Národní obrození.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika a její státní symboly.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé
Osvícenství v českých zemích a počátky NO
České národní obrození
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D8_11 Sada DUMDějepis 8 PředmětDějepis Název materiáluNárodní buditelé Anotace Prezentace seznamuje s národními.
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Národní obrození Pro žáky 8. ročníku ZŠ
Josef Dobrovský * položil základy obrozeneckého
České národní obrození
Periodizace národního obrození
České národní obrození
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Osobnosti národního obrození
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
České země v první polovině 19. století
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
Národní obrození 8. ročník.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. národní obrození = společenský proces vedoucí k záchraně českého jazyka a literatury a k národní emancipaci 80. léta 18. století – 20.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Národní obrození František Palacký.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Národní obrození Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04.
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
České země ve 2. polovině 18. století
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Test k ověření znalostí z HV
Národní obrození Michaela Tarabová.
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_03 Název Divadlo a noviny počátku Národního.
19. století opakování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kde se Josef Dobrovský narodil?
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
České národní obrození = ČNO
3. Fáze Národního obrození
ČESKÁ STÁTNÍ HYMNA ICT 2 –
Národní obrození 5. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Počátek Národního obrození
Název materiálu: Národní obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Horní Slavkov
Národní obrození Opakování
České národní obrození
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Česká hymna - více výukových souborů najdete na této adrese: emagister.eu
Transkript prezentace:

Národní obrození

Co je to národní obrození ? Je to proces utváření nových evropských národů. Národy spojuje: Jazyk Kultura Způsob života Vzdělanci jednotlivých zemí při prosazování národních požadavků spojovali do národního hnutí.

Vyspělé evropské národy se soustředily na politické cíle. Menší národy sledovali cíle souvisejících posílení své národní kultury. V té době se hodně prosazoval Romantismus.

Představitelé - hudebníci: Představitelé - spisovatelé: Romantismus Znaky: Zájem o přírodu Slavní hrdinové z minulosti Představitelé - hudebníci: Richard Wagner Frederik Chopin Představitelé - spisovatelé: Walter Scott Bratři Grimmové

Počátky českého národního hnutí Spadají do období přelomu 18. a 19. století. V té době se Česky mluvilo pouze na venkově, mezi kupci a obchodníky. Ve městech se nejvíce mluvilo Německy. Zájem o českou kulturu se projevoval divadelními hrami, divadelní hudbou.

Divadelní představení se konali v Pražské boudě.

České spisy vydávalo Kramériovo nakladatelství – Česká expedice. Náš nejvýznamnější učeň tohoto období byl Josef Dobrovský, který napsal mluvnici jazyka českého České spisy vydávalo Kramériovo nakladatelství – Česká expedice. Z díla Jana Dobrovského vychází Čeština dnešní doby. Zájem o minulost přispěl k založení národního muzea.

V jazyku je naše národnost Generace Josefa Jungmanna prosazovala užívání češtiny v: Oblasti literatury Vědy Divadla Je to nástroj každodenního dorozumívání.

K pozvednutí Českého jazyka napomohlo Jungmannovo dílo – Česko – Německý slovník. České Besedy = místo, kde se konaly: vlastenecké plesy, recitovaly básně, předváděli divadelní scénky.

Kde domov můj ? Píseň Kde domov můj? Poprvé zazněla v roce 1834 ve hře Fidlovačka … Autorem byl: Josef Kajetán Tyl. Hudbu složil: František Škroup. Někteří obrozenci ve snaze dostat českému národu sebevědomí vytvořit 2 padělky hrdinských básní rukopisu: Královodvorský a Zelenohorský.

Česká hymna se začala publikovat v roce 1920. Autorem díla Dějiny národa českého v Čechách a na Moravě je František Palacký. Zachycuje vněm české dějiny od počátků po nástup Habsburků na český trůn. Česká hymna se začala publikovat v roce 1920.

Prezentaci vytvořil Adam Búřil