Www.unicontrols.com Industrial and Transport Control Systems Využití internetových technologií pro realizaci vzdáleného přístupu do diagnostické databáze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Advertisements

SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
a Internetové dispečinky
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Mainstream Technologies, s.r.o.
Informatika Počítačové sítě.
Rozšíření systému pro zátěžové testy o SOAP a agenty Zbyněk Pyšný.
poskytujeme služby v oblasti ochrany majetku a osob (EZS, EPS, CCTV …) od roku 2004 poskytujeme služby v oblasti logistiky a zabezpečení vozidel (systém.
Prezentace bakalářského oboru
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Návrh architektury moderních informačních systémů
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Průmyslová komunikace
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
ENUM v produktech innovaphone
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
Adresářová služba Active directory
INTERNET - TERMINOLOGIE
Návrh počítačové sítě malé firmy
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Dušan Ferbas Solar Monitor s.r.o.
Tomáš Urych, ESO9 Intranet a.s.
Internet.
Výměna dat s klasifikovanými systémy Bezpečnostní oddělovací blok Libor Kratochvíl ICZ a.s
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
REALIZACE PŘEVODU NA CENTRÁLNÍ SYSTÉM správních evidencí MV Zrušení okresních počítačů Nové funkcionality Nový přístup externích subjektů Čištění dat Školení.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
System Management.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-08.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Application Layer Functionality and Protocols Network Fundamentals – Chapter 3.
Remote control and administration. Podle technického řešení Harware Software klient/server.
SITRAFFIC Scala (UTC) SITRAFFIC Concert (TMS)
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Základy informatiky část 6
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE
Síť a MS Windows.
Internet.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
VPN - Virtual private networks Přednášky z Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Aktuální bezpečnostní výzvy … a jak na ně ….. v praxi Dalibor Lukeš Platform and Security Manager Microsoft Czech and Slovak Michal Pechan Production Stream.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
1 Mapy s dopravními informacemi pro WAP Bc. Aleš Daněk – G269 Vedoucí projektu Ing. Jan Růžička Ph.D. Zadavatel firma CAD programy – Ing. Jan Vlčinský.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
 KOMIX s.r.o. Použití webových služeb v komunikaci s centrálními registry státní správy příspěvek do sborníku konference ISSS/LORIS/V4DIS.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
9. ročník SÍTĚ. OSOBNÍ POČÍTAČ Počítač jednotlivce Soukromá data a soubory.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Připojení k internetu Jakub Adam, 9.B GPRS General Packet Radio Service (GPRS) je služba umožňující uživatelům mobilních telefonů GSM přenos dat a připojení.
RF Ethernet komunikační interface LAN Komunikace po ethernetu
Principy počítačové sítě
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
INTERNET - TERMINOLOGIE
Počítačové sítě.
Web Application Scanning
Transkript prezentace:

Industrial and Transport Control Systems Využití internetových technologií pro realizaci vzdáleného přístupu do diagnostické databáze drážních vozidel Aleš Hajný

Telematické aplikace pro drážní vozidla Telematický systém –Přenos údajů z mobilního systému (drážní vozidlo) do stacionární části, kde následuje další zpracování –Pro přenos se požívají bezdrátové technologie – GSM, GSM-R, WiFi Systémy s podobným zaměřením se již používají v silniční dopravě

Telematické aplikace pro drážní vozidla Objevuje se poptávka provozovatelů v drážní dopravě –Železniční společnosti (České dráhy, Trenitalia), výrobci drážních vozidel (Škoda, Alstom), soukromí dopravci Přenos stavových a diagnostických údajů z řídících systémů, pohonů, automatizované nahrávání jízdních řádů, rezervační systém Dosud řešeno ručně v depu Vlakové flotily až o 1000 vozidel, pohyb po rozsáhlých územích – vyžaduje automatizaci

Specifický problém je pohyb mezi státy a přebírání vozidel mezi provozovateli Od roku 2000 je problematika řešena v evropských projektech –TrainCom, EuroMain, IntegRail Zůčastňují se i velké firmy z řad výrobců a provozovatelů Snaha sjednotit systémy přenosu dat Navržena koncepce systému Telematické aplikace pro drážní vozidla

Koncepce telematického systému

Koncepce telematického systému Přenos dat mezi mobilní a stacionární částí založen na webových službách (hierarchie protokolů TCP/IP, HTTP, SOAP) –Větší pružnost proti proprietárním binárním protokolům Ve vozidle je jeden přístupový bod –Mobilní komunikační gateway –Tvoří komunikační rozhraní pro různé systémy ve vozidlech Ve stacionární části je server, shromažďující data Řada klientských stanic s připojením k serveru nebo přímo k mobilní části

