PRÁCE… Téma: Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanická práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
FYZIKA 8.Ročník Práce 01 – MECHANICKÁ PRÁCE.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
Práce při zvedání tělesa kladkami
Mechanická práce a energie
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
CO JE ELEKTRICKÝ PROUD Téma: Pár obrázků Studijní text
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Mechanika tuhého tělesa
Práce. Výkon Práce Jakou představu ve vás vyvolá slovo práce?
5. Práce, energie, výkon.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 04.
VZÁJEMNÁ PŘEMĚNA POLOHOVÉ A POHYBOVÉ ENERGIE TĚLESA
VÝPOČET PRÁCE Z VÝKONU A ČASU. ÚČINNOST
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
8. ročník Práce, výkon, energie Práce.
Mechanická práce a energie
Grantový projekt multimediální výuky
PŘI PŘEMÍSŤOVÁNÍ TĚLESA
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA LÁTKY
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Práce ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám fyzikální veličinu práce. Naučím se práci vypočítat. Poznám jednotku práce.
Práce Miroslava Maňásková. Kdo koná práci? lokomotiva, která táhne vagon jeřáb, který zvedá kládu muž, který tlačí sekačku muž, který je opřený o auto.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.33 Téma: Práce jako.
Název materiálu: PRÁCE – výklad učiva.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
PRÁCE , VÝKON VY_32_INOVACE_01 - PRÁCE, VÝKON.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: James Watt Šablona: III/2
Název materiálu: PRÁCE
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ51 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Gravitace.
VY_32_INOVACE_11-01 Mechanika II. Mechanická práce.
Mechanická práce Ludmila Ciglerová.
22.1 Mechanická práce, výkon, příkon
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
PRÁCE PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA KLADKAMI
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_38.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
FYZIKA 8. ROČNÍK PRÁCE Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
 Téma:  TEPLO  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Shrnutí učiva I Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_MECHANICKA.
POHYBOVÁ ENERGIE TĚLESA
Práce, výkon. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_02_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Výkon Anotace:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_16 Práce Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_Práce
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.29_Prace Datum: Ročník: Osmý
MECHANICKÁPRÁCE.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. PÁKA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Základní škola, Jičín, Soudná 12
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

7.9.2011 PRÁCE… Téma: Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem

1.1 PRÁCE

Příklady práce z okolí

Příklady práce z okolí

Příklady práce z okolí

Studijní text

Práce Co si představit pod pojmem práce? Zpravidla každou činnost, při které se musíme namáhat. Vy fyzice budeme užívat tento termín v užším významu… Viz. učebnice str. 12.

Práce Práci konáme když v rukou držíme těžkou tašku, nebo když se pokoušíme roztlačit auto. Vždy působíme na těleso silou F. Ve fyzikálním smyslu práci nekonáme, jestliže dané předměty nepřemísťujeme!

Práce Práce ve fyzikálním významu se koná, jestliže se těleso přemisťuje působením síly. Jak určíme velikost vykonané práce? Př. Bude-li prodavač zdvihat bednu plnou láhví, která má desetkrát větší hmotnost než prázdná bedna, musí působit desetkrát větší silou. Vykoná desetkrát větší práci. To samé platí s výškou, do které bednu zdvihá.

Práce Velikost vykonané práce závisí jak na velikosti působící síly F, tak na dráze s, po níž těleso přemisťujeme. W = F*s Práce = velikost síly * dráha, po které síla těleso přemístila. Jednotkou práce je joule [džaul]. Značkou je J.

Práce Práce jednoho joulu se vykoná, jestliže se působením stálé síly o velikosti jednoho newtonu posune těleso po dráze jednoho metru. Jednotka je nazvána po James Prescott Joule.

Zajímavosti z tématu http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1ce_(fyzika) http://www.zslado.cz/vyuka_fyzika/e_kurz/8/pracevykon/pracevykl.htm http://ucivozs.sweb.cz/vzorcef.html http://fyzikalniolympiada.cz/texty/fyzika2.pdf

Tajenka Piš si vždy jen počáteční písmeno odpovědi. 1) Osoba pracující na živnostenský list. 2) Muž, který má svátek 17.4. 3) Citoslovce děsu. 4) Nedrahá ohyzdná věc. 5) Trik prováděný v kánoi.

Odpovědi 1) Podnikatel 2) Rudolf 3) Áaaaaa 4) Cetka 5) Eskymák

Slovo závěrem Pro stálou sílu F, která působí ve směru dráhy s, určíme práci jako součin velikosti síly a dráhy. W=F*s Jednotkou je Joule. (James Prescott Joule)