Sociální zabezpečení Sociální služby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální pomoc SOCIÁLNÍ POLITIKA II.
Advertisements

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Životní a existenční minimum Dávky státní sociální podpory
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Mateřská a rodičovská dovolená
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Životní úroveň (II. část)
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Navazující pojmy sociální politiky
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Systém sociální podpory v ČR
02 POJMY A TÉMATA SOCIÁLNÍ POLTIKY
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
 zabezpečuje občany ve společensky uznaných situacích, na které se není možné předem připravit (mateřství, výchova dítěte, apod.).
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Správa sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Chudoba jako sociální problém
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
II. pilíř sociálního zabezpečení (ČR) - Státní sociální podpora
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Sociální zabezpečení Sociální služby
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální zabezpečení Státní sociální podpora Rodinná politika Mirka Wildmannová.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Správa sociálního zabezpečení
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
Sociální systém České republiky
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

Sociální zabezpečení Sociální služby 7.12.2011 Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie

Zařazení SZ do systému Blok existenčních jistot Sociální zabezpečení Zaměstnanost Životní prostředí

Sociální zabezpečení Proč systém sociálního zabezpečení? - Proč vznikl sociální stát? Komu se služby poskytují? Za jakých okolností systém zabezpečuje? Kdo poskytuje zabezpečení? Kdo financuje sociální zabezpečení?

Sociální zabezpečení – zařazení do systému Nástroj, kterým se realizuje sociální politika Oblast sociální politiky Vývoj SZ je obrazem sociálně-politických úsilí ve společnosti Hlavní funkcí je zabezpečení příznivých životních podmínek pro občany, jejichž potřeby nelze z objektivních důvodů zabezpečovat rozdělováním podle pracovního výkonu = Souhrnné označení pro všechny sociální instituce poskytující poradenství, prevenci, materiální a peněžní plnění, služby a azyl k uspokojení základních potřeb

Programy sociálního zabezpečení Ve stáří, invaliditě a úmrtí V nemoci, v mateřství, často ve spojení se zdravotní péčí V nezaměstnanosti Rodiny s dětmi Sociální péče (péče o chudé)

Typy základních systémů SZ Liberální Charitativní Pojišťovací Zajišťovací Zaopatřovací

Financování SZ Bismarckův pojistný systém – výběr příspěvků - průběžné financování - kapitálový systém 2. Beveridgův přístup – z veřejných fondů

Finanční techniky SZ Spoření Soukromé pojištění Podnikové zaopatření Sociální pojištění Státní zaopatření Sociální pomoc

Soustava sociálního zabezpečení Sociální pojištění Státní sociální podpora Sociální pomoc – sociální služby

Sociální pojištění Pojistné na důchodové zabezpečení Pojistné na nemocenské zabezpečení Příspěvek na státní politiku zaměstnanosti

Státní sociální podpora Dávky poskytované na výši příjmu - přídavek na dítě - sociální příplatek - porodné Dávky nezávislé na výši příjmu - rodičovský příspěvek - dávky pěstounské péče - pohřebné

Životní minimum Životní minimum plní v České republice oficiální hranici chudoby od konce roku 1991, kdy bylo stanoveno zákonem č. 463/1991 Sb., o životním minimu. Jeho uzákonění bylo reakcí na probíhající změny v české a slovenské ekonomice v rámci transformačního procesu, které by mohly mít nepříznivý dopad na určité sociální skupiny. Zejména se jedná o občany, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou pracovat a jejichž schopnost uspokojovat základní životní (i sociální) potřeby je tak ohrožena.

Sociální pomoc od roku 2007 v oblasti pomoci osobám, které se nacházejí v obtížné životní situaci díky jejich příjmové nedostatečnosti (dávky podmíněné zdravotním stavem zůstaly, ale jejich objem vzrostl o 3,1%). Legislativně můžeme SP vymezit od roku 2007 dvěma zákony: zákonem č. 108/2006 Sb. o sociálních službách a zákonem č. 111/2006 Sb. o pomoci v hmotné nouzi

Částky ŽM a EM v roce 2011(v Kč za měsíc) Údaje MPSV Účinnost od: 1. 1. 2007 Částka životního minima - pro jednotlivce 3 126 - pro první osobu v domácnosti 2 880 - pro druhou a další osobu v domácnosti, která není nezaopatřeným dítětem 2 600 - pro nezaopatřené dítě ve věku - do 6 let 1 600 - 6 až 15 let 1 960 - 15 až 26 let 2 250 Částka existenčního minima 2 020

Sociální pomoc Zabezpečuje občany, kteří se nacházejí v obtížné životní situaci Občan v hmotné nouzi Občan v sociální nouzi Metody sociální pomoci – sociální práce

Sociálně – právní ochrana Finanční výpomoc Formy sociální pomoci Sociálně – právní ochrana Finanční výpomoc Příspěvek na živobytí, mimořádná okamžitá pomoc, doplatek na bydlení Půjčka na živobytí Sociální služby

Mezinárodní organizace činné v sociálním zabezpečení Mezinárodní vládní organizace Hospodářská a sociální rada OSN Mezinárodní organizace práce Rada Evropy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Mezinárodní nevládní organizace Mezinárodní asociace sociálního zabezpečení Profesní organizace (např. Mezinárodní sdružení sociálních pracovníků, Mez. sdružení soc. škol) Církevní sociální instituce

Sociální služby Zařazení : odvětví rozvoje člověka Forma sociální pomoci Cíl: zabezpečit občana po dobu, kdy není schopen zabezpečovat svoje potřeby vlastním přičiněním

Typologie sociálních služeb Sociální poradenství Ubytování - dočasné Denní pobyty Stravování Pečovatelské služby Krizová centra Zařízení pro občany společensky nepřizpůsobivé Komunity Sociálně-právní ochrana Ústavní sociální péče

Shrnutí Proč stát zabezpečuje sociální rizika? Proč zařazujeme systém sociálního zabezpečení do bloku existenčních jistot a sociální služby do odvětví rozvoje člověka? Je současný systém sociálního zabezpečení dostačující? Je zohledněn princip spravedlnosti? Je sociální zabezpečení jediným systémem zabezpečující sociální rizika?