ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Advertisements

Pojištění odpovědnosti za škody Pojištění majetku Pojištění osob
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
POJIŠTĚNÍ A POJIŠŤOVNICTVÍ
Pojišťovnictví Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Komerční a nekomerční pojištění
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Pojišťovnictví S každou oblastí lidské činnosti je spojeno určité riziko. Proto riziku a jeho dopadům je nutné se nějakým způsobem bránit – pojistit. Pojištění.
MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.
Pojišťovnictví Charakteristika.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_05 NázevPojišťovnictví Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPojišťovnictví.
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Právní aspekty podnikání pojišťoven
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
Co je riziko ? Z historie:
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
15. Ekonomie informací Osnova přednášky Rozhodování za rizika a nejistoty Asymetrická informace - úvod Nepříznivý výběr Morální hazard.
Struktura přednášky Rozhodování jedince za rizika
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.
Sociální zabezpečení Sociální služby
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Materiální základ produkce veřejných statků
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Zajištění - úvod 1. přednáška, Definice zajištění pojištění pojišťovny; nebo finančně ekonomická kategorie úzce spojená s pojištěním, z jehož.
OPTIMALIZACE POJISTNÉ OCHRANY V POJIŠTĚNÍ OSOB Autor práce: Ing. Miroslav Čechmánek Vedoucí práce: Ing. Svatopluk Nečas, Ph.D.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
Pojištění jako součást discioplíny risk management Risk management – disciplína, která umožňuje se vyrovnávat s důsledky vyplývající z nejednoznačnosti.
NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU JUDr. Václav Hönig, člen Sekce neživotního pojištění ČAP Konference k projektu Adaptace sídel na změnu.
Pojištění jako součást disciplíny risk management Risk management – disciplína, která umožňuje se vyrovnávat s důsledky vyplývající z nejednoznačnosti.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO58 Název.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Právo sociálního zabezpečení
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Správa sociálního zabezpečení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pojištění BYTOVÝCH DOMŮ
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Veřejné Finance.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Ukazatele pojistného trhu
Transkript prezentace:

ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007

Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA = NUTNOST NEJISTOTA VÝSLEDKŮ Pravá nejistota (není měřitelná) Riziko – lze vyjádřit = změřit, vyčíslit víceméně přesně. Známe rozdělení pravděpodobnosti pro jeho příští výskyt, vycházející z analogie, že budoucnosti bude „kopírovat“ minulost) riziko je stav, který je odchylný od stavu žádoucího (+ -)

Riziko jako výsledek, který je odchylný od žádoucího stavu (+ -) Kladná (+) i záporná (-) odchylka. Riziko je podstupováno dobrovolně – hazardní hry, burzovní operace ⇒ záměrné, spekulativní riziko Záporná odchylka (jen -), tj. ztráta, resp. čisté riziko. Pouze toto riziko je předmětem pojištění

Subjektivní a objektivní riziko 1 Subjektivní riziko je podmíněno účastí lidského faktoru a je následkem jeho jednání:  Neopatrnost  Neschopnost – neumění, přeceňování schopností  Selhání  Morální riziko – ve finančnictví časté (rezervní fondy)  Úmysl (žhářství, vandalství, teroristický akt)

Subjektivní a objektivní riziko 2 Objektivní rizika – především vlivem přírodních sil –Požár –Zemětřesení –Vichřice –Krupobití –Záplavy –Lavina apod.

POJEM RIZIKO V POJIŠŤOVNICTVÍ PŘEDMĚT/OSOBA ohrožený nahodilým nebezpečím (budova, dopravní prostředek, stroj, lidské zdraví) UDÁLOST způsobující škodu (požár, záplava, úraz) PRAVDĚPODOBNOST vzniku nahodilé události s následnou škodou (minus odchylka)

OBRANA PROTI RIZIKU Prostřednictvím Anulováním rizika – přechod na principiálně novou technologii (otevřený oheň při svícení v dolech – metan, exploze) Redukcí rizika - tvorbou preventivní legislativy a její implementace a dodržování. BOZP. Rozkladem rizika (škody) na více subjektů

OBRANA PROTI RIZIKU Prostřednictvím STÁTU. Systém sociální podpory, sociální péče apod. Podpora charity a solidárních operací INDIVIDUÁLNÍ OCHRANY. Tvorbou vlastních rezervních fondů PŘENESENÍM NA SPECIALIZOVANOU INSTITUCI - POJIŠŤOVNU

POJEM POJIŠTĚNÍ 1 POJIŠTĚNÍ sice nemůže ovlivnit výskyt rizika a z toho plynoucí škody, ale může pomoci tlumit jejich dopad na firmu (domácnost); Pojištění je tudíž finanční kategorie, spočívající v tvorbě, rozdělení a užití pojistného fondu určeného k úhradě nastalých finančních potřeb ekonomických subjektů, které jsou pro jednotlivý případ výskytu náhodné události vcelku odhadnutelné s jistou pravděpodobností.

POJEM POJIŠTĚNÍ 2 Pojištění je finanční služba, kdy se za úplatu poskytuje pojistná ochrana pro případ, že dojde k pojistné události. Má složku Realokační – přesouvá zdroje tam, kde v důsledku výskytu nahodilé události chybí Důchodotvornou – prostřednictvím pojistných plnění důchodově stabilizuje Právní – kdy pojistitel na sebe přebírá závazek, že pojištěnému poskytne plnění