Vzdálenost bodu od roviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Advertisements

Stereometrie - Vzdálenosti, odchylky
STEREOMETRIE Metrické úlohy – odchylky, vzdálenosti Odchylka přímek
Volné rovnoběžné promítání – průsečík přímky tělesem
Kótované promítání – úvod do tématu
autor: RNDr. Jiří Kocourek
STEREOMETRIE metrické vlastnosti
Stereometrie Řezy hranolu I VY_32_INOVACE_M3r0108 Mgr. Jakub Němec.
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
V krychli ABCDEFGH určete odchylku rovin ABC a BNL
Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Vzájemná poloha přímky a roviny Autor: Mgr. Svatava.
Vzájemná poloha dvou přímek
ŘEZY TĚLES.
Volné rovnoběžné promítání - řezy
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Volné rovnoběžné promítání
Vzdálenost přímky od roviny, vzdálenost rovin Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Stereometrie Užití řezů těles VY_32_INOVACE_M3r0111 Mgr. Jakub Němec.
Vzdálenost bodu od přímky
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Vzájemná poloha přímek, rovin v prostoru.
Kótované promítání – hlavní a spádové přímky roviny
afinita příbuznost, vzájemný vztah, blízkost
Odchylka přímky a roviny Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem.
Kótované promítání – zobrazení roviny
Herní plán Obecné vlastnosti příčky
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Bod, přímka, rovina, prostor
Řešení polohových konstrukčních úloh
Metrické vlastnosti přímek a rovin 3. Odchylky přímek a rovin autor: RNDr. Jiří Kocourek.
VY_32_INOVACE_MAT_VA_17 Digitální učební materiál Sada: Matematika Téma: Průsečnice rovin Autor: Mgr. Eva Vaňková Předmět: Matematika Ročník: 3. ročník.
Užití řezů těles - procvičování
Vzájemná poloha tří rovin
Vzdálenost rovnoběžných rovin
STEREOMETRIE. = prostorová geometrie, geometrie v prostoru  část M zkoumající vlastnosti prostor. útvarů  vychází z tzv. axiómů, využívá věty Axióm.
Stereometrie Odchylky rovin VY_32_INOVACE_M3r0116 Mgr. Jakub Němec.
Stereometrie Řezy jehlanů VY_32_INOVACE_M3r0110 Mgr. Jakub Němec.
Je dána krychle ABCDEFGH
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Vzdálenost rovnoběžných přímek a rovin Autor: Mgr.
Vzdálenost bodů od přímky a od roviny Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
2.KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ Označíme: s směr promítání, sp
Vzájemná poloha tří rovin
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami Autor:
* Osová souměrnost Matematika – 6. ročník *
Stereometrie Odchylky přímek VY_32_INOVACE_M3r0114 Mgr. Jakub Němec.
Vzájemná poloha dvou rovin
Je dána krychle ABCDEFGH. Rozhodněte, zda jsou kolmé přímky HM a EF.
Stereometrie Kolmost přímek a rovin Mgr. Jakub Němec
Stereometrie Řezy hranolu II VY_32_INOVACE_M3r0109 Mgr. Jakub Němec.
Vzdálenost rovnoběžných přímek
Polohové vlastnosti – poloha přímky a roviny Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
XVIII. Opakování Základní úlohy MP
Vzdálenost bodu od roviny
Metrické vlastnosti kolmost přímek a rovin
Zobrazování těles ve volném rovnoběžném promítání
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
Vzájemná poloha dvou přímek v prostoru
Vzájemná poloha dvou geometrických útvarů – procvičování
STEREOMETRIE základní pojmy Blan ka Wagnerová Úvod do studia DG.
Gymnázium B. Němcové Hradec Králové
POZNÁMKY ve formátu PDF
Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami
Vzájemná poloha přímky a roviny
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Řešení polohových konstrukčních úloh
Množina bodů dané vlastnosti
Je dána krychle ABCDEFGH. Rozhodněte, zda jsou kolmé přímky MN a BH.
Množina bodů dané vlastnosti
Transkript prezentace:

