Síra Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Advertisements

HOW MUCH CHEESE HAVE YOU GOT? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Dusík, fosfor.
Halové prvky Halogeny.
Halogenidy.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Chalkogeny Richard Horký.
RISKUJ ANORGANICKÉ SLOUČENINY
Peťa Křenová, 9.D SÍRA   POWER POINT SÍRA Minerál.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Síra.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_137_Síra AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Halové prvky /halogeny/
Látkové množství, molární hmotnost
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Bezkyslíkaté kyseliny
Kyslíkaté kyseliny.
NEKOVY SÍRA.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
Uhlík, síra, fosfor.
RISK Chemie 8 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Chemické prvky, jejich názvy a značky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Organická chemie Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Síra.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Bezkyslíkaté kyseliny
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Transkript prezentace:

Síra Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 1: Doplň pomocí periodické tabulky prvků: Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Počet p+, no, e-: Elektronegativita: Vznik iontu: Kontrola: Sulphur S VI.A 3. 16, 16, 16 2,4 So + 2e- → S-II

Výskyt síry 3 1 2 Volná Vázaná: Rumělka HgS Pyrit FeS2

Úkol 1 : Jaké vlastnosti síry zjistíš svými smysly? Kontrola: barva, skupenství, vzhled, zápach

Další vlastnosti síry a/ Hoření síry b/ Vznik SO2 c/ Reakce SO2 s vodou c

Škodlivé účinky spalování uhlí Spalování uhlí produkuje oxid uhličitý spolu s proměnným množstvím oxidu siřičitého v závislosti na kvalitě. Oxid siřičitý reaguje s vodou za vzniku kyseliny siřičité. Jestliže se dostane do atmosféry, reaguje s vodní párou a vrací se na zem ve formě kyselých dešťů. Emise z uhelných elektráren představují největší umělý zdroj oxidu uhličitého a tím výrazně přispívají ke globálnímu oteplování. 6

Úkol 2: Doplň vlastnosti síry Síra je …..., krystalická látka. Hoří …… plamenem. Při hoření síry vzniká …… plyn , který má …….. zápach. Je to oxid siřičitý, jenž reaguje s ……. na kyselinu siřičitou. Ten vzniká také ………. méně kvalitního uhlí a v ovzduší je pak součástí …….. dešťů. Emise z elektráren přispívají ke ………. oteplování Země. Kontrola: Síra je žlutá, krystalická látka. Hoří modrým plamenem. Při hoření síry vzniká bílý plyn, který má štiplavý zápach. Je to oxid siřičitý, jenž reaguje s vodou na kyselinu siřičitou. Vzniká také spalováním méně kvalitního uhlí a v ovzduší je pak součást kyselých dešťů. Emise z elektráren přispívají ke globálnímu oteplování Země.

Užití síry Kyselina sírová Pryž 4 5 pyrotechnika

Úkol 3: Doplň text užití síry Síra je známá od dávnověku a sloužila jako součást střelného prachu. I dnes se používá při výrobě zábavní ……….. a …...... Čistá síra je základní surovina na výrobu kyseliny …….. Sirné …… používají včelaři a vinaři na síření sudů. Síra má význam při vulkanizaci kaučuku, kdy vzniká odolná a pružná …….. Kontrola: prachu. I dnes se používá při výrobě zábavní pyrotechniky a zápalek. Čistá síra je základní surovina na výrobu kyseliny sírové. Sirné knoty používají včelaři a vinaři na síření sudů. Síra má význam při vulkanizaci kaučuku, kdy vzniká odolná a pružná pryž.

Seznam použitých obrázků: 1. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/Sulphur_crystal. jpg/180px-Sulphur_crystal.jpg 2. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/Cinnabar.jpg/ 200 px-Cinnabar.jpg 3. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Irondisulfide pyrite.jpg/120px-Iron_disulfide_pyrite.jpg 4. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a5/A%C3%B1o nuevo_en_Concepci%C3%B3n.jpg/220pxA%C3%B1o_nuevo_en_ Concepci%C3%B3n.jpg 5. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Streichholz. JPG/180px-Streichholz.JPG 6. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Coal_power_ plant_Datteln_3.jpg/90px-Coal_power_plant_Datteln_3.jpg Ostatní obrázky pocházejí z vlastních zdrojů. Mgr. Vlastimil Vaněk, autor