Teorie frézování – stroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
DTB Technologie obrábění Téma 6 Základy frézování
STROJNÍ SLOUPOVÁ VRTAČKA – HLAVNÍ ČÁSTI
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti OPPA: Operační program Praha - Adaptabilita ZÁKLADNÍ STROJE A JEJICH POUŽITÍ VE STROJÍRENSKÉ.
strojírenství Strojírenská technologie Upínací přípravky ST52
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ Hoblování II. Ing. Iveta Mičíková
Teorie frézování – UPÍNÁNÍ nástrojů A OBROBKŮ
OS s hlavním řezným pohybem rotačním
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
PERA A KLÍNY - přehled Název školy
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ III. Ing. Iveta Mičíková
Tato prezentace byla vytvořena
HŘÍDELE A HŘÍDELOVÉ ČEPY - přehled
Frézování tvarových ploch
Teorie frézování - podstata
Strojírenská technologie
Frézování drážek Název školy
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
ZPŮSOBY Frézování Název školy
ŠROUBOVÉ SPOJE - přehled
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _16
SVISLÉ HORNÍ FRÉZKY.
KRESLENÍ PEROVÝCH A KLÍNOVÝCH SPOJŮ
FRÉZOVÁNÍ ZÁVITŮ Název školy
Kreslení ozubených kol - PRAVIDLA ZOBRAZOVÁNÍ
Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i.
Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
FRÉZOVÁNÍ VÝŘEZŮ Název školy
Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
Soustružení čelních ploch (ČELNÍ SOUSTRUŽENÍ)
FRÉZOVÁNÍ ŠIKMÝCH PLOCH
Náležitosti výrobního výkresu
Kreslení valivých ložisek, jejich TĚSNĚNÍ A ZAJIŠTĚNÍ
Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů.
FRÉZOVÁNÍ SPOJENÝCH PLOCH
Stolní kotoučová pila Název školy
Kreslení ozubených kol- názvosloví, výpočet
Čepy a kolíky - přehled cz Název školy
Horní svislá frézka Název školy
Základní výkresová dokumentace
Sloupová vrtačka Název školy
NAVRTÁVÁNÍ STŘEDÍCÍCH DŮLKŮ
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK
Soustružení vnějších válcových ploch
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Ročník: 1. a 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Helena Jagošová Název šablonyIII/2.
Spodní svislá frézka Název školy
Teorie frézování – nástroje
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Základy frézování, druhy frézek - test
Třískové obrábění II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Výroba rovinných ploch Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá
(dnes i jednobřitým nástrojem)
Strojní obrábění – nástroje na frézování
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Strojní obrábění – základní způsoby frézování
Frézky rovinné a speciální
Bc. Martin Šindelář SPŠ Na Třebešíně 2299
Transkript prezentace:

Teorie frézování – stroje Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Autor Ing. Helena Jagošová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Teorie frézování – stroje Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělávání s výučním listem, 3. ročník Střední vzdělávání s maturitou, 2. ročník Vzdělávací oblast Technologie Vzdělávací obor 23 – 51 – H/01, 23-45-L/001 Tematický okruh Technologie obrábění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 2 a 3. ročník Anotace Žáci se v hodinovém bloku naučí poznávat a popisovat stroje pro frézování. Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Stroje pro frézování - frézky. Datum 14. 8. 2013 www.zlinskedumy.cz

Teorie frézování – stroje frézovací stroje – frézky – popis, druhy Hlavní části 1) Stojan – nosná část všech částí frézky, litinová, jeho dolní část se nazývá základová deska a zároveň je v ní nádrž na chladící kapalinu, uvnitř stojanu je hlavní motor a vřeteníková převodovka 2) Vřeteník – je v horní části stojanu, u vodorovných frézek pevný, u svislých otočný, případně u univerzálních frézek posuvný ve svislém směru¨ 3) Vřeteno – přenáší otáčivý pohyb na nástroj, je duté, uložené v ložiskách , dutinou prochází upínací šroub pro upnutí frézovacího trnu nebo přímo nástroje 4) Konzola – je posuvně uložená ve svislém vedení stojanu, pohybuje se směrem nahoru a dolů pomocí pohybového šroubu výškově se její poloha zajišťuje pojistnými šrouby, jsou v ní uloženy převody pro strojní a ruční posuvy 5) Příčné saně – pohybují se vodorovně ve směru kolmém ke stojanu, nesou podélný stůl, umožňují příčné nastavení podélného stolu 6) Podélný stůl – pohybuje se vodorovně a příčně vzhledem k příčným saním, má T- drážky pro upínání obrobku nebo upínacích přípravků např. svěráku 7) Výsuvné rameno – mají je jen vodorovné nebo univerzální frézky, je uloženo v rybinovém vedení, je přestavitelné příčném směru , je v něm podpěrné rameno 8) Podpěrné rameno – přidržuje konec dlouhého upínacího trnu s frézou, při frézování těžkých kusů se podepírá výztuhami

