Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aneb naše zážitky a informace o šelmách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aneb naše zážitky a informace o šelmách"— Transkript prezentace:

1 Aneb naše zážitky a informace o šelmách
Cesta do ZOO Ostrava Aneb naše zážitky a informace o šelmách

2 Šelmy Šelmy (Carnivora) jsou různorodý řád zahrnující okolo 260 placentálních savců. Potravu téměř všech šelem tvoří maso, některé (například kočkovití) jsou dokonce pravými masožravci, jiné (například medvědovití) jsou spíše všežravci. Hyenka a mnoho dalších se živí hmyzem. Absolutní výjimkou je panda velká, která je býložravá. Šelmy identifikujeme podle charakteristického tvaru lebky a podle chrupu s typickými špičáky a řezáky.

3 Na Zemi žije několik druhů šelem
psotvární (Caniformia) psovití (Canidae) lasicovití (Mustelidae) skunkovití  (Mephitidae) panda červená (Ailuridae) medvídkovití (Procyonidae) medvědovití (Ursidae) lachtanovití (Otariidae) mrožovití (Odobenidae) tuleňovití  (Phocidae) kočkotvární (Feliformia) nandinie  (Nandiniidae) kočkovití (Felidae) asijští linsangové (Prionodontidae) cibetkovití (Viverridae) hyenovití (Hyaenidae) promykovití  (Herpestidae) madagaskarské šelmy(Eupleridae)

4 Příklad šelmy: Gepard Vlastnosti Běhá až 120 km/h. Nejrychlejší šelma

5 Šelmy žijící u nás Medvěd (medvědovití) Rys ostrovid (kočkovití)
Vlk (psovití) Kočka divoká (kočkovití) Liška (psovití) Domácí mazlíčci (psi {psovití} a kočky {kočkovití})

6 Co nám cesta do ZOO Ostrava dala?
Naučili jsme se hodně nového o všech šelmách. Řekli jsme si, kde takové šelmy žijou. Jmenovali jsme šelmy, které žijou u nás. (medvěd, vlk, rys). Ukazovali jsme si lebky některých šelem. Přiřazovali jsme šelmy do příslušných kategorií. Měli jsme také volnou zábavu na procházku po ZOO, kterou jsme využili na shlédnutí některých šelem.

7 O ZOO Ostrava Zoologická zahrada Ostrava se nachází v ostravské Stromovce na území městského obvodu Slezská Ostrava. Je zakládajícím členem Unie českých a slovenských zoologických zahrad, členem Unie botanických zahrad České republiky, Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií a Světové asociace zoologických zahrad a akvárií.

8 Autoři a zdroje čerpání informací
Tuto prezentaci vytvořil Adam Filák s pomocí Jana Liszoka a Vojtěcha Valenty. Zdroje: Vytvořeno v aplikaci Microsoft PowerPoint 2007


Stáhnout ppt "Aneb naše zážitky a informace o šelmách"

Podobné prezentace


Reklamy Google