I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
6. Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny jsou spolu s proteiny základní a nezbytnou složkou živé hmoty. Hlavní jejich funkce je uchování genetické informace.
Advertisements

Molekulární základy dědičnosti
Transkripce, translace, exony, introny
Transkripce (první krok genové exprese: Od DNA k RNA)
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Transkripce (první krok genové exprese)
Nově syntetizovaný řetězec DNA
Transkripce (první krok genové exprese)
Replikace DNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Replikace DNA Tato prezentace se zabývá procesem Replikace DNA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Transkripce a translace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Proteosyntéza RNDr. Naďa Kosová.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Molekulární genetika DNA a RNA.
METABOLISMUS BÍLKOVIN II Anabolismus
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_11 Tematická.
Molekulární základy dědičnosti
Pro charakteristiku plazmidu platí: je kruhová DNA
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
Didaktické testy z biochemie 6
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Od DNA k proteinu.
Replikace Kateřina Nováková 6.B 2013/2014.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_239.
Didaktické testy z biochemie 4 Replikace Milada Roštejnská Helena Klímová.
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
Milada Teplá, Helena Klímová
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
EXPRESE GENETICKÉ INFORMACE Transkripce
Úvod do studia biologie
Nukleové kyseliny Opakování
Didaktické testy z biochemie 5 Transkripce Milada Roštejnská Helena Klímová.
Transkripce a translace
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
Úvod do studia biologie
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nukleové kyseliny II. - RNA, proteosyntéza Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/16 Šablona: III/2.
1. 1.Molekulární podstata dědičnosti. Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_06C_19_Proteosyntéza.
Metabolismus bílkovin biosyntéza
Genetický kód – replikace
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
GENETIKA dědičnost x proměnlivost.
Metabolické děje II. – proteosyntéza
Nukleové kyseliny obecný přehled.
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
Milada Teplá, Helena Klímová
Molekulární základ dědičnosti
Molekulární základy genetiky
Replikace DNA Milada Roštejnská Helena Klímová
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Transkript prezentace:

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Nukleové kyseliny II I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Mgr. Taťána Štosová, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přenos genetické informace Proteosyntéza DNA RNA protein transkripce translace replikace Replikace zajišťuje kontinuitu existence genové informace v čase a prostoru (zaručuje její mezigenerační přenos). Proteosyntéza (tvorba bílkovin) je nástrojem, kterým je realizována genetická informace uložená v DNA v daném konkrétním organismu.

Replikace V případě nukleových kyselin se jedná o vytváření jejich identických kopií. Tento proces je důležitý při rozmnožování buňky, kdy je zapotřebí rozdělit genetickou informaci stejným dílem. DNA je replikována pomocí enzymu, který se nazývá DNA polymeráza. Tento enzym využívá jednořetězcový templát DNA k syntéze komplementárního vlákna.

Replikace DNA dává vznik dvěma novým vláknům T G C Templát (matrice) Nově syntetizovaný řetězec DNA Obr. 1. Schéma replikace DNA

Celý proces replikace začínají iniciační proteiny v místech, které se nazývají replikační počátky. Replikační počátky se v průběhu replikace zvětšují za vzniku tzv. replikačních vidliček. Replikační vidlička V replikačních vidličkách jsou navázány proteiny replikačního aparátu, které se pohybují ve směru replikace a rozvíjejí dvoušroubovicovou strukturu za současné syntézy nového řetězce.

DNA-polymeráza DNA podle původního řetězce. Důležitým enzymem je DNA-polymeráza, která syntetizuje nové vlákno DNA podle původního řetězce. DNA polymeráza je schopná připojit nový nukleotid do vznikajícího řetězce vždy jen na volnou 3´-OH skupinu syntetizovaného vlákna. Důsledkem toho replikace probíhá vždy jen ve směru 5´-3´vznikajícího vlákna DNA.

V replikační vidličce nastává problém, protože původní dvoušroubovice se skládá ze dvou antiparalelních řetězců (je asymetrická). 5' 3' Obr.2 Schéma antiparalerních řetězců dvoušrobovice DNA.

Asymetričnost replikační vidličky DNA polymerázy mohou polymerizovat komplementární vlákno pouze ve směru 3´-5´ na templátovém řetězci! Jeden řetězec tudíž roste diskontinuálně tzn., že jsou ve směru 5'→ 3' syntetizovány krátké úseky DNA (Okazakiho fragmenty). Tento způsob se nazývá semidiskontinuální replikační model. Okazakiho fragmenty jsou následně pospojovány v kontinuální řetězec činností enzymu DNA ligázy.

Asymetričnost replikační vidličky 5' 3' Vedoucí řetězec Váznoucí řetězec Obr. 3. Směry replikace Řetězec, který je tvořen kontinuálně, se nazývá vedoucí řetězec. Řetězec, který je tvořen diskontinuálně, se nazývá opožďující se nebo váznoucí řetězec.

Transkripce Transkripce je složitý, enzymaticky katalyzovaný a autoregulovaný proces. Genetická informace, obsažená v DNA, se přepíše do komplementární lineárně uspořádané mediátorové RNA (mRNA). Přepis neprobíhá kontinuálně po celé délce molekuly DNA (od začátku do konce), ale po určitých úsecích. Úseky DNA, které jsou transkribovány se označují jako transkripční jednotky a jsou na nich lokalizovány strukturní geny nebo geny pro funkční RNA.

iniciaci, elongaci, terminaci V celém procesu transkripce lze vymezit tři fáze: iniciaci, elongaci, terminaci Iniciace transkripce Transkripce začíná rozvolňováním krátkého úseku dvoušroubovice DNA, jeden z řetězců pak slouží jako templát pro syntézu RNA. Ribonukleotidová sekvence RNA je určena komplementárním párováním bází (adenin-uracil, cytosin-guanin). .

