nutnost použití různých selekcí a kinematických cutů pro zmenšení vzorku a následnou finální selekci první práce s daty - použil jsem starší a prověřený vzorek – data nasbíraná detektorem D0 v období od října 2002 do října 2004 (Run IIa) – což odpovídá luminositě přibližně 370 pb nalezených kandidátů na dilepton eventy – 18 eµ, 8 ee a 3 µµ

Seminář ATLAS 18 Typická dilepton událost

Seminář ATLAS 19 Systematické chyby Zdroj chybyVelikost [GeV] JES – Jet energy scale (energie v kalorimetru)+3,6 –4,5 Energetické rozlišení jetů±0,5 Energetické rozlišení mionů±0,4 Extra jety v produkčním diagramu (modelování ISR, FSR) ±1,2 Chyba v PDF (Partonová distribuční funkce)±0,7 Malá statistika distribuce pozadí±0,7 CELKEM+4,0 –4,8

Seminář ATLAS 20 Hmota top kvarku z uvedených dat a 29 kandidátských událostí, po korekci:

Seminář ATLAS 21 Matrix Element Method pro srovnání - Metoda maticových elementů současné výsledky na D0 pro data přibližně o 1 fb -1, v eµ kanále dokonce 2,8 fb -1 kombinovaný výsledek pro 1 fb -1 : výsledek pro 2,8 fb -1 v eµ:

Seminář ATLAS 22 Výsledky MEM

Seminář ATLAS 23 Další vlastnosti top kvarku důležitá charakteristika je účinný průřez produkce párů top kvarků (v dilepton kanále – z těchto analýz jsem využil kinematické cuty, odhad pozadí) uvedená rekonstrukční metoda může být použita při studiu spinových korelací top kvark párů

Seminář ATLAS 24 Shrnutí a výhledy do budoucna výsledek je ve srovnání s aktuálním světovým průměrem nebo jinými metodami (MEM) poměrně nepřesný a odhadnutá hmota trochu menší. Srovnání s analýzami na podobných datech v dilepton kanále je ovšem příznivé (odpovídající chyba a dokonce větší hmota) dalším cílem – aplikovat metodu na novější data (až 4 fb -1, odhadem až 100 událostí v dilepton kanále), lepší odhad chyb (z novějšího MC) analýzu je možné (s úpravami) použít na hledání Higgsova bosonu vyhlídky do budoucna – spuštění LHC – mnohem lepší zdroj dat pro zkoumání vlastností top kvarku

Seminář ATLAS 25 Výhled – top kvark cílem je snížit chybu určení hmoty top kvarku pod 1 GeV otázka jakou hmotu vlastně měříme – existují renormalizační schémata, „running“ hmoty, ukazuje se, že nejblíže je základní definice hmoty – tzv. „pole mass“ započítání color reconnection? – očekává se, že ovlivňuje produkci částic při rozpadu W, interakce barevných objektů při hadronizaci

Seminář ATLAS 26 Děkuji za pozornost