EKOLOGIE A VÝZNAM HUB (místy se zvláštním zřetelem k makromycetům)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Symbióza některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin
Natálie Prachařová 3.B ZŠ Lesní
Houby II..
Smíšené a listnaté lesy
Zástupci našich hub Přírodopis – 6. třída Spustit test.
FYLOGENEZE A DIVERZITA
Mykoorganismy na porostech hrází
Tak vás všechny pěkně vítám na testu poznávání hub
Houby.
POZNÁVÁNÍ DRUHŮ HUB RISKUJ. POZNÁVÁNÍ DRUHŮ HUB RISKUJ.
Heterotrofní výživa rostlin
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Třídy: Stopkovýtrusé houby Rzi a sněti Vřeckovýtrusé houby
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
HOUBY ŘÍŠE.
Houby Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Ochrana dřeva – impregnace
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
Jedovaté houby.
Mykorhiza stromů Karel Kořínek.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
HOUBY Sára Frajtová.
Houby – druhy hub 3. ročník
GIO Semily 1.Ročník Kvinta
POZNÁVACÍ ČÁST HOUBY BIOLOGIE - PRIMA
Název a adresa školyAntrhriscuc sylvestris
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_306
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Určování jedovatých hub.
Třída Agaricomycetes Houby stopkovýtrusné.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Říše: HOUBY Fungi.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona : III/2VY_32_inovace_567 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
EKOLOGIE A VÝZNAM HUB (místy se zvláštním zřetelem k makromycetům)
EKOLOGIE A VÝZNAM HUB (místy se zvláštním zřetelem k makromycetům)
Muchomůrka růžovka (masák). muchomůrka zelená muchomůrka tygrovaná.
Houby - poznávačka Houby vyšší a nižší.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 09_ Houby TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Houby.
Les - rostliny, houby-prezentace
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
HOUBY.
HOUBY VY_32_INOVACE_XVII-C-18.
Slizovka.
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
Přírodní společenstva v České republice
Houby a lišejníky.
VY_52_INOVACE_52_Výšková členitost bioty ČR
Největší rody lupenatých hub
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
JEDOVATÉ HOUBY VY_32_INOVACE_02
ODDĚLENÍ: Basidiomycota TŘÍDA: Agaricomycetes
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_09
Poznáváme stopkovýtrusé houby
TESTOVÉ OTÁZKY pro EKOLOGII A OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Geobiocenologický klasifikační systém
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Poznej vybrané zástupce hub
Transkript prezentace:

EKOLOGIE A VÝZNAM HUB (místy se zvláštním zřetelem k makromycetům) MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 EKOLOGIE A VÝZNAM HUB (místy se zvláštním zřetelem k makromycetům) Houby a jejich prostředí • Životní strategie a vzájemné působení hub • Ekologické skupiny hub, saprofytismus (terestrické houby, detrit a opad, dřevo aj. substráty) • Symbiotické vztahy hub (ektomykorhiza, endomykorhiza, endofytismus, lichenismus, bakterie, vztahy se živočichy) • Parazitismus (parazité živočichů a hub, fytopatogenní houby, typy parazitických vztahů) • Houby různých biotopů (jehličnaté lesy, listnaté lesy, břízy a nelesní stanoviště, společenstva hub) • Šíření a rozšíření hub • Ohrožení a ochrana hub • Jedlé houby a pěstování • Jedovaté houby a otravy • Hospodářské využití hub (potravinářství, farmacie, biologický boj aj.) • Hospod. škody působené houbami mykolog

Foto Daniel Dvořák Olšiny (na podmáčených a rašelinných půdách): holubinka olšinná (Russula pumila), ryzec olšový (Lactarius obscuratus), podloubník siný (Gyrodon lividus), čechratka olšová (Paxillus filamentosus). Vše mykorhizní druhy.

Foto Daniel Dvořák Olšiny: vlevo nahoře kržatka oděná (Alnicola melinoides) - mykorhizní druh, vpravo nahoře jehnědka olšová (Ciboria amentacea) - saprofyt na opadu. Vlevo dole závojenka modrá (Entoloma euchroum) - saprofyt na odumřelé dřevní hmotě, vpravo dole rezavec lesknavý (Inonotus radiatus), saproparazit na kmenech.