Vzdálenost bodu od roviny Stereometrie Vzdálenost bodu od roviny VY_32_INOVACE_M3r0118 Mgr. Jakub Němec

Vzdálenost bodu od roviny Podobně jako v případě určování vzdálenosti bodu od přímky platí, že hledáme nejkratší možnou vzdálenost bodu od roviny. Vzdálenost bodu od roviny je určena vzdáleností bodu a jeho kolmého průmětu do roviny (kolmice je nejkratší možná vzdálenost). Pokud bod leží v rovině, je vzdálenost bodu od roviny nulová. Určování vzdálenosti bodu od roviny spočívá v nalezení roviny, v níž leží daný bod a která je kolmá k dané rovině (proto v ní bude ležet úsečka určená bodem a jeho kolmým průmětem). V této kolmé rovině v podstatě hledáme vzdálenost bodu od přímky (průsečnice s danou rovinou).

Opět začneme jednoduchým a zřejmým příkladem, na němž si ukážeme pravidla. V krychli ABCDEFGH o hraně 8 cm určete vzdálenost bodu S od roviny ABC, kde bod S je střed horní podstavy.

Najdeme kolmý průmět bodu S do roviny dolní podstavy.

Úsečka 𝑆𝑆′ , která je určena bodem S a jeho kolmým průmětem S‘ evidentně leží v kterékoli kolmé rovině k rovině ABC, v níž zároveň leží bod S.

Kolmá rovina, např. DBF, obsahuje úsečku 𝑆𝑆′ , která je kolmá k rovině ABC. Můžeme tedy určit její velikost. Je zřejmé, že úsečka 𝑆𝑆′ má stejnou velikost jako úsečka 𝐵𝐹 , což je hrana krychle. Proto je velikost úsečky v = 8 cm.

V krychli ABCDEFGH o hraně 6 cm určete vzdálenost bodu F od roviny BEG.

Nejprve nalezneme kolmou rovinu k rovině BEG, v níž zároveň leží bod F (tento postup již známe z předchozích lekcí).

Je jisté, že kolmý průmět bodu F bude ležet na průsečnici roviny BEG a kolmé roviny BDH.

Zde máme znázorněnu kolmou rovinu BDH. Zeleně je značena průsečnice kolmé roviny BDH a dané roviny BEG. Červeně je vyznačena vzdálenost mezi bodem F a jeho kolmým průmětem F‘ do roviny BEG. Jak již víme z lekce o určování vzdálenosti bodu a přímky, můžeme použít tři způsoby výpočtu (na základě podobnosti trojúhelníků; na základě obsahu trojúhelníku; na základě vlastností pravoúhlého trojúhelníku)

𝐹𝑆 = 𝑢 2 = 𝒂× 𝟐 𝟐 𝒄𝒎 𝐹𝑆 = 6× 2 2 =𝟑× 𝟐 𝒄𝒎 𝐵𝑆 2 = 𝐵𝐹 2 + 𝐹𝑆 2 𝐹𝑆 = 𝑢 2 = 𝒂× 𝟐 𝟐 𝒄𝒎 Nejdříve je třeba určit si velikost úseček 𝐹𝑆 a 𝐵𝑆 . 𝐹𝑆 je polovina úhlopříčky čtverce, úsečku 𝐵𝑆 lze dopočítat pomocí Pythagorovy věty. Vzhledem ke skutečnosti, že řešíme úlohu v krychli, lze počítat obecně. Pod obecným řešením je vždy uveden i výsledek s dosazením. 𝐹𝑆 = 6× 2 2 =𝟑× 𝟐 𝒄𝒎 𝐵𝑆 2 = 𝐵𝐹 2 + 𝐹𝑆 2 𝑥 2 = 𝑎 2 + 𝑎× 2 2 2 𝑥 2 = 3× 𝑎 2 2 𝑥= 𝒂× 𝟔 𝟐 𝑥 2 =36+18 𝑥= 𝟓𝟒

