Psovití RNDr. Václav Procházka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aneb naše zážitky a informace o šelmách
Advertisements

Prezentace zoo ŠELMY.
Savci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se systémem savců od ptakořitných po hlodavce. Materiál je plně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Předmět a očekávaný výstup
Šelmy (Carnivora).
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Čeleď: Šelmy kočkovité
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Savci lesa šelmy.
Kočka domácí, pes domácí
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
36.1 ŠELMY II. Kdo by vyhrál souboj mezi lvem a tygrem?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
Poznejte šelmy na obrázcích.
Luštění o šelmách RNDr. Václav Procházka.
VY_52_INOVACE_PŘ.8.07_Šelmy, test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis 8.ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Třída: savci Řád: šelmy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Promykovití Kočkovití Hyenovití
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Lasicovití Skunkovití
Autor: Mgr. Eliška Nováková

Zkvalitnění výuky přírodovědných předmětů s cílem zvyšování motivace
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
ŠELMY Řád savců přizpůsobených k lovu živé kořisti. Mají zvětšené špičáky, poslední třenové zuby a první dolní stoličky, což usnadňuje trhání kořisti.
Čeleď: šelmy kočkovité
Psovité šelmy.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Charakteristika řádu ŠELMY
Řád šelmy - čeleď psovití
Tajga Jehličnatý les.
MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE
„PLOUTVONOŽCI“(PINNIPEDIA)
Psovité šelmy By: Petr West.
Savci 3 Arnošt Krška.
CZ.1.07/1.4.00/
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ PŘÍRODOPIS NA II. STUPNI ZV-LMP Téma:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Přírodopis – 8.ročník Savci – psovité šelmy VY_32_INOVACE_
Savci - šelmy VY_52_INOVACE_30 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Šelmy ZŠ Hejnice M. Hradil.
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zvířata v Lese –test savci 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_10
SAVCI II 8. Řád: ŠELMY 1. Čeleď: Šelmy psovité vlk obecný.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
ŠELMY PLACENTÁLOVÉ.
Autor: Mgr. Pavla Kofroňová Název: Šelmy VY_32_INOVACE_Př.5
Transkript prezentace:

Psovití RNDr. Václav Procházka

Řád: ŠELMY (CARNIVORA)

Jak třídíme šelmy do systému? Řád: ŠELMY (Carnivora) Podřád: KOČKOTVÁRNÍ (FELIFORMIA) čeleď: Cibetkovití (Viverridae) čeleď: Promykovití (Herpestidae) čeleď: Kočkovití (Felidae) (malé a velké kočky) čeleď: Hyenovití (Hyaenidae), .. Podřád: PSOTVÁRNÍ (CANIFORMIA) čeleď: Psovití (Canidae) čeleď: Medvědovití (Ursidae) čeleď: Ailuridae (Ailuridae) čeleď: Medvídkovití (Procyonidae) čeleď: Lasicovití (Mustelidae) čeleď: Skunkovití (Mephitidae) čeleď: Lachtanovití (Otariidae) čeleď: Tuleňovití (Phocidae) čeleď: Mrožovití (Odobenidae)

Řád: ŠELMY (Carnivora) Podřád: PSOTVÁRNÍ (CANIFORMIA) čeleď: Psovití

Čeleď: Psovití protáhlá hlava nezatažitelné tupé drápy lov štvaním výrazné trháky a špičáky Obr. 1 Obr. 2 liščí lebka

vlk obecný (Canis lupus) – chráněný, kriticky ohrožený druh podobný něm. ovčákovi Beskydy, Slovensko ve smečkách (loví sudokopytníky, požírá zdechliny) pes domácí před 12 tis. lety Obr. 3