Elongace transkripce Řetězec RNA vznikající transkripcí se nazývá transkript, je dále prodlužován a je komplementární k templátovému řetězci DNA. Polymeraci ribonukleotidu do podoby polyribonukleotidového řetězce katalyzuje RNA-polymeráza. Při polymeraci se RNA-polymeráza posouvá po molekule DNA.

Terminace transkripce Nastává na terminátoru. Po přepisu terminátoru se pohyb RNA-polymerázy zastaví. Z matričního řetězce se uvolní primární transkript a z molekuly DNA se uvolní molekula RNA-polymerázy.

Obr. 4. Znázornění procesu transkripce.

Sestřih RNA Poté co vznikne molekula mRNA, dochází k její úpravě – tzv. sestřihu. DNA obsahuje kromě sekvencí nesoucích informaci (kódujících sekvencí - tzv. exony) i nekódující sekvence (tzv. introny). Introny jsou po vzniku mRNA z její molekuly vystřiženy. Upravená mRNA je transportována do cytoplazmy a tam překládána na proteiny (translace). DNA Intron 1 Exon 1 Intron 2 Exon 2 Intron 3 Exon 3 Exon 1+2 Exon 1+3 Exon 2+3 RNA Obr. 5. Znázornění procesu sestřihu mRNA.

Translace Proces překladu genetické informace z mRNA do primární struktury proteinu (tj. pořadí aminokyselin v polypeptidových řetězcích). Translace je po transkripci druhým hlavním mechanizmem exprese genetické informace. Probíhá na ribosomech, kde mRNA slouží jako matrice, která předává dále genetickou informaci přenesenou z DNA. Proces translace lze také rozdělit do tří fází: iniciace, elongace, terminace.

Iniciace translace Výsledkem iniciačních procesů (za účasti iniciačních faktorů) je vznik tzv. iniciačního komplexu sestávajícího se z ribosomu, mRNA a iniciační tRNA. Elongace translace Při elongaci se za účasti elongačních faktorů realizuj proteosyntéza téměř celého polypeptidového řetězce. Vzniká mechanizmem polykondenzace aminokyselin podle matrice, kterou je mRNA.

Terminace zahrnuje děje související s ukončením translace Terminace translace Terminace zahrnuje děje související s ukončením translace (tj. s dokončením biosyntézy polypeptidového řetězce) za účasti terminačních faktorů. Obr. 6. Znázornění molekuly tRNA.

Obr.7. Znázornění procesu translace. trojice nukleotidů mRNA=kodon trojice nukleotidů tRNA=antikodon vznikající aminokyselinový řetězec navázaná aminokyselina mRNA Obr.7. Znázornění procesu translace.

Tabulka 1. Tabulka genetického kódu

Příklady k procvičení Příklad 1. Máte zadaný úsek vlákna DNA. Dopište k zadanému vláknu komplementární vlákno RNA. 3' C A T T G A G T 5´ Příklad 2. Máte zadané paměťové vlákno DNA. Napište sekvenci mRNA, vzniklé transkripcí tohoto genu. 5' C A T T G A G T 3'  Příklad 3. Máte zadaný úsek vlákna mRNA. Proveďte translaci a zapište vzniklou sekvenci aminokyselin. 5' G A A A C C C U U 3'  Příklad 4. Máte zadané paměťové vlákno DNA. Napište sekvenci mRNA, vzniklé transkripcí tohoto genu a proveďte jeho translaci. 3' T T T A G T G G A T A C A C G 5'

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Konec Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přehled použité literatury a internetových odkazů Ambrožová, J., Mikrobiologie v technologii vod; Vysoká školachemicko-technologická v Praze, Praha 2004 Berg, J. M. et al. Biochemistry; Company: New York, 2002 Malý, J., Molekulání a buněčná biologie; Univerzita Jana Evngelisty Purkyně, Přírodovědecká fakulta, Ústí nad Labem 2006 Nečas, O. a kol. Obecná biologie pro lékařské fakulty. Jinočany 2000 Ipser, J., Genetika; Univerzita Jana Evngelisty Purkyně, Přírodovědecká fakulta, Ústí nad Labem 2006 Weissman, I.,L.: Stem cells units of development, units of regeneration, and units in evolution. Cell, 2000.100. p. 157 – 168.

Internetové odkazy: Vybrané klíčové objevy výzkumu DNA [online 2012-3-31] Dostupné z www https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_objevu_a_v%C3%BDzkumu_DNA Uvodní obrázek [online 2013-5-1] Dostupné z www http://www.fpv.umb.sk/~pfeffer/Matko/private/12_molekuly_soubory/12_13.jpg Obrázek č. 1. Schéma replikace DNA [online 2013-5-1] Dostupné z www www.studiumchemie.cz/materialy/Milada.../Biochem/.../(5)Replikace.ppt‎ Obrázek č. 3. Směry replikace[online 2013-5-1] Dostupné z www Dostupné z www www.studiumchemie.cz/materialy/Milada.../Biochem/.../(5)Replikace.ppt‎ Obrázek č. 4. Znázornění procesu transkripce [online 2013-5-1] Dostupné z www  http://www.teplamilada.wz.cz/materialy.html Obr. 6. Znázornění tRNA v procesu translace. Převzato: Alberts, B. a kol. Základy buněčné biologie. Ústí nad Labem: Espero Publishing, 1997.

Obrázek č. 7. Znázornění procesu translace [online 2013-5-1] Dostupné z www http://www.sszdra-karvina.cz/bunka/bi/05met/obr/transferovarna.jpg Tabulka 1. Tabulka genetického kódu [online 2013-5-1] Dostupné z www http://www.genetika-biologie.cz/images/TABULKA.GIF