Chemoreceptory - prezentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
LÁTKOVÁ A NERVOVÁ REGULACE
Smyslová ústrojí chuť, čich, hmat
KMEN: STRUNATCI Chordata
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Druhy smyslového vnímání
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Fyziologie a evoluce smyslových orgánů živočichů
Základní skupiny živočichů
Morfologie a embryologie
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
FYLOGENEZE CÉVNÍ SOUSTAVY
Nervová soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Živá a neživá příroda 3. ročník
Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu.
ÚVOD SYSTÉM BEZČELISTNATCI-KRUHOÚSTÍ ČELISTNATCI
Nervová soustava- receptory
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
Fylogeneze svalové soustavy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Čidla receptory.
Autor: Lenka Kraváčková
SOUSTAVA SMYSLOVÁ ČIDLO ČICHU
Nervová soustava a smyslové orgány
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_97_Chuťové ústrojí AUTOR: Naděžda Čmelová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Receptory: Olga Bürgerová.
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
Trávicí soustava.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
ROZMNOŽOVÁNÍ OBRATLOVCŮ
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Morfologie a embryologie
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
SMYSLY.
SMYSLY.
Čich, chuť, kůže Jitka Riedlová.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
MECHANORECEPTORY 2. února 2013 VY_32_INOVACE_110202
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZMYSLOVÉ ORGÁNY STAVOVCOV
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Řízení živočišného organismu.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,
Obratlovci úvod; Kruhoústí
Přírodopis: ŽAHAVCI.
VY_32_INOVACE_15_28_Smysly
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
čichový, chuťový a hmatový
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, přísp. organ.
Smyslové orgány.
3. Vlastnosti živých soustav
Řízení živočišného organismu
VY_32_INOVACE_04-35 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
VY_52_INOVACE_32_01_čich, chuť
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

Chemoreceptory - prezentace Všechny informace o změně prostředí jsou zachytávané analyzátory Každé čidlo má přiřaděnou dostředivou dráhu – spojení s CNS Fotoreceptory, mechanoreceptory

Chemoreceptory Reagují na chemický podnět Čich a chuť Čich - prchavé látky obsažené ve vdechovaném vzduchu Chuť - chemické látky rozpuštěné ve vodě a slinách Čich je starší

Čich poprvé u kmene Cnidaria (žahavci). u většiny prvoústých se vyskytují na hlavové části Nematoda (hlístice) amfidy, fazmidy Mollusca (měkkýši), třída Bivalvia (mlži) osfradia Crustacea (korýši) je mají na tykadlech

Ectognatha, Insecta (jevnočelistní, hmyz ) Chuťové receptory v podobě tlustostěnných chloupků či prohlubní Výběžky smyslových neuronů (5) Každý neuron reaguje na různé typy látek (např. cukr, sůl, vodu, bílkovinu, kyselinu atd.) Nejčetnější v okolí úst, ale také na tykadlech, chodidlech a pohlavních orgánech (zvlášť poblíž konce kladélek samic)

Čichové receptory jako tlustostěnné výstupky, výběžky nebo destičky s množstvím pórů Některé reagují na širokou škálu Jiné vysoce specializované Nejčetnější na tykadlech, ale také v okolí úst a na vnějších částech pohlavních orgánů Vysoké koncentrace dráždivých látek stimulují hmyz k různým reakcím Zaregistrovány i při zakrytí či zničení chemoreceptorů

Brachiopoda (ramenonožci) mají smyslové buňky centralizovány na lophophoru Mihule, paryby a ryby receptory na dně čichových jamek Mihule jednu, ostatní dvě U dalších obratlovců vyvinutí vnějších nozder a receptory čichu uvnitř dutiny nosní

Čichový orgán – organum olfactorium Čichová sliznice Regio olfactoria nasi V lamina propria glandulae olfactoriae tvoří sekret Smyslové buňky – cellulae neurosensoriae olfactoriae

Funkce čichového orgánu Vnímání plynných a těkavých látek Mikrosmatický živočich Makrosmatický živočich Anosmatický živočich Anosmie Hyposmie Parosmie

Chuť Prakticky jen u obratlovců Ryby dutina ústní, kolem úst a na vousech Obojživelníci jen v ústa Plazi mají Jacobsonův orgán Ptáci až na kořeni jazyka, kryté rohovinou Savci na jazyku a na čípku

Chuťový orgán – organum gustus Chuťové pohárky – caliculi gustatorii (gemma gustatoria) receptorická část Soudečkovitého tvaru V chuťových pohárcích je několik rozdílných typů buněčných elementů pěti skupin

Inervace chuťových pohárků

Funkce Rozlišování různé chuťových kvalit Ageusie Hypogeusie

Jacobsonův orgán (organum vomeronasale) U nižších obratlovců, v omezené míře u savců Umožňuje přijímání pachů ústní dutinou U plazů hlavní orgán čichu U koní a kočkovitých šelem souvisí s rozmnožováním (flemování)

Děkuji za pozornost