Reprezentace znalostí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deduktivní soustava výrokové logiky
Advertisements

DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006
J. Pokorný 1 DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006 J. Pokorný MFF UK Odpřednášeno
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
J. Pokorný 1 DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006 J. Pokorný MFF UK
Predikátová logika 1. řádu
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Umělá inteligence. Dva přístupy Technický – formální systémy, modely, konkrétní aplikace Filosofický – definice inteligence, vztah k mysli, vědomí a navíc.
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Základy informatiky přednášky Kódování.
Úvod do umělé inteligence
Induktivní logické programování
Koreferát: LISp-Miner a (lékařské) ontologie Vojtěch Svátek.
Úvod do Teorie množin.
 Matematická logika je myšlení, uvažování třeba poskládání správných číslic v matematické řadě. Nebo různé myšlení to je logika.!  Uvažování správného.
4IZ 229 – Cvičení 4 Složitější vlastnosti systému NEST Vladimír Laš.
Důkazové metody.
Výroková logika.
KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ
Formální axiomatické teorie Teorie relací a funkcí.
Formální jazyky a gramatiky
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Formulace a vlastnosti úloh lineárního programování
Příklady jazyků Příklad 1: G=({S}, {0,1}, P, S)
Systémy pro podporu managementu 2
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Reprezentace znalostí v UI Inteligentní systém musí umět předvídat důsledky svých akcí – potřebuje „model svého prostředí“. K jeho konstrukci potřebuje.
Predikátová logika.
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Predikátová logika.
Výroková logika (analytické myšlení, úsudky)
Netradiční varianty výrokové logiky
Výroková logika.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Umělá inteligence Minského definice: UI je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který –
Definice, věta, důkaz.
Formalní axiomatické teorie
Zpracování neurčitosti Fuzzy přístupy RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Úvod do programování.
Úvod do logiky 5. přednáška
Reprezentace znalostí 2
MATEMATIKA Obsah přednášky Funkce. 3. Limita funkce
Výroková logika.
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
Marie Duží vyučující: Marek Menšík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia.
Rezoluční metoda 3. přednáška
Výroková logika.
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Pre-algebra Antonín Jančařík.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Rezoluční metoda ve výrokové logice Marie Duží. Matematická logika2 Rezoluční metoda ve výrokové logice Sémantické tablo není výhodné z praktických důvodů.
Úvod do databázových systémů
Přednáška 2: Normální formy, úsudky.
Definiční obor a obor hodnot
Obsah a rozsah pojmu Pojem lze vymezit buď definicí, jež určí nutné specifické vlastnosti, anebo výčtem všech předmětů, které pod tento pojem spadají.
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Strukturace učiva Příprava učitelova.
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Matematická logika 5. přednáška
Soustava lineárních nerovnic
Predikátová logika (1. řádu).
Výroková logika Analyzuje způsoby skládání jednoduchých výroků do výroků složených pomocí logických spojek. 1.
Gödelova(y) věta(y).
Sémantika PL1 Interpretace, modely
Predikátová logika.
VÝROKOVÁ LOGIKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Transkript prezentace:

Reprezentace znalostí Olga Štěpánková

Cíl UI: tvořit inteligentní systémy Systémy, které jsou částečně autonomní díky tomu, že jsou schopny „předvídat“ projevy svého okolí a důsledky svých zásahů do něj. Inteligentní přístroje

Cíl UI: tvořit inteligentní systémy Systémy, které realizují některé typicky lidské činnosti - například „rozumí“ textu v přirozeném jazyce nebo konverzují Knihy a internet jako bohatý zdroj informcí SystémRobot KISMET

Symbolická UI Inteligentní systémy jsou vybaveny modelem prostředí, se kterým pracují, případně i modelem sebe sama. Na základě manipulace s těmito modely se snaží dosáhnout svých cílů. Údaje, které slouží ke konstrukci takových modelů, nazýváme znalosti. Klasifikace znalostí podle: zdroje: empirické, teoretické způs. použití: heuristické, inferenční typu: deklarativní či explicitní, procedurální či implicitní

Jazyk pro popis znalostí JAZYK pro popis znalostí lze posuzovat z hlediska Vyjadřovacích schopností jazyka Schopnosti podporovat efektivní využívání jazyka při inferenci (odvozování) Volba jazyka výrazně ovlivňuje efektivitu řešení problémů. Příklad: Úloha o pokrytí šachovnice dominovými kostkami

Jak si člověk pamatuje informace a jak je využívá? Doslovné zapamatování? „Ta zkouška byla nejlehčí.“ Tato věta sama o sobě nic neříká. Její obsah dostává smysl, jen když víme o KTERÝ předmět jde KDO a KDY to říká ... Tedy vyřčená informace musí být zařazena do kontexu, t.j. jsou doplněny různé údaje vyplývající z předchozích údajů, zkušeností, atd. Þ To je účel vnitřní reprezentace znalostí

Jak člověk zapamantované informace využívá? Metody manipulace se znalostmi: „Zkouška z předmětu P1 byla zatím nejlehčí.“ „Zkouška z předmětu P2 byla je ještě lehčí než zkouška z předmětu P1.“ „Když jsem udělal zkoušku z P1 za 2, pak bych měl zkoušku z předmětu P2 zvládnout za 1.“ Vnitřní reprezentace znalostí musí umožňovat i odvozování nových údajů. Jaké informace má smysl si pamatovat (v kontextu praktických systémů UI)? Informace platné, které můžeme použít v dalším uvažování. Lze to vždy zajistit?