𝐹𝐹′ : 𝐵𝐹 = 𝐹𝑆 : 𝐵𝑆 𝐹𝐹′ 𝐵𝐹 = 𝐹𝑆 𝐵𝑆 𝐹𝐹′ = 𝐹𝑆 𝐵𝑆 × 𝐵𝐹 Využitím poměru odpovídajících stran, můžeme bez složitějších výpočtů určit vzdálenost FF‘. První část řešení je úvaha nad vztahem poměrů. Druhá část řešení je obecné dosazení. Třetí část řešení je pro konkrétní hodnotu hrany krychle a = 6 cm. 𝐹𝐹′ 𝐵𝐹 = 𝐹𝑆 𝐵𝑆 𝐹𝐹′ = 𝐹𝑆 𝐵𝑆 × 𝐵𝐹 𝐹𝐹′ =𝑣= 𝑎× 2 2 𝑎× 6 2 ×𝑎= 𝒂× 𝟑 𝟑 𝒄𝒎 𝑣= 3× 2 54 ×6=𝟐× 𝟑 𝒄𝒎

𝑆 1 = 𝑆 2 𝐹𝐹′ × 𝐵𝑆 2 = 𝐵𝐹 × 𝐹𝑆 2 𝐹𝐹′ × 𝐵𝑆 = 𝐵𝐹 × 𝐹𝑆 𝐹𝐹′ = 𝐵𝐹 × 𝐹𝑆 𝐵𝑆 Vzhkledem ke skutečnosti, že trojúhelník BFS je pravoúhlý a znám všechny jeho strany, není problém vypočítat jeho obsah pomocí odvěsen. Vzdálenost 𝐹𝐹′ je výškou tohoto trojúhelníku, můžeme ji tedy na základě znalosti obsahu dopočítat. První část řešení je úvaha nad vztahem obsahů. Druhá část řešení je obecné dosazení. Třetí část řešení je pro konkrétní hodnotu hrany krychle a = 6 cm. 𝐹𝐹′ × 𝐵𝑆 2 = 𝐵𝐹 × 𝐹𝑆 2 𝐹𝐹′ × 𝐵𝑆 = 𝐵𝐹 × 𝐹𝑆 𝐹𝐹′ = 𝐵𝐹 × 𝐹𝑆 𝐵𝑆 𝐹𝐹′ =𝑣= 𝑎× 𝑎× 2 2 𝑎× 6 2 = 𝒂× 𝟑 𝟑 𝒄𝒎 𝑣= 6×3× 2 54 =𝟐× 𝟑 𝒄𝒎

tan 𝛼 = 𝐹𝑆 𝐵𝐹 = 𝑢 2 𝑎 tan 𝛼= 𝑎× 2 2 𝑎 = 3× 2 6 = 2 2 𝛼≐𝟑𝟓° Poslední možností řešení je využití goniometrických funkcí v pravoúhlých trojúhelnících BFS a BFF‘. Nepřesnost je dána zaokrouhlením úhlu. tan 𝛼= 𝑎× 2 2 𝑎 = 3× 2 6 = 2 2 𝛼≐𝟑𝟓° sin 𝛼= 𝐹𝐹′ 𝐵𝐹 = 𝑣 𝑎 𝑣=𝑎× sin 𝛼 𝑣=6× sin 35° 𝑣≐𝟐× 𝟑 𝒄𝒎

Úkol závěrem 1) V kvádru ABCDEFGH s rozměry |AB|= 5 cm, |BC|= 12 cm a |AE|= 9 cm urči vzdálenost bodu F od roviny BEG. 2) V kvádru ABCDEFGH s rozměry |AB|= 8 cm, |BC|= 5 cm a |AE|= 9 cm urči vzdálenost bodu D od roviny BEG.

Zdroje Literatura: POMYKALOVÁ, Eva. Matematika pro gymnázia - Stereometrie. 1. vydání. Praha: Prometheus, 1995, 223 s. ISBN 80-7196-004-7. Obrázky byly vytvořeny v programu Malování.