Diagnostická databáze Mezi prvními požadavky uživatelů telematického systému je dálkový přenos diagnostických informací –Jsou uloženy v jednotlivých vlakových systémech (řídicí jednotka, pohony, subsystém dveří, atd.) –Přenášejí se do mobilní komunikační GW, kde se ukládají do diagnostické databáze (DDB) –GW poskytuje centrální přístupový bod –Data jsou přenášena do stacionárního serveru a dále do klientů, používaných servisními klienty

Struktura diagnostické databáze Footer MD5 digest Header bank update time Data area... secured by MD5 digest bank #0 Footer MD5 digest Header bank update time Data area... secured by MD5 digest bank #1 non-volatile memory segment

Mobilní komunikační gateway Diagnostic Database Expert Diagnostic Application Application Program Executor HTTP / SOAP Server Trenitalia intranet Configuration and Parameterization Target Database IO Subsystems WiFi / GPRS connection Expert Diagnostic Application IO Subsystems IO Subsystem Diagnostic Data Upload Manager Telediagnostic Unit Web Services

Realizace webových služeb (WS) Pro realizaci protokolu SOAP/HTTP v mobilní části je použita knihovna Axis C++ –Uvažuje se o náhradě knihovnou gSOAP –Aplikace je psána v C++ V části stacionárního serveru je použita SQL databáze a služby IIS –Aplikace je psána v.net

WS - mobilní komunikační gateway RoGS gps RS232 Vehicle computer GPS RS232 RoGate tlr471 VS VPN (GPRS) Java Tomcat Axis TCP/IP HTTP X M L S O A P services

Architektura pozemního serveru Telerail jednotka TDManagement ASP.NET TDManagement ASP.NET AlarmUpload WEB service AlarmUpload WEB service DRImport Windows service DRImport Windows service Centrální Diagnostická Databáze (CDDB) SQLXML Bulk Load DRBulkInsert XML document Klientská stanice WEB Browser Telerail jednotka Pozemní server DRQuery ASP.NET DRQuery ASP.NET Alarmy ConnInfo WEB service ConnInfo WEB service ActiveInfo WEB service ActiveInfo WEB service IP Adresa Aktivní odstavení IIS MS SQL

Mobilní komunikační gateway RAS/router GSM/GPRS network infrastructure TU #2 TU #1 GSM/GPRS modem RS232 Intranet GSM/GPRS modem RS232 router / remote access server Intranet network subnetwork for remote clients PPP connection ground server TU #3 GSM/GPRS modem RS232

Mobilní komunikační gateway router WLAN infrastructure TU #2 TU #1 Ethernet/W LAN bridge Ethernet Intranet Ethernet/W LAN bridge Ethernet Intranet network subnetwork for wireless clients WLAN access point connected to subnetwork (IP from DHCP) ground server TU #3 Ethernet/W LAN bridge Ethernet

Diagnostics data upload manager DDUM process startup exit invalid initialize process resources load upload status parse command line arguments <xml … …………… <xml … …………… [DDUM] …………… [DDUM] …………… configuration file open database read TU info / DDD version info <xml … …………… <xml … …………… TU info (XML file) document DDD version (XML file) document non-volatile memory install periodic timer main loop diagnostic database ground server HTTP/SOAP protocol

DDUM main loop collect new/updated records initialize data message upload to ground server non-volatile memory diagnostic database ground server connected? no do nothing yes available? no do nothing confirmed? no try next time again yes update upload status finished Diagnostics data upload manager

Import alarmů z XML souborů XML Soubor ImportedDRFailedDR DiagnosticRecords XML Soubor DRImport dir. CDDB Import souborů do DB pomocí XMLBulkLoad komponenty MS SQL serveru Záznamy, které by narušily referenční integritu databáze (duplicitní, neznámá verze konfigurace…) Vyčištěné záznamy bez duplicit, neznámých verzí konfigurace, neznámých TLR jednotek…

DRMailer application structure Scheduler TaskDefs TaskLog QueryExecuter Mailer RecFile ExecuteQuery (Parameters) CDDB Records DRSelector_FullParams Generat (Recipients) SMTP Server SendMail (Recipients) Attachment Store task execution results Load task definitions

WS – příklad kódu aplikace...

Realizace komunikační gatewaye Jednotka TLR PC104, Pentium 3 Jednotka UniNOD Kompaktní, PPC 8245 Jednotka TDG Modulární, ARM 425

Výstupy z reálných vozových dat

Výstupy z reálných vozových dat

Výstupy z reálných vozových dat

Výstupy z reálných vozových dat

Možnosti využití EMJ 471 E402B

Možnosti využití ETR470 E414 Vivalto (NCDP)