Přetrvává stejný postoj k dítěti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Friedrich Fröbel ( ).
Advertisements

PEDAGOGIKA MARIE MONTESSORI.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vnímání historického času
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
7. Postavení dítěte v rodině dříve a v současnosti
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
10. Proměny cílů předškolní výchovy
Postavení pedagogiky mezi vědami
Rodina dítěti zprostředkuje Významné modely chování
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Pedagogická diagnostika
Výchova v rodině 3.část Mgr. Ludmila Šprachtová
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_14.
Základy speciální pedagogiky
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_15.
CESTA PŘES ALTERNATIVY TRADIČNÍHO MODELU K OSVOBOZUJÍCÍMU POJETÍ DÍTĚTE Karel Rýdl Fakulta filozofická Univerzity Pardubice
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
Dvouleté děti v MŠ Strakonice, 3. října 2016 Mgr. Hana Splavcová, NÚV
9. Tvorba individuálního plánu
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Pedagogické disciplíny
Pedagogická diagnostika
Základní škola a Praktická škola, Jičín
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Pedagogika jako vědecká disciplína
9. Tvorba individuálního plánu
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
3. PROMĚNY CÍLŮ PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY
Teorie a metodika výchovy
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
Lidská práva Leden 2016.
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Humanizace ve vzdělávání
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
3. PROMĚNY CÍLŮ PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY
VÝVOJ ŠKOLSTVÍ NA NAŠEM ÚZEMÍ V 19. STOLETÍ
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Transkript prezentace:

Přetrvává stejný postoj k dítěti Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota (období infanticidy do roku 374) Účast na práci s rodiči STAROVĚK Přetrvává stejný postoj k dítěti cílenější výchova v Římě, Athénách (hoši)

Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás STŘEDOVĚK Hodnota dítěte stoupla – je bráno jako člověk, malý dospělý (křesťanství) Církevní školy (chlapci) HUMANISMUS Bezvýhradná kázeň, tělesné tresty „…nemají ani duševní činnosti ani zřetelné tělesné tvary, které by je činily hodnými lásky a nikdy jsem nestrpěl, aby byly krmeny v mé přítomnosti“ (M. de Montaigne)

Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás NOVOVĚK J.Á.Komenský (1592 – 1670) – láska k dítěti, respektování dětské přirozenosti = kvalita celé společnosti OSVÍCENECTVÍ J.J.Rousseau (1712 – 1778) – zakladatel NATURALISMU (přirozená výchova ve shodě s přírodou) Jako první naznačil otázku vztahu zrání a učení.

Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu REFORMNÍ HNUTÍ (přelom 19. a 20. století) OBDOBÍ SOCIALIZAČNÍ (1. polovinu 20. století) - podporuje začleňování dítěte do společnosti, zvyšuje se hodnota dítěte, snaha pomoci dětem z chudých zemí, postižených hladem a nemocemi stále větší snaha o poznávání vývoje dítěte a jeho potřeb, rozvinula se síť speciálních vědních oborů zabývajících se dětským věkem novou kvalitu pro postavení dítěte přinesla Ženevská deklarace práv dítěte schválená v roce 1924, v ní jsou shrnuty základní principy, které dítě chrání před vykořisťováním a zajišťující mu optimální tělesný i mentální rozvoj. V roce 1959 vyšla nová verze – Charta práv dítěte, která upravila i práva dítěte před narozením

Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu OBDOBÍ PODPORY A POMOCI DÍTĚTI (přelom 20. a 21. století) - dítě se stává partnerem dospělému, především rodičům dítěti se přiznávají všechna nebo téměř všechna práva ve shodě s Listinou lidských práv a svobod, je plnohodnotnou lidskou osobností mezinárodní dohoda Úmluva o právech dítěte, kterou podepsalo již 172 států (ČR v roce 1989)

Vznik a vývoj institucí Dětince – sirotčince, nalezince, dětské nemocnice Pěstovny – opatrovny (nejstarší – sociální ráz, jídlo, výchovný ráz), 2. polovina 18. století ve Francii, Anglii, Rakousku = opatrovny. Dětské zahrádky (kindergarden) Mateřská škola

Vznik a vývoj institucí 1832 vznikla u nás první OPATROVNA Na Hrádku, kterou vedl J.V.Svoboda. Vyučoval v ní trivium – obsah vzdělávání sestavil na základě znalosti Informatoria. 1864 ZAHRÁDKY podle Fröbela – učilo se pouze německy. Koncepce byla postavena zejména na hře, Fröbel je autorem tzv. dárků – pomůcek ve tvaru krychlí, koule, kužele … 1869 byla zřízena první MATEŘSKÁ ŠKOLA U svatého Jakuba. Ředitelka Marie Riegrová – Palacká. Koncepce vycházela ze 3. – francouzské (citový vztah opatrovatelky k dítěti, mravní výchova, vých. vzdělávací cíle), české – výuka trivia podle Svobody, německé – dárky Fröbelovy.

LITERATURA KOLLÁRIKOVÁ, Z., PUPALA, B. Předškolní a primární pedagogika. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-585-7 KOMENSKÝ, J., Á. Informatorium školy mateřské. Praha: SPN, 1952. OPRAVILOVÁ, E., KROPÁČKOVÁ, J. Studijní texty k předškolní pedagogice s úvodem do pedagogiky. Praha: Pedf UK, 2004. ISBN 80-7290-251-2 ŠMELOVÁ, E. Mateřská škola. Teorie a praxe I. Olomouc: Pedf UP, 2004. ISBN 80-244-0945-8 Úmluva o právech dítěte.