Kompetice rostlin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Půdy:.
Advertisements

Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Metodika výzkumu AM symbiózy vybrané články Petr Šmilauer.
Power analysis aneb Co to vlastně znamená P0.05 (Podle Scheiner & Gurevitch 2001: Desing and analysis of ecological experiments.
Životní strategie rostlin (life history patterns)
Moranův efekt Jan Černý Flicker.com. studium fluktuací v populacích a jejich synchronizace Charles Elton první popsal, proč jsou fluktuace prostorově.
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
Skupina ekologie populací a společenstev
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin 5: Experimenty testující selekční výhody cirkadiánních rytmů.
Bakteriologie Určování bakterií.
Diskrétní rozdělení a jejich použití
Mechanismy druhové koexistence - tři “klasická“ vysvětlení
Ekologie živočišných společenstev a populací
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Život stromu Ekokoutek – arboretum.
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Žena a sport.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rostlinná produkce a prostředí
Kontingenční tabulky Závislost dvou kvalitativních proměnných.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI602 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
PEDOSFÉRA.
„Divně“ se živící vyšší rostliny
Diverzita a fungování ekosystémů Lepším fungováním myslíme: Mají větší produktivitu Jsou schopny lépe zachycovat živiny Lépe zajišťují ekosystémové funkce.
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Vliv zdánlivé kompetice o sdíleného parazitoida na koexistenci hostitelských populací M. B. Bonsall, Michael P. Hassell, 1999: Parasitoid-mediated effects:
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Prostorová distribuce predace Lenka Čápová. -Shlukují se na místech s velkou hustotou kořisti -navzájem si konkurují a překážejí si; snižují rychlost.
Diverzita a fungování společenstev Ondřej Mudrák.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Úvod do ekologie.
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
Ekologie invazních druhů rostlin pracovní skupina zahrnující projekty studentů všech úrovní vysokoškolského studia propojení na další skupiny a projekty.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
ČBL 4: Species-pool hypotéza Jedna ze základních otázek ekologie: Proč žije v různých společenstvech/v různých oblastech různý počet druhů?
and maintenance of species diversity in plant communities
Krajina a životní prostředí
ZDROJ látky, z nichž jsou složena těla, energie která pohání životní činnost a místa nebo prostory k prožívání životních cyklů ESENCIÁLNÍ ZDROJE nejsou.
Kompetice rostlin.
Dokáže mykorhiza ovlivnit vztahy mezi rostlinami? autor: Tomáš Zíbar.
Zvláštnosti populační ekologie rostlin
Poloparazitické rostliny a společentsva Jakub Těšitel Melampyrum nemorosum a jeho společenstvo – Čertoryje,
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Ekologie živočišných společenstev a populací
Prostorová struktura – její role ve společenstvu a vliv na interakce mezi druhy.
Otázky k přednášce 1. 1.Jaké jsou charakteristické vlastnosti rostlin na rozdíl od živočišných organismů na úrovni buňky, pletiva a celého organismu? Jaký.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
POPULACE Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
SLOUŽÍ K:  NEPOHLAVNÍMU ROZMNOŽOVÁNÍ  K RŮSTU MNOHOBUNĚČNÝCH ORGANISMŮ  K REGENERACI MNOHOBUNĚČNÝCH ORGANISMŮ.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Vliv arbuskulární mykorhizní symbiózy (AMS) na složení rostlinného společenstva Kateřina Štajerová.
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
„JAKO RYBA VE VODĚ“ EXPERIMENT TŘÍDY KVINTA A – SKUPINA „VÁPNÍK“
Generativní rozmnožování: dispersal, klíčení, přežívání semenáčků.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Stavba kvetoucí rostliny Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):04/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda.
Role mykorhizních symbióz v minerální výživě rostlin
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Společenstva
BUŇKA – základ všech živých organismů
Stavba rostlinného těla
Vztahy mezi populacemi - negativní
Životní cyklus organizace
Ekologie živočišných společenstev a populací
Ekologie živočišných společenstev a populací
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Půdy.
Transkript prezentace:

Kompetice rostlin

Definice kompetice Důsledky přisedlého způsobu života Typy kompetice Komponenty kompetice o zdroje (resource competition) Empirické studie - pozorování a manipulativní experimenty

