Morfologi Oversikt 2013. Morfologi OrddanningBøyning.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vymezení slovních druhů
Advertisements

Úvod do studia jazyka – 4. Gramatika Morfologie.
Test – 6. třída SLOVO A JEHO ČÁSTI. Test – 6. třída SLOVO A JEHO ČÁSTI.
Digitální učební materiál
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Adjectives Comparative/Superlative Stupňování přídavných jmen
Morfologie – přednáška 1
ROD JMENNÝ.
Pojem / koncept Homonymie Ondřej Diblík – Simona Kukučová | |
Čeština jako ideální flexivní extrém?
SLOVNÍ ZÁSOBA ZPŮSOBY OBOHACOVÁNÍ ODVOZOVÁNÍ
Gramatika Tvoření slov I
OBOHACOVÁNÍ SLOVNÍ ZÁSOBY TVOŘENÍ SLOV
Přednáška P7 Božena Bednaříková
MORFOLOGIE ČEŠTINY přednáška P5
MORFOLOGIE ČEŠTINY Přednáška č. 2
-způsoby, postupy, základní pojmy, náměty-
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.01 Název pro školu:
Mgr. Michal Oblouk STAVBA SLOVA MORFÉMY.
Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_10
STAVBA SLOVA SLOVA PŘÍBUZNÁ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tvoření slov PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Věta.
Kam se obrací „gramatická“ vlna?
Zvuková stránka jazyka
Obohacování slovní zásoby
SLOVNÍ ROZBORY Mgr. Michal Oblouk.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_19_CJL_1 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha V. Dobešová, V. Fialová: PRŮVODCE.
http:// Metody morfologické analýzy Seznam slovních tvarů –books: book-1/NNS, book-2/VBZ Zadrátovat do programu –hlavní.
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
Jazykovědné pojmy M - Z Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_70.
Morfologie I - seminář CJA009 (C41/C13) seminář pro I. cyklus studia
Obohacování slovní zásoby
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Present simple presentation VY_22_INOVACE_35 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Přednáška P11 Božena Bednaříková
MORFOLOGIE Přednáška 2.
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Slovo jako jednotka slovní zásoby.
PŘEDMĚT: ORGANIZACE ZNALOSTÍ PŘEDNÁŠEJÍCÍ: Josef Schwarz Automatická indexace Základní metody a postupy.
MORFOLOGIE 2008 přednáška P11
Co je lékařská terminologie?
VY_32_INOVACE_05_01 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_01 Zpracovala:Mgr.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_ 0 5 Téma: Slovotvorba a způsoby tvoření slov Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_07_NAUKA_O_SLOVNÍ_ZÁSOBĚ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ obohacování slovní zásoby Název sady: Český jazyk 7. ročník.
RENDAKU 連濁 /s/ → /z/ [take] + [sao] → [takezao]
TVOŘENÍ SLOV CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Sousloví v tezaurech dle normy ČSN
Obohacování slovní zásoby
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Tvoření slov - slova značková, neutvořená x slova utvořená, motivovaná, popisná.
Automatická indexace Základní metody a postupy
Digitální učební materiál
Morfematika 1.
Jazykovedné disciplíny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Jazykové praktikum (UJPQ) – tvarosloví 1
slovní zásoba VŠECHNA SLOVA DANÉHO JAZYKA , NEUSTÁLE SE VYVÍJÍ.
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
SLOVOTVORNÝ ROZBOR a MORFEMATICKÝ ROZBOR
Transkript prezentace:

Morfologi Oversikt 2013

Morfologi OrddanningBøyning

Orddanning (slovotvorba) 1. AVLEDNING (venn – vennlig) DERIVACE (ryba – rybář) 2. SAMMENSETNING (kaste-kasteball) KOMPOZITA (země, koule – zeměkoule ) Zkracování (ČR), přejímání, apod. přenecháme do kurzu lexikologie Vnější hranicí morfologie je SLOVO (ORD) X Det er fint. Jeg er her. (syntax)

ORD: Leksikalsk enhet (jobbe) – ordbok Morfosyntaktisk ord realiseres gjennom bøyningsformer (gå-gikk-gått) Bøyningsform (små)

ORD Bøyelige (adjektiv, verb) Ubøyelige (interjeksjoner, konjunksjoner)

ORDKLASSER Åpne - kan oppstå nye (substantiv, verb) Lukkede – ingen nye (preposisjoner)

č Morfém je nejmenší vydělitelná část slova, která je nositelem věcného nebo gramatického významu. Morfémem je předpona (prefix), vpona (infix),přípona, ko ncovka nebo kořen slova. Souhrnné označení pro přípony a koncovky je sufix. Předpona, vpona, přípona a koncovka se souhrnně označují jako afixy.slovavýznamupředponavponapříponako ncovkakořensufixafixy

č Jak slovo, tak morfém lze definovat jako stabilní komplex fonémů (v jazyce psaném grafémů) majících určitý význam (popř. významy). Slovo a morfém se však liší stupněm samostatnosti a možností dalšího dělení. Zatímco slovo je útvar samostatný a většinou i dělitelný v menší významově a formálně zřetelné složky (morfémy), je morfém útvar nesamostatný a morfologicky dále nedělitelný.

č Existence morfému je tak vázána na slovo. Skládá-li se slovo z jediného morfému, splývá morfém se slovem. Monomorfémních slov je v angličtině v důsledku značného počtu jednoslabičných slov mnohem více než v češtině, např. clerk úředník, hair vlasy, win vyhrát (české ekvivalenty se skládají z dvou až tří morfémů; monomorfémní česká slova jsou např. snad, jen, však apod.). Monomorfémnost se neomezuje na slova jednoslabičná, srov. ang. travel cestovat, open otevřený, české přece aj. Polymorfémní slovní struktura je v angličtině zastoupena u slov odvozených, a to jak domácích, např.free-dom svoboda, hard- ship útrapa, help-less bezmocný, friend-li-ness přátelskost; tak přejatých, např. dis-arma-ment odzbrojení, ir-regular-ity nepravidelnost, simpl- ify zjednodušit apod. Polymorfémní slova cizího původu jsou ovšem pro mluvčí bez klasického vzdělání často nerozložitelná, např. helicopter helikoptéra, solstice slunovrat apod. Dále se s polymorfémní strukturou setkáváme, je-li přítomná flektivní koncovka, např. friend-s, he cough-ed, I'm com-ingaj.