Lužní lesy s olší, jilmem a střemchou, původní vegetace zaplavovaných a podmáčených poloh: outkovka francouzská (Coriolopsis gallica), boltcovitka mozkovitá (Auricularia mesenterica), saproparazité na kmenech a větvích. Saproparazité na dřevní hmotě (kmenech) - na topolech houževnatec pohárovitý (Neolentinus schaefferi, vlevo dole), na jilmech hlíva nálevkovitá (Pleurotus cornucopiae).

Doubravy: síťkovec dubový (Daedalea quercina), kožovka rezavá (Hymenochaete rubiginosa), pstřeň dubový (Fistulina hepatica), choroš plástvový (Polyporus arcularius). Vše saprofyté, resp. sapro-parazité na dřevní hmotě. Poznámka: Šipákové a teplomilné doubravy představují klimaxovou vegetaci hlubších (většinou vápnitých) půd v nížinách a pahorkatinách teplých oblastí. Kyselé doubravy jsou klimaxovou vegetací na kyselých (silikátových, křemitých) půdách v nížinách a pahorkatinách.

Foto Daniel Dvořák Foto Daniel Dvořák Foto Daniel Dvořák Doubravy: ryzec syrovátkový (Lactarius serifluus), ryzec dubový (Lactarius quietus), hřib dubový (Boletus reticulatus), holubinka nazelenalá (Russula virescens). Vše mykorhizní druhy.

Foto Daniel Dvořák Foto Daniel Dvořák Foto Daniel Dvořák Teplé doubravy na vápnitých půdách: vláknice Godeyova (Inocybe godeyi), šťavnatka holubinková (Hygrophorus russula), holubinka hájová (Russula decipiens), závojenka olovová (Entoloma sinuatum). Vše mykorhizní druhy.

Dubohab-rové háje –přirozená klimaxová vegetace nížinného až pahor-katinného stupně. Teplé doubravy: hřib bronzový (Boletus aereus), pýchavka závojová (Lycoperdon mammiforme)… příp. s bukem: hřib satan (Boletus satanas). (Dubo)habřiny: kozák habrový (Leccinum carpini), ... Pýchavka humus. saprofyt, hřiby mykorhizní.

Bučiny: slizečka porcelánová (Oudemansiella mucida) – saproparazit na dřevní hmotě (na kmenech); holubinka Romellova (Russula romellii), holubinka žlučová (Russula fellea) – mykorhizní druhy. Poznámka: Vápnomilné a orchidejové bučiny jsou květnaté lesy v pahorkatinném až podhorském stupni. Na chudých silikátových půdách podhorského a horského stupně najdeme kyselé květnaté bučiny, lipové bučiny, jedlobučiny a smrkové bučiny.

Foto Daniel Dvořák Bučiny: šťavnatka slonovinová (Hygrophorus eburneus), ryzec zelený (Lactarius blennius), ryzec nasládlý (Lactarius subdulcis), ryzec bledý (Lactarius pallidus). Vše mykorhizní druhy.

Bučiny na bazičtějších půdách: ryzec ostrý (Lactarius acris), kuřátka žlutá (Ramaria flava) - mykorhizní; pýchavka ježatá (Lycoperdon echinatum), hnojník strakatý (Coprinopsis picacea) - saprofyté na humusu.

  Foto Daniel Dvořák Foto Daniel Dvořák Bučiny: nahoře špička Wynneové (Marasmius wynneae) a špička cibulová (Marasmius alliaceus) - saprofyt na opadu; dole helmovka žlutonohá (Mycena renati) a helmovka krvonohá (Mycena haematopus) - dřevní saprofyti.

Bučiny: korálovec bukový (Hericium coralloides), pařezník pozdní (Panellus serotinus), černorosol bukový (Exidia plana), troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius). Foto Daniel Dvořák Foto Daniel Dvořák   Foto Dan Dvořák Jedlobučiny: korálovec jedlový (Hericium flagellum, vlevo dole). Vše saprofyté, resp. saproparazité na dřevní hmotě.