Jak definovat kompetici? Grace (1990): “The variety of possible definitions of competition were discussed and it is safe to say that there is no universally accepted definition.” Možnosti: Podle efektu: interakce - (obě populace jsou ovlivněny negativně. Velmi široká definice) Podle mechanismu: Grime: “The tendency of neighbouring plants to utilise the same resources” (tendence sousedících rostlin užít stejný zdroj) (velmi úzká definice) Řada dalších definic (někde mezi)

Rostlinná kompetice: Rostliny jsou sedentární, takže: Konkurence probíhá jen mezi sousedy - důležitost prostorové struktury a heterogenity Jsou ovlivněny heterogenitou prostředí (velká morfologická plasticita jako řešení) Zůstávají během celého života na jednom místě Velikost individua je důležitější než druhová identita (dospělý smrk lehce potlačí dospělou Calamagrostis, ale dospělá Calamagrostis zahubí smrkový semenáč) Kompetice je velmi asymetrická (zvláště kompetice o světlo)

Typy kompetice Obr. Connell

Negativní efekt zprostředkovaný ohněm (strategie: ať mě chcípne koza, hlavně když sousedovi chcípne kráva!)

Allelopatie: vylučování toxických chemikálií do půdy (s cílem zabránit kompetici a růstu jiných rostlin) Problém s experimentálním prokázáním? Podobný efekt má produkce těžko rozložitelného opadu

Apparent competition (zdánlivá kompetice) Příklad z Abisca Nízké břízy (Betula nana) jsou pod vyšším herbivorním tlakem pod kongenerickými vysokými břízami Betula tortuosa.

Kompetice o zdroje (Resource competition) Zdroj musí být limitující, k dispozici v omezeném množství a oba organismy jej musí využívat. Rostliny si konkurují o světlo, vodu a v ní rozpuštěné živiny v půdě, ale též o opylovače Většinou si nekonkurují o CO2 - není důležitá absolutní koncentrace zdroje, ale rychlost jeho přísunu

Mechanismy kompetice o zdroje

Obě závislosti musí fungovat najednou Obě závislosti musí fungovat najednou. Pokud ne, potom není žádný vliv jednoho druhu na druhý.

Rostliny ovlivňují jak zdroje (čerpáním), tak i charakteristiky nezdrojového charakteru (strom sníží hladinu světla stíněním, ale může ochránit před přehřátím.) Efekt nemusí být vždy negativní Facilitation (obvyklé v nepříznivých podmínkách nebo během nepříznivých období) [Vliv gapu na růst semenáčů byl positivní v průběhu vlhkých, a negativní v průběhu suchých let.]

Empirické studie kompetice 1. (Nepřímé) Pomocí prostorového rozmístění (spatial pattern) 2. (Přímé) Manipulativní experimenty a) pěstování rostlin v monokultuře a ve směsích b) transplanting (např. semenáče do gapů a do trsu) c) odstraňování (removal) vegetace v okolí individua d) odstranění druhu ze společenstva

Pravidelné (rovnoměrné) rozmístění individuí je s největší pravěpodobností důsledkem zvýšené mortality v důsledku kompetice sousedů Shlukovité rozmístění může mít řadu příčin, positivní interakce je jedna z méně pravděpodobných (nejčastější jsou heterogenita prostředí a způsob rozšiřování.) Změny v prostorovém uspořádání v průběhu času dávají lepší představu než jedno pozorování.

Korelace prostoru, který má individuum k dispozici (nebo počet blízkých sousedů), s jeho velikostí (počtem květů, semen, etc.) [Pozor na obrácenou kauzalitu, etc.] Excentricita kořenového systému:

Experimenty

Pěstování rostlin v monokulturách a ve směsích Dlouholetá tradice v zemědělském výzkumu

Květináčový pokus s Holcus lanatus, Lychnis flos cuculi a jejich směsmi při různých hladinách živin

Additive design vs. replacement series

Transplant experiments = vysazování semenáčů do porostu (do různých mikrostanovišť) - Prunella vulgaris

Odpověď klonální rostliny na kompetici - prodloužení délky stolonů a orientace stolonů do prostoru bez kompetice

Odstranění vegetace v okolí sledovaného indvidua Pokus o odlišení nadzemní a podzemní kompetice

Odstranění dominanty ze společenstva

Uchycování semenáčů Gentiana pneumonanthe Uchycení semenáčů bývá nejcitlivější fází životního cyklu koseno vypáleno gap kontrola