K problémům překladu Evropského průvodce kompetencemi v oboru knihovnických a informačních služeb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s certifikací v v partnerských zemích Miloslava Faitová UK ZČU v Plzni.
Advertisements

Možnosti českých subjektů získat zahraniční stážisty Jiří Kolman, Zastoupení Jihomoravského kraje při EU Křtiny, 20. května 2009.
Evropské projekty z let 1998 – 2008 zaměřené na rozvíjení kompetencí v oboru knihovnických a informačních služeb z.
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Odborná praxe v Belgii v rámci programu Leonardo da Vinci Mobility
ECVET v Programu celoživotního učení
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Knihovna města Olomouce se jako jediná knihovna v České republice, zapojila do knihovnického projektu, dotovaného z fondů Evropské unie, s názvem „Library.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Výuka jazyků na Provozně ekonomické fakultě
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Evropské vlajky 5. ročník
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
P-SCALES Kritéria úspěšnosti pro děti se SVP „SAFE - Special Accreditation for Europe“ Projekt programu celoživotního vzdělávání Leonardo Da Vinci, přenos.
Informatika Internet.
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Nekvalifikovaní průvodci poškozují kvalitu českého cestovního ruchu – MMR ČR.
CULTIVATE: Evropská informační síť pro oblast kulturního dědictví Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc, listopad 2001.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Page 14/12/2015 Raytheon Professional Services Copyright © 2009 Raytheon Company. All rights reserved. Customer Success Is Our Mission is a registered.
Evropský průvodce kompetencemi v oblasti knihovnických a informačních služeb – minulost, přítomnost, budoucnost? Miloslava Faitová Univerzitní knihovna.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Členské státy a jejich hlavní města
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
Zajímavosti a weby …on-line inspirace.. Webové stránky ERYICA – stránky organizace, seznam členů, školení, projekty, dokumenty, novinky.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
EVROPSKÁ UNIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Knihovna města Olomouce se jako jediná knihovna v České republice, zapojila do knihovnického projektu, dotovaného z fondů Evropské unie, s názvem „Library.
EVROPSKÁ UNIE.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
ICT ve výuce jazyků Petr Caloň Masarykovo gymnázium Příbor.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
VY_32_INOVACE_Fi_III_24 Název Státní poznávací značky motorových vozidel evropských zemí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Praha, 30. září 2014 Setkání představenstva s vedoucími představiteli členských společností ČLFA Přínosy členství v Eurofinas.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: ZÁPADNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
NATO Severoatlantická aliance.
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Severoatlantická aliance
MEZINÁRODNÍ DAŇOVÁ KANCELÁŘ
Transkript prezentace:

K problémům překladu Evropského průvodce kompetencemi v oboru knihovnických a informačních služeb

Kdy to vše začalo? Kdy to vše začalo? Rok 1997 – setkání předsedy ADBS a tehdejší předsedkyně SKIP a nabídka k účasti na evropském projektu DECIDoc v rámci programu Leonardo da Vinci - v době, kdy Česká republika ještě nebyla členem Evropské unie. Rok 1997 – setkání předsedy ADBS a tehdejší předsedkyně SKIP a nabídka k účasti na evropském projektu DECIDoc v rámci programu Leonardo da Vinci - v době, kdy Česká republika ještě nebyla členem Evropské unie.

Rok 1999 První hmatatelný výsledek: První hmatatelný výsledek: Euroguide LIS – první vydání, Euroguide LIS – první vydání, téhož roku vydal SKIP český překlad téhož roku vydal SKIP český překlad Průvodce znalostmi a dovednostmi evropských odborných pracovníků Průvodce znalostmi a dovednostmi evropských odborných pracovníků v oboru knihovnických a informačních služeb Jazykové problémy – pojem kompetence, francouzské a anglické pojetí a různost odborné terminologie Jazykové problémy – pojem kompetence, francouzské a anglické pojetí a různost odborné terminologie

Rok 2004 Rok 2004 Druhé, zcela přepracované vydání Evropského průvodce kompetencemi a první vyd á n í „Ú rovn í kvalifikace “ výsledek projektu CERTIDoc opět v rámci evropského programu Leonardo da Vinci.

Konsorcium CERTIDoc Pozměnily se někteří účastníci projektu, dnes jsou to členové Konsorcia: Pozměnily se někteří účastníci projektu, dnes jsou to členové Konsorcia: 1. ADBS (stále „spiritus agens a movens“) 2. SEDIC (Sociedad Espa ñ ola de Documentaci ó n e Informaci ó n Cient í fica) 3. DGI (Deutsche Gesellschaft für Informationswissenschaft und Informationspraxis) 4. Bureau van Dijk – poradenská informační společnost se sídlem v Paříži a v Bruselu 5. Université libre v Bruselu. První tři asociace (ADBS, SEDIC a DGI) v současně době provádějí evropské certifikace informačních pracovníků.

