Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Te1.06 Jatka v obrazech Vytvořeno: 06. 05. 2013 Ověřeno: 10. 06. 2013 Třída: ŘU 1
Jatečné opracování Vzdělávací oblast: Zpracování masa Předmět: Technologie Ročník: 1. ročník Autor: Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: jatka v obrazech – odkaz na hypertextový odkaz Klíčová slova: porážka, omráčení, paření Anotace: Materiál je určen pro výuku jatečného opracování v odborném předmětu technologie a zpracování masa pro jatečné opracování.
Jatka - stání
Ustájení před porážkou Ustájení pro prasata s pneumatickými zdvižnými dveřmi.
Vepřová porážka Vepřová porážka - omračovací klec a omračovací elektrické kleště.
Omračování Omračovací vepřová past pro omračování el. Proudem.
Omračování CO2 omračovací zařízení s vykrvovacím elevátorem pro prasata.
Jatečné opracování Dočištění po vykrvení: zvonkem Plynem.
Jatečné opracování - čistá porážka Vykolení – ve visu , odběr střev do kontejneru.
Dělení vepřového masa Půlení kotoučovou pilou.
Expedice, chladírna Vážení Zatřídění Evidence
Chlazení masa, zrání masa Odvěšovny a chladírny
Bourání Pracovní stoly a pomůcky
Bourárna Bourání pro: Výsek Výrobu Mrazírny
Masná výroba - práce s kutrem Mísení Kutr
Výrobna Narážka
Výrobna Řezačka Kalibrovaná narážka Vařená výroba
Uzení
Chlazení výroby a chladící tunel
Otázky a odpovědi 1. Jaké prostory jste viděli po bourání ? Masnou výrobu a chladící sklady. 2. Bourání se dělí podle použití? Výsek, výrobu, mrazírny. 3. Co vše je potřeba vykonat při expedici jut(jatečně upraveného těla)? Vážení, zatřídění, evidence.
Použité zdroje http://www.jatkycb.cz/ Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.