TALENT ..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
Tělovýchovné lékařství Název tělovýchovné x sportovní lékařství.Název tělovýchovné x sportovní lékařství. Samostatný klinický obor, vznik v 50. létech,
TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Trénink atletických skoků
Didaktické prostředky
Komplexní testové systémy a Systémy pro Evidenci pohybové aktivity
Taktická příprava Michal Lehnert.
Basketbal Sportovní gymnázium Pardubice.
Metodický list  Výuka probíhá diskusní formou. Vhodnými otázkami se pokoušíme přivést studenty k odhalování struktury sportovní výkonnosti sportovců.
Mgr. Michal Šafář, Ph.D
Hodnocení činností v Tv a sportu 1.Testováním a měřením. 2.Posuzováním. Motorický test je standardizovaný postup (zkouška), jehož obsahem je pohybová činnost.
Technická, taktická a psychologická příprava
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Funkční testy sportovců
MOTORICKÉ TESTY A TESTOVÉ SESTAVY
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Charakter a projevy talentovanosti jako obecného fenoménu s aplikací na některé prvky v míčových hrách představení projektu disertační práce Katedra kinantropologie.
1 Fakultní ZŠ Olomouc, Tererovo nám. 1 VÝHODY PRO ŽÁKY SPORTOVNÍCH TŘÍD.
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
OLYMPIJSKÝ VÍCEBOJ ZŠ ZBRASLAVICE.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Psychologie koučování
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Diagnostika plavecké úrovně a plavecké techniky
Řízení sportovního tréninku
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
© Tom Vespa. Měkota Je to soubor předpokladů provádět aktivitu: a) určitou nižší intenzitou co nejdéle b) stanovenou dobu (vzdálenost) co nejvyšší intenzitou.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychologie pro sportovní praxi
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Vybrané testové baterie
DIAGNOSTIKA TRÉNOVANOSTI
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Motorické učení a jeho fáze Marie Blahutková. Motorické učení Proces získávání pohybových dovedností pomocí opakování Docilita – schopnost motorického.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Centrum progresivního tréninku UK FTVS Cílem našeho centra je vytvořit komplexní centrum pro péči o sportovce ve všech stádiích sportovního života a zejména.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Lukáš Hochmann. Definice rychlostních schopností Schopnost uskutečnit pohybový akt v co nejkratším čase Schopnost vyvíjet činnost s maximální intenzitou.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Organizační formy práce v tělesné výchově
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Pedagogická diagnostika
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Didaktické prostředky
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
Komplexní testové systémy
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Pohybové schopnosti a dovednosti
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
Vybrané testy pro diagnostiku motorických schopností
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

TALENT .

Definice Talent - množina prvků, kde se v určitém individuálním poměru vytvoří optimální vztah fyzických a psychických předpokladů. Komplex předpokladů k určitému pohybovému výkonu, výkonnosti Míra talentovanosti - v jaké míře se jedinec blíží k požadavkům, které definují talent v daném sportu Talent se spojuje z velké části s vrozenými dispozicemi (Švarc, Klissouras) na nichž se podílí předpoklady : a) somatické - (tělesné rozměry, hmotnost, složení těla, tuk apod. b) psychické předpoklady( mor.volní, IQ, typ -sang, choler atd) c) ke snadnému, rychlému a kvalitnímu zvládnutí nových pohybových struktur d) k dosažení vysoké úrovně funkčních možností organismu ve vztahu k pohyb. schopnostem a pohyb.úkolu.

Identifikace, výběr talentů intuitivně - na základě vnějšího pozorování systémově - na základě systémových prvků- testování, dlouhodobější sledování, Výběr probíhá na základě vytvoření modelových předpokladů sportovce Provádíme pomocí baterie testů: jakákoli, Unifittest, modifikovaný, testová baterie pro ST - unifikovaná, speciální. Diagnostika talentovanosti musí mít řadu kritérií, které komplexně hodnotíme

.

Organizační schéma v dlouhodobém výběru talentů: Spontánní výběr - nábor (oddíly, sport.kroužky na základě zájmu, vlivu nejbližšího sociálního okolí - kamarádi, rodiče) Základní výběr- jedná se o posouzení zájmu dětí o sport, iniciativu, spolupráce, koncentrace .pozornosti v průběhu tréninku, + úroveň pohybových dovedností, sch se učit pohyb, posouzení základních výkonnostních předpokládů růstu Specializovaný výběr- trvá více let, jsou sledovány předpoklady pro konkrétní sport.činnosti, pedag.sledování, LPK, psych, biolog. šetření. Výběr pro vrcholový sport- posuzování testování, vyšetření předpokladů pro dosažení absolutní sport.výkonnosti(výkonnost, psych,funkční biochempředpoklady.)

1.Zdravotní předpoklady 2.Somatické předpoklady: VÝBĚR TALENTOVANÉ MLÁDEŽE DO SPORTOVNÍCH GYMNÁZIÍ SE ZAMĚŘENÍM NA ATLETIKU KRITERIA VÝBĚRU 1.Zdravotní předpoklady 2.Somatické předpoklady: Predikce tělesné výšky – aktuální výška ditěte v 6 a 11 letech - průměrná výška otce a matky (MPV) Brugschův index= délka dolních konč/ těles. výška Rozpětí paží

Pohybové předpoklady Běh na 20m letmo Běh na 30m z vys. startu Skok daleký z místa Desetiskok Hod plným míčem Hod koulí vzad 12 min. běh

Jiné varianty UNIFITTEST: tabulky, hodnocení Skok z místa Výdrž ve shybu Člunkový běh Sed – leh 1 min.