Žákovský pokus Vlastnosti látek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Advertisements

Směs není: moč krev vzduch dešťová voda destilovaná voda.
Destilace VY_32_INOVACE_CH1 – 03 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Funkce chemického pokusu ve výuce chemie
Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
Halové prvky Halogeny.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Laboratorní práce č. 1 Filtrace Mgr. Helena Roubalová
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Rozlišování látek podle vlastností
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Přírodovědné praktikum Sacharidy 9. ročník
LABORATORNÍ PRÁCE Organická analýza PaedDr. Jiřina Ustohalová
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Laboratorní práce č. 2 Destilace Mgr. Helena Roubalová
Bezpečnost práce v chemii
Vlastnosti látek Opakovací otázky
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Způsoby vyjadřování složení směsí
R O Z T O K Y.
ROZTOKY Obr Obr. 2.
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Halové prvky /halogeny/
Kouzelné písmo – motivační efektní experiment Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek VY_32_INOVACE_8A12.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Chemie = přírodní věda, zkoumá chem. látky, jejich vlastnosti, využití a přeměnu na látky nové má uplatnění ve všech oborech lidské činnosti, může působit.
Acidobazické indikátory
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Vlastnosti látek Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jak připravit víno z vody Efektní pokus Motivační pokus Žákovský pokus - neutralizace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Usazování a krystalizace VY_32_INOVACE_1A_05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Hmotnostní zlomek Mgr. Helena Roubalová
Hmotnostní zlomek kontrola úkolu. K 31/3 Kolik gramů 5% roztoku CuSO 4 můžeme připravit z 25 g CuSO 4.5H 2 O. Kolik g vody na přípravu tohoto roztoku.
STRUKTURA METODIKY STRUKTURA METODICKÉHO LISTU PRACOVNÍ LIST PROJEKTOVÝ DEN A PREZENTAČNÍ DEN PROGRAM SEMINÁŘE CHEMIE 1 Projekt TROJLÍSTEK, Seminář chemie,
Mgr. Dagmar Muzikářová. ZAŘAZENÍ POKUSU Poznáváme složení látek - částice látek Jednoduché úlohy s dostupnými látkami a pomůckami, bez nutnosti laboratoře.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie pro žáky ve věku 11 až 15 let Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu,
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce.
Výroba mýdla - - žákovský pokus MGR. DANIELA SZMEKOVÁ.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Trojlístek – IRER a FChT
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Roztoky.
Redoxní reakce – sestavení galvanického článku
Chemické rovnice a reakce v praktické výuce chemie
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Bezpečnost práce zážitkovou pedagogikou
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_06
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Elektrický proud v kapalinách
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Transkript prezentace:

Žákovský pokus Vlastnosti látek Mgr. Naděžda Kopecká

Zařazení pokusu Úvod do chemie – látky a jejich vlastnosti První setkání s prací v laboratoři Jednoduché úkoly Relativně bezpečné pokusy Propojení: pokus + pozorování + vlastní úvaha IBSE – 1. úroveň – potvzující bádání

O kterou látku jde? Sůl Cukr Křída Bezvodá modrá skalice Soda Látka Rozpustnost ve vodě Rozpustnost v ethanolu Rozpustnost v benzínu Chování v octu Změna při zahřívání Sůl Rozpustí se Nerozpustí se Rozpustí se částečně Nic Cukr Taje, karamelizuje Křída Bezvodá modrá skalice Rozpustí se a zbarví roztok Rozpustí se částečně a zbarví roztok Soda Šumí Více zbělá

Klady a zápory Motivace Zapojení všech Dodržování bezpečnosti Poznání práceschopnosti třídy pro budoucí plánování Časově náročné Zápach benzínu může někomu vadit

Pracovní list Velmi podrobný popis práce Tabulka pro záznam pozorování Sebehodnocení práce celé skupiny Pracovní list

Metodické poznámky (příprava) Promyslet rozdělení žáků do skupin Připravit pomůcky pro žáky + plata na umyté nádobí Nakopírovat potřebné množství PL (jeden do skupiny) Připravit použité kapaliny Připravit vzorky „neznámých“ látek (CuSO4 * 1/2H2O musí být čerstvý)

Metodické poznámky (práce v hodině) Předvést a okomentovat vlastní práci Upozornit na pravidla bezpečnosti (zahřívání, zhasínání kahanu) Větrat! Průběžně připomínat úklid pracovního místa a mytí nádobí

Pomůcky

Práce v hodině