Práce s informacemi I Oborové e-zdroje na FSV a opakování Mgr. Daniela Uhrová FSV UK LS, květen 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Advertisements

OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
Bibliografická a citační databáze Scopus. Krátce o databázi Scopus Je to světově největší placená abstraktová, citační a referenční databáze. Na vzniku.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Tipy k práci s e-zdroji Mgr. Daniela Uhrová květen 2010.
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Knihovny FSV a informační zdroje (IKSŽ)
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Novinky k e-zdrojům (web knihovny, PEZ) Daniela Uhrová červenec 2010.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Práce s informacemi I Hlavní multioborové e-zdroje na FSV a na UK Mgr. Daniela Uhrová FSV UK LS, duben 2013.
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Dana Mazancová Přednáška pro studenty kombinovaného studia , a
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Ústřední knihovna FSS MU Zprávám z médií a tisku na stopě!
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
EconLit with Full Text Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
1 Práce s informacemi I Knihovny FSV UK, Středisko vědeckých informací FSV UK Elektronické informační zdroje na FSV, na UK PhDr. Irena Prázová, Ph.D. Mgr.
Práce s informacemi I Hlavní e-zdroje na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová FSV UK LS, květen 2012.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Ústřední knihovna FSS MU
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
EconLit with Full Text Ivana Reznerová
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Ústřední knihovna FSS MU
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Elektronické informační zdroje (EIZ)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy:
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Práce s informacemi I Oborové e-zdroje na FSV a opakování Mgr. Daniela Uhrová FSV UK LS, květen 2013

2 Obsah Co vám tato prezentace přinese? Hlavní témata: 1.Trocha teorie 2.Oborové databáze /zejména pro FSV (IKSŽ)/ –SAGE journals –CEEOL 3.Referenční databáze /zejména pro FSV (IKSŽ)/ –International Encyclopedia of Communication 4.Opakování Užitečné odkazy Kontakty 2

3 Co vám tato prezentace přinese? Tato prezentace má za cíl představit vám nejvyužívanější oborové e-zdroje, které máte díky studiu na FSV (univerzitě) k dispozici a ve kterých naleznete potřebné informace pro své studijní účely. Má za cíl poradit vám, jak v nich úspěšně vyhledávat. Zopakujete si to nejdůležitější k e-zdrojům. 3

44 1. Trocha teorie

5 Trocha teorie Co jsou oborové e-zdroje a co v nich naleznete? Oborovým zdrojem označujeme takový zdroj, který tematicky odpovídá oborům studovaným na FSV UK. Většinou jde o subdatabáze velkých databází. Jde o elektronické databáze obsahující především plné texty článků odborných časopisů, ale v některých lze prohledávat i e-knihy, závěrečné práce či recenze. Odbornost může být na různé úrovni, nejvíce prestižní jsou články z recenzovaných periodik. Současně tyto databáze umožňují náhled do abstraktu článku, pokud plný text není k dispozici (z licenčních důvodů, nebo obecně není k dispozici – jde o starý titul, který není digitalizován). Tyto zdroje mohou být přístupny jen FSV, ale i celouniverzitně. Přístupy k e-zdrojům Jako hlavní cestu k e-zdrojům můžete využít web knihovny nebo PEZ, odtud se dostanete k přímému i vzdálenému přístupu. Přímý přístup – na půdě fakulty, univerzity. Vzdálený přístup – umožňuje využívat elektronické informační zdroje odkudkoliv, a to na základě ID/hesla univerzitního průkazu (ISIC apod.). 5

6 2. Oborové databáze

7 SAGE journals Přístup SAGE journals má přístup jak přímý, tak vzdálený. Přístup možný z www knihovny: zdroje/SAGE-journals/. zdroje/SAGE-journals/ Oborový zdroj (pro FSV); přístupny jsou jen 3 kolekce! Více v popisu.

8 SAGE journals Popis SAGE journals obsahuje plnotextové databáze recenzovaných odborných časopisů nakladatelství Sage. Pro FSV jsou zakoupeny tři kolekce, a to z politických věd, sociologie a komunikačních studií. Dostupná jsou však i periodika z některých dalších kolekcí. Vyhledané záznamy obsahující abstrakt i úplnou citaci jsou propojeny s plnými texty, u některých titulů i zpětně za několik desítek let. Pro FSV UK jsou zakoupeny tyto databáze: Communication & Media Studies: V souboru Communication & Media Studies jsou zahrnuty plné texty z produkce vydavatelství SAGE a partnerů. Vyhledané záznamy, které obsahují abstrakt i úplnou citaci, jsou propojeny s plnými texty, u některých titulů i zpětně za posledních 52 let. Obsahově je pokryta problematika žurnalismu, veřejného mínění, politických a masových i interpersonálních komunikací, audiovizuálních studií aj. (22 časopisů k dubnu 2013.) Politics & International Relations: Kolekce Politics & International Relations zahrnuje plné texty vydavatelství SAGE a spolupracujících vydavatelů. Celkem je k dispozici cca článků. (33 časopisů k dubnu 2013.) Sociology: Kolekce Sociology obsahuje plné texty vydavatelství SAGE a spolupracujících vydavatelství. Poskytováno je cca článků. (45 časopisů k dubnu 2013.)

9 SAGE journals Specifika Abstrakty všech článků jsou dostupné všem čtenářům. Pro přístup k plným textům článků je nutné zakliknout "SAGE Journals Available to Me". Ale pozor – jde o volbu přístupu k dostupnému časopisu, některé články však být dostupné nemusí. Orientujte se dle piktogramu a textu Vyhledáváte-li nějaký termín, lze zvolit variantu vyhledat toto slovo / slovní spojení i v názvu časopisu (Journal Title Results). Nápovědy viz

10 SAGE journals Příklad Vyhledejte nejnovější odborné recenzované články na téma nová média. 1.Omezte dotaz časově apod. 2.Seřaďte si vyhledané články dle relevance, či data. 3.Vybraný článek, který bude nejvíce odpovídat zadanému dotazu, si uložte, zašlete na atp. 10

11 C.E.E.O.L. Přístup CEEOL má jak přímý, tak vzdálený přístup. Přístup možný z www knihovny: zdroje/Central-and-Eastern-European-Online-Library- CEEOL/ zdroje/Central-and-Eastern-European-Online-Library- CEEOL/ Celouniverzitní zdroj. 11

12 C.E.E.O.L. Popis C.E.E.O.L. je online archivem zpřístupňujícím fulltexty časopisů (cca 900) z humanitních a sociálně-vědních časopisů a digitálních dokumentů z oblasti střední, východní a jihovýchodní Evropy. Mimo jiné obsahuje časopisy z České republiky, Polska, Albánie, Bulharska, Chorvatska, Bosny a Herzegoviny, Maďarska a mnoha dalších zemí střední a východní Evropy. Také je excerpováno několik časopisů ze západních zemích např. Německa, Francie, Velké Británie atd., které jsou tematicky na oblast střední a východní Evropy zaměřené. Více na: CEEOL.aspx CEEOL.aspx 12

13 C.E.E.O.L. Specifika Unikátní zdroj pro rychlý přístup k odborným publikacím ze střední, východní a jihovýchodní Evropy, stejně tak k informacím o autorech. Bohatý archiv. U každého titulu i stručná anotace. Z našich periodik zastoupena: Mediální studia, Sociologický časopis aj.; více viz: ationlist.aspx (vyberte Českou republiku). ationlist.aspx Nabízí možnost ověření správnosti pravopisu, přepnutí na jiný typ písma – azbuku. Full-textové vyhledávání pomocí Google Scholar. 13

14 Příklad 1.Vyhledejte relevantní články na téma investigativní žurnalistika. 2.Vyhledejte české publikace. 3.Vyhledejte publikace k tématu média. 14 C.E.E.O.L.

15 3. Referenční databáze

16 International Encyclopedia of Communication Přístup IEC má přístup jak přímý, tak vzdálený. Přístup možný jen z www knihovny: zdroje/International-Encyclopedia-of- Communication/. zdroje/International-Encyclopedia-of- Communication/ Oborový zdroj, jen pro FSV.

17 International Encyclopedia of Communication Popis Online verzi 12 svazkové encyklopedii vydává nakladatelství Wiley-Blackwell společně s mezinárodní asociací ICA (International Communication Association).ICA (International Communication Association) Obsahuje 1339 abecedně setříděných záznamů rozdělených do 29 oblastí, každá z těchto oblastí je uvedena předním odborníkem daného oboru. Encyklopedie pokrývá komunikační studia, jejich teorie, mediální a komunikační fenomény, výzkumné metody, problémy, koncepty a rozdělení do geografických oblastí. Redaktorské části zahrnují teorii a principy komunikace, mezilidskou komunikaci, žurnalistiku, komunikaci mezi rozdílnými kulturami a skupinami, mediální dopady, strategickou komunikaci/PR, komunikační právo, politiku, technologie a systémy ve světě.

18 International Encyclopedia of Communication Specifika Encyklopedie nabízí sofistikované možnosti vyhledávání, funkci křížových odkazů tzv. cross-reference, předmětový slovník a komplexní rejstřík. Údaje jsou řazeny od podrobného vysvětlení hlavních témat po krátké popisy klíčových pojmů. Záznamy vytvářejí a editují členové mezinárodního týmu ICA, který je složen ze špičkových vědců a učitelů. Více na:

International Encyclopedia of Communication Příklad Vyhledejte heslo media communication. 1.Omezte dotaz časově, typem dokumentů apod. 2.Seřaďte si vyhledané články dle data. 3.Vