Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ALTERNATIVNÍ DRUHY VÝŽIVY
Advertisements

Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Civilizační choroby a výživa
Škola: Praktická škola dvouletá
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Potraviny rostlinného původu
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Zelenina.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Příprava stravy v rodině
BEZMASÉ POKRMY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Strava při zánětu jater
Centra původu kulturních rostlin
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
TUKY (LIPIDY).
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
13.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zemědělské plodiny Na polích zemědělci pěstují zemědělské plodiny a luštěniny Jsou základem výživy lidí (obilí, brambory, rýže) a hospodářských zvířat.
6. – 10. června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
26. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – 13. května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
11. dubna – 15. dubna PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
17.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Alternativní směry ve stravování
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Transkript prezentace:

Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku M. Dastych

Makrobiotika Způsob stravování vycházející z výživových zvyklostí primitivních společností výhody tohoto způsobu výživy se opírají o pozorování nízkého výskytu civilizačních chorob, včetně rakoviny u primitivních národů kmen Hunzů v Pakistánu (1923 kcal, 50g B, 35g T 350g C kmen Vilcambů v Equadoru ( 1200kcal, 35g B 12-19g T 200-260g C) Strava je založena na konzumaci nerafinovaných zdrojů potravy celá zrna (50% vařených), pšenice oves, ječmen, kukuřice, žito, pohanka chleba bez droždí a čerstvé pšenice těstoviny nudle z pohanky, mouky placky - tortiliM seitan – gluten – pšeničné maso

Makrobiotika složení jídelníčku 5-10% denní stravy plévka sojová pasta miso sojová omáčka shoyou mořské řasy wakame nebo kobmu obilná luštěninová 25-35% zeleninová jídla příprava: osmahnutí a nsáledné dušení, vařní v páře, vodě, pečení mrkev, cibule, ředkvička, bílá ředkev – Daikon, řepa, kořen lopuchu, kořen lotsu, pastinák, tuřím, zelí, květák, brokolice, kapusta, čínské zelí, dýně, řeřicha, ptrřel, pórek, okurka, slát,fazolky, celer, hrášek, červené zelí, houby, kedlubny, zelí 1/3 ve formě syrové, bez zálivek a majonéz

Makrobiotika složení jídelníčku 5-10% luštěniny a řasy japonské fazole, čočka, hrách, sojové boby, žíhané fazole, fermentované sojové boby – Tofu, tempeh m. řasy – kombu, wakame, arame, kizili, agar-agar, nori kořenění: sojová omáčka, mořská sůl, rýžový ocet Živočišná potrava mořští živočichové 1-3x týdně ryby s bílým masem. Ostatní živočišné produkty ne!! včetně vajec, mléka, mléčných výrobků, másla, sýrů, kefíru, zmrzliny, smetany, šlehačky, jogurtu Ovoce sušené, dušené lépe než syrové. Ovoce daného klimatického pásma, ne exotické Semena slunečnicová, sezamové, mandle, vlašké ořechy, lískové, arašídy

Makrobiotika složení jídelníčku Moučníky 2-3x týdny sušenky celozrné, pudinyk, koláče, z celozrné mouky, jablka, dýně, rýžový sirup, ječmenný slad, mošt, rozinky K pudinku ne mléko , ale sojový sýr tofu, sezamové máslo, želatina z agaru Nápoje čaj banča, čaj z rýže, ječmene, pramenitá H2O, pampeliškový čaj, mrkvový, celerový nápoj zřídka pivo, saké, ovocné šťávy ne: minerálky, sodovky, limonády, cacacola, džusy, alkohol, káva, čaj černé, máta, šípek, heřmánek