Jaké rase psa se podobá? německému ovčákovi

Společenství, ve kterém vlci žijí je ****** . SMEČKA

pes dingo (Canis dingo) Austrálie zdivočením a křížením psa domácího Obr. 4

šakal obecný (Canis aurens ) Balkánský poloostrov, Asie, Afrika šíří se do střední Evropy (Maďarsko, Slovensko, Rakousko) rodinné smečky aktivní lovec Obr. 5

kojot prériový (Canis latrans) Severní Amerika patří mezi nejrychlejší psovité šelmy (50km/h, 5 m skoky) všežravec smečky zemní doupata Obr. 6

huňatý ocas s bílým koncem dobře vidí i slyší nory liška obecná (Vulpes vulpes) huňatý ocas s bílým koncem dobře vidí i slyší nory loví myši, hraboše, žáby (užitečná) nebezpečí přenosu vztekliny Obr. 7

liščí nora Obr. 8

liščí stopa Obr. 9

Opakování

Odpovězte na otázky Která psovitá šelma je důležitým přenašečem vztekliny? Která psovitá šelma je charakteristická pro Severní Ameriku? Která psovitá šelma je charakteristická pro Austrálii? Jak se nazývá společenství, ve kterém žijí vlci? Jaké rase psa se podobá vlk obecný? Jak loví psi na rozdíl od koček? Popiš drápy psů. Jaký tvar hlavy charakterizuje psovité šelmy? Kterým typem zubů usmrcují psovité šelmy kořist? Jak se nazývá poslední horní třenák a 1. dolní stolička šelem?

Odpovědi Která psovitá šelma je důležitým přenašečem vztekliny? liška Která psovitá šelma je charakteristická pro Severní Ameriku? kojot prériový Která psovitá šelma je charakteristická pro Austrálii? pes dingo Jak se nazývá společenství, ve kterém žijí vlci? smečka Jaké rase psa se podobá vlk obecný? německému ovčákovi Jak loví psi na rozdíl od koček? štvaním Popiš drápy psů. tupé a nezatažitelné Jaký tvar hlavy charakterizuje psovité šelmy? protáhlý Kterým typem zubů usmrcují psovité šelmy kořist? prodlouženými špičáky Jak se nazývá poslední horní třenák a 1. dolní stolička šelem? trháky

ZDROJE: Jelínek, J. ; Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. 6 ZDROJE: Jelínek, J.; Zicháček, V.. Biologie pro gymnázia. 6. rozšířené vydání Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2003. ISBN 80-7182-159-4. Reichholf , J.. Savci. Nakladatelství Ikar Praha, 1996. ISBN 80-85944-37-5 Reichholf, J. H. a kol.. Zoologická encyklopedie. Savci. Zajíci – hlodavci – šelmy. Euromedia Group, 2001. ISBN 80-242-0673-0 Reichholf, J. H. a kol.. Zoologická encyklopedie. Savci. Šelmy, kytovci, sirény, chobotnatci, damani, lichokopytníci, sudokopytníci. Euromedia Group, 2002. ISBN 80-242-0690-0

Obrázek 1: Tom Bjornstad. [cit. 2012-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Azawakh_head_2_bitch.jpg> Obrázek 2: soebe. [cit. 2012-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rotfuchssch%C3%A4del.jpg> Obrázek 3: Malene Thyssen. [cit. 2012-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scandinavian_grey_wolf_Canis_lupus_.jpg> Obrázek 4: Inugami-bargho. [cit. 2012-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dingo_Berlin.JPG> Obrázek 5: Attis 1979. [cit. 2012-10-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Canis_aureus_1.JPG?uselang=cs>

Obrázek 6: Justin Johnsen. [cit. 2012-10-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Canis_latrans.jpg> Obrázek 7: Alan D. Wilson. [cit. 2012-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_fox.jpg> Obrázek 8: James Lindsey. [cit. 2012-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vulpes.vulpes.den.jpg?uselang=cs> Obrázek 9: James Lindsey. [cit. 2012-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vulpes.vulpes.tracks.jpg>

Anotace Prezentace určená k výkladu i k opakování. Součástí prezentace je i souhrn otázek sloužící k ověření získaných znalostí žáků. Autor RNDr. Václav Procházka Jazyk Čeština Očekávaný výstup Charakterizuje čeleď psovití a významné zástupce. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova psovití Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání gymnaziální vzdělávání Typická věková skupina 16 - 19 let Celková velikost 1,25 MB