Teorie frézování – stroje frézovací stroje – frézky – popis, druhy DRUHY FRÉZEK Podle velikosti obrobku a povahy práce jsou základními typy frézek frézky: 1) konzolové - vodorovné - svislé - univerzální (možno sestavit jako svislou nebo vodorovnou) 2) stolové - vodorovné - rovinné 3) speciální

Teorie frézování – stroje frézovací stroje – frézky – popis, druhy KONZOLOVÉ FRÉZKY Hlavním znakem je výškově, příčně a podélně přestavitelná konzola, na které je stůl pro upínání obrobků. Názvy vyplívají z polohy vřetene frézky.

Teorie frézování – stroje frézovací stroje – frézky – popis, druhy KONZOLOVÉ FRÉZKY

Teorie frézování – stroje frézovací stroje – frézky – popis, druhy Stolové frézky Teorie frézování – stroje frézovací stroje – frézky – popis, druhy STOLOVÉ FRÉZKY Na rozdíl od frézek konzolových nemají konzolu, ale podélný příčný stůl. Svislý pohyb je prováděn přemisťováním vřeteníku po vedení stojanu stroje. Na stolových frézkách lze produktivně a zároveň velmi kvalitně obrábět velké a těžší součásti. Existují jak vodorovné a svislé.

Teorie frézování – stroje frézovací stroje – frézky – popis, druhy ROVINNÉ FRÉZKY Jsou to robustní stroje, které patří mezi nejvýkonnější ze všech druhů frézek. Je na nich tedy možné obrábět obrobky velkých rozměrů a hmotností. Na rovinných frézkách se obrábí se na nich nejčastěji frézovacími hlavami při obrábění vodorovných, šikmých i svislých plocha stopkovými frézami při frézování úzkých ploch a drážek. Pracovní stůl má jeden stupeň volnosti (umožňuje pohyb jen v jednom směru). Vyrábí se i s více vřeteníky, tedy jako portálové

Teorie frézování – stroje frézovací stroje – frézky – popis, druhy SPECIÁLNÍ FRÉZKY Odvalovací Na odvalovacích frézkách se vyrábějí čelní ozubená kola s přímými a šikmými zuby, šneková a řetězová kola. Stroj se skládá z lože, stojanu, vřeteníku, otočného pracovního stolu a pomocného stojanu. b) Nástrojařské Nástrojařskými frézkami lze přesně frézovat složité tvary obrobků menších rozměrů a hmotností. Je možné na nich vykonávat velký rozsah různých frézovacích prací a frézovat obrobky v různých polohách.

Teorie frézování – stroje frézovací stroje – frézky – popis, druhy c) Kopírovací frézky Tyto frézky se uplatňují především při výrobě kovových forem, zápustek, modelů, vaček, šablon a podobných součástí.

úkoly k opakování Teorie frézování – stroje a nástroje Vyjmenujte druhy frézek a popište jejich hlavní části Vyjmenujte k jakým pracím jsou jednotlivé druhy frézek vhodné

Zdroje a prameny Obrázky frézek [online]. [cit. 2013-08-14]. Dostupné z: http://ust.fme.vutbr.cz/obrabeni/opory-save/TI_TO-1cast.pdf Frézky schematicky [online]. [cit. 2013 - 08 -14]. Dostupné z: http://jhamernik.sweb.cz/OBRSTROJ.htm DRIENSKÝ, Dušan, Pavel FÚRIK, Terézia LEHMANOVÁ a Josef TOMAIDES, Strojní obrábění I., Praha: SNTL, 1986.