Požadavky na reprezentaci znalostí Modifikovatelnost - výroková logika, logika 1. řádu Modularita = funkčně souvislé části tvoří samostatné části: např. produkční systémy Sémantické sdružování informací o témže objektu – používá se vhodné zařazení do tříd a jejich hierarchií: např. sémantické sítě, sémantické rámce, scénáře. Speciálnější objekty mohou získat některé vlastnosti děděním od obecnějších objektů. Někdy požadujeme i nemonotónnost – charakteristické pro lidské uvažování (Quido – tučňák) Mnohé požadavky jsou protichůdné, např. modularita a sdružování --> hybridní reprezentace

Výroková logika: syntax Syntax: pravidla pro symbolickou manipulaci Jazyk výrokové logiky. Atomické formule (výrokové proměnné), např. a,b,c výrokové spojky ¬, &, V, ->, <--> závorky (při vhodné volbě precedence lze vynechat) Formule výrokové logiky: Každá atomická formule je výroková formule, Je-li Φ výroková formule, pak i ¬ Φ je výroková formule . Jsou-li Φ, ψ výrokové formule, pak i Φ & ψ, Φ V ψ, Φ -> ψ a Φ -> ψ i Φ <--> ψ jsou výroková formule. Jiné formule nejsou.

Výroková logika: sémantika Sémantika přiřazuje formulím pravdivostní hodnotu na základě interpretace atomických formulí. Intrepretace I: zobrazení všech atomických formulí do množiny pravdivostních hodnot {T,F}. Tuto funkci lze rozšířit na všechny výrokové formule. Formule Φ je splněna (je pravdivá) v dané interpretaci I, pokud I(Φ) = T Typy formulí splněna v každé interpretaci, např. a V ¬ a splněna v některé interpretaci , např. aV b nikdy nesplněna, např. a & ¬ a

Výrokové spojky: sémantika

Logický důsledek Nechť Interpretace I splňuje formuli Φ, t.j. I(Φ )= T. Takové intrepretaci se říká model Φ. Nechť Θ je množina výrokových formulí. Interpretaci I říkáme model Θ právě tehdy, když je modelem pro každou ψ Î Θ Formule Φ je logickým důsledkem formule ψ, pokud v každém modelu ψ platí Φ, značí se ψ |= Φ. Lze zjistit, že Θ |= Φ, bez prohlédnutí všech ohodnocení ? Exponenciální počet ohodnocení. Metoda, kterou by bylo možné použít i v predikátové logice.

Důkazové prostředky Formální systém: Axiomy a odvozovací pravidla Odvozovací pravidlo je korektní (sound), pokud platí „Existuje-li model, ve kterém jsou splněny předpoklady pravidla, pak je v tomto modelu splněn i závěr odvozovacího pravidla.“ Resoluční pravidlo  V ¬ a ,  V a ____________  v  Věta: Resoluční pravidlo je korektní.

Úplnost resoluce pro důkaz sporu Resoluční pravidlo lze použít jen pro množiny formulí speciálního tvaru, totiž pro disjunkce atomických formulí a jejich negací. Tyto formule se nazývají KLAUZULE. Věta o úplnosti resoluce vzhledem ke sporu pro konečnou množinu klauzulí: Konečná množina klauzulí P nemá model právě tehdy, když lze z P pomocí konečného počtu resolučních kroků odvodit prázdnou klauzuli. Omezení na klauzule není na újmu obecnosti, neboť výrokové formule lze vždy převést do disjunktivně konjunktivní tvaru

Hádanka Nabídka A: A po vás požaduje, abyste řekli nějakou větu. Bude-li vaše věta pravdivá, dostanete přesně 10 dolarů. Bude-li nepravdivá, dostanete buď méně nebo více než 10 dolarů, ale určitě ne přesně 10 dolarů. Nabídka B: Máte opět říci nějakou větu. Bez ohledu na to, jestli bude vaše věta pravdivá či ne, dostanete více než 10 dolarů. Které z nabídek byste dali přednost?

Kdosi vám radí, abyste pronesli větu: „Nezaplatíte mi přesně 10, ani přesně milion dolarů.“ Jak dobrá je tato rada?