Přidružení členové CERTIDoc Na webu projektu CERTIDoc najdete výčet přidružených členů. Je jich celkem devět a je mezi nimi také SKIP. Zastoupené země: Belgie, Švýcarsko, Itálie, Portugalsko, Velká Británie, Rakousko, Rumunsko, Německo, Česko

Rok 2006 SKIP publikuje český překlad druhého přepracovaného vydání Evropského průvodce a prvního vydání „Úrovní kvalifikace“ SKIP publikuje český překlad druhého přepracovaného vydání Evropského průvodce a prvního vydání „Úrovní kvalifikace“ pod názvem Evropský průvodce kompetencemi v oboru knihovnických a informačních služeb

Překlady Průvodce do evropských jazyků Evropský průvodce (2.vyd.) je v současné době vydán v deseti jazycích * * * * * * * * * * V některých případech pouze v elektronické formě, v jiných také v tištěných publikacích. (francouzsky: t+e, anglicky: e, německy: e, španělsky: t+e, portugalsky: t+e, italsky: t+e, rumunsky: t+e, maďarsky: e, chorvatsky: e, česky: t. Připravuje se překlad do vlámštiny. V některých případech pouze v elektronické formě, v jiných také v tištěných publikacích. (francouzsky: t+e, anglicky: e, německy: e, španělsky: t+e, portugalsky: t+e, italsky: t+e, rumunsky: t+e, maďarsky: e, chorvatsky: e, česky: t. Připravuje se překlad do vlámštiny.

Překlady již zpřístupněné na webu CERTIDoc Euroguide/Euroréférentiel Nouvelle édition, 2004 Euroguide/Euroréférentiel Nouvelle édition, 2004 Établi à l'intention des professionnels de l'information- documentation, ce guide européen recense 33 domaines de compétences (vol. 1) et 4 niveaux de qualification (vol. 2). Établi à l'intention des professionnels de l'information- documentation, ce guide européen recense 33 domaines de compétences (vol. 1) et 4 niveaux de qualification (vol. 2). Français : Volume 1 - Volume 2 English : Volume 1 - Volume 2 Español : Volumen 1 - Volumen 2 Deutsch : 1. Band - 2. Band Croate : Volume 1 - Volume 2 Italien : Volume 1 - Volume 2 Portugais : Volume 1 - Volume 2 Français : Volume 1 - Volume 2 English : Volume 1 - Volume 2 Español : Volumen 1 - Volumen 2 Deutsch : 1. Band - 2. Band Croate : Volume 1 - Volume 2 Italien : Volume 1 - Volume 2 Portugais : Volume 1 - Volume 2Volume 1Volume 2Volume 1Volume 2Volumen 1Volumen 21. Band2. BandVolume 1 - Volume 2Volume 1 - Volume 2Volume 1 - Volume 2Volume 1Volume 2Volume 1Volume 2Volumen 1Volumen 21. Band2. BandVolume 1 - Volume 2Volume 1 - Volume 2Volume 1 - Volume 2

Další plánovaný postup Na základě Evropského průvodce 7 asociací (francouzská, španělská, německá, belgická, portugalská, chorvatská a česká) ustavilo tzv. groupe-miroir – pracovní skupiny, které mají soustavně analyzovat využití Průvodce ve své zemi, shromažďovat a prověřovat návrhy na opravy a zlepšení Průvodce. Je mezi nim i SKIP. Na základě Evropského průvodce 7 asociací (francouzská, španělská, německá, belgická, portugalská, chorvatská a česká) ustavilo tzv. groupe-miroir – pracovní skupiny, které mají soustavně analyzovat využití Průvodce ve své zemi, shromažďovat a prověřovat návrhy na opravy a zlepšení Průvodce. Je mezi nim i SKIP.

Rozšiřování Konsorcia Asociace dvou zemí (Belgie a Švýcarska) uzavřela s Konsorciem dohodu o partnerství, která jim umožňuje přístup k evropské certifikaci. Asociace dvou zemí (Belgie a Švýcarska) uzavřela s Konsorciem dohodu o partnerství, která jim umožňuje přístup k evropské certifikaci. Další dvě země (Itálie a Rumunsko) právě zavádějí takovou formu certifikace, která vychází z pravidel CERTIDoc, což jim v budoucnu umožní přijetí do Konsorcia. Další dvě země (Itálie a Rumunsko) právě zavádějí takovou formu certifikace, která vychází z pravidel CERTIDoc, což jim v budoucnu umožní přijetí do Konsorcia.

Rozšiřování Evropského průvodce

Děkuji za pozornost