Probiotika a prebiotika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikroorganismy?
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
M O N O S A C H A R I DY.
PROBIOTIKA aneb pěstujme si střevní mikrofloru
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Civilizační choroby a výživa
PRODUKTY FLP NA PODZIMNÍ MĚSÍCE
Škola: Praktická škola dvouletá
Funkční potraviny Vojtěch Hassmann Zdravotně sociální fakulta
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
MIKROBIOLOGIE MLÉKA Fáze rozvoje mikroorganismů
„EU peníze středním školám“
Probiotické bakterie v mléčných kysaných výrobcích
Prebiotika, probiotika, my a naše děti
Probiotika Aplikovaná farmakologie 2013
Staphylococcus aureus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597.
PŘEMĚNY C-LÁTEK Úvod Fermentace Respirace Přeměny složitých C-látek
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
Mikrobiologické požadavky
Jednobuněčné prokaryotní organismy
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
DETOXIKACE – očista organismu
Vzdělávací příručka pro výuku odborných předmětů Střední odborná škola ekologická a potravinářská, Veselí nad Lužnicí 2011.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Protibakteriální imunita
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
IMMUBLEND.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_585.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Probiotika Aplikovaná farmakologie 2012
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Mikroflóra trávicího traktu
NÁPOJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
pro podporu zažívacího traktu
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Doplňky stravy Probiotika Prebiotika Miroslava Volfová Hepato-Gastroenterologie HK.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Zelenina, … Dodatky, ….
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁPOJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_569 Výroba sýrů a jogurtů -Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Probiotika Prebiotika Symbiotika
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Vitamín B12 (kobalamin).
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Probiotika Prebiotika Symbiotika
Transkript prezentace:

Probiotika a prebiotika

Probiotikum (pro = příznivý, bios = život) = živá mikrobiální součást potraviny, která při konzumaci dostatečného množství vykazuje příznivé účinky na zdraví konzumenta (definice WHO). Z toho vyplývá, že potraviny, obsahující probiotické bakterie (a případně také prebiotika) jsou často zařazovány mezi tzv. funkční potraviny. Prebiotikum = nestravitelná složka potraviny, která selektivně stimuluje růst a nebo modifikuje metabolickou aktivitu jednoho nebo více bakteriálních druhů ve střevě a tak zlepšuje zdraví hostitele Synbiotikum = potravinářský produkt, který obsahuje probiotické i prebiotické složky současně Startovací kultura = komerční preparát obsahující živé mikroorganismy, které v potravině vyvíjejí požadovanou metabolickou aktivitu (zejména potlačení rozvoje nežádoucích patogenních mikroorganismů (např. salmonel, listerií, klostridií), které je dosahováno produkcí kyseliny mléčné a některých druhů bakteriocinů, kdy oba druhy látek mají doložené bakteriostatické až baktericidní účinky.) Nejčastěji se startovací kultury používají při výrobě masných výrobků, zejména těch, které jsou označovány jako trvanlivé a nebo těch, které neprocházejí významnějším tepelným opracováním.

Nejznámější probiotické mikroorganismy Bifidobacterium spp. (B. bifidum, B. longum, B. breve, B. infantii, B. lactis) Enterococcus spp. (E. faecium, E. faecalis) Lactobacillus spp. (L. acidophilus, L. bulgaricus, L. casei/paracasei, L. fermentum, L. gasseri, L. helveticus, L. johnsonii, L. plantarum, L. rhamnosus, L. reuteri, L. salivarius) Lactococcus lactis Propionibacterium freudenreichii Saccharomyces boulardii Streptococcus thermophilus

Příznivé účinky probiotik na zdraví imunomodulační (např. zvýšují fagocytózu a aktivitu NK buněk (natural killer) zmírnění laktózové intolerance snížení rizika rakoviny střevního traktu Střevní sliznice představuje důležitou bariéru mezi vnitřním prostředím a velkým množstvím cizorodých složek (potravinových antigenů, patogenních mikroorganizmů, apod.), které přicházejí do střeva s potravou. Součástí této střevní bariéry je (vedle střevního epitelu s vrstvou ochranného hlenu a imunitního systému střevní sliznice) střevní mikrofóra (ve střevech máme přibližně 10x více mikroorganizmů, než z kolika buněk je tvořeno naše tělo). Střevní mikroflóra má důležitou úlohu při ochraně proti kolonizaci střevní sliznice patogenními mikroorganismy (inhibují růst patogenních bakterií) a dále hraje významnou úlohu v navození správné funkce imunitního systému střevní sliznice (např. metabolické produkty jsou využívány pro tvorbu mukózy, produkují vitamíny...). Projevem správné funkce je mimo jiné navození tzv. orální tolerance (nereaktivnost střevní a systémové (celotělové) imunity na imunogenní složky potravy). Narušením rovnováhy mezi imunitní reakcí a imunitní tolerancí dochází k rozvoji řady onemocnění infekčních, alergických a autoimunitních. Probiotické mikroorganismy mohou modifikovat složení a metabolické a enzymatické aktivity střevní mikroflory.

Formy probiotik Probiotické mikroorganismy jsou nejčastěji používány jako součást specifických mléčných výrobků nebo doplňky stravy, v posledních letech také jako součást kojenecké a dětské výživy. Najdeme je rovněž v kysaném zelí, nakládaných houbách, zrajících sýrech, brynze, ementálu... Existují i méně typické případy spojení probiotických bakterií s potravinami. Na trhu se např. vyskytují oplatky s náplní obohacenou o bifidobakterie, trvanlivé masné výrobky, u nichž se však většinou jedná o startovací kultury

Příznivé účinky prebiotik na zdraví Prebiotiky jsou většinou fruktooligosacharidy (např. inulin) nebo vláknina, které podporují růst a metabolickou aktivitu probiotických a nikoli ostatních střevních bakterií a tím zvyšují jejich prospěšné účinky. Tím, že např. inulin je specificky využíván bifidobakteriemi, hovoří se o tzv. bifidogenním efektu, jenž však dosud nebyl zcela přesvědčivě demonstrován v klinických studiích. Zkoumány jsou i další „pomocné“ účinky jako je zvýšení absorbce některých minerálních látek (vápník, hořčík), inhibice prekancerózy adenomů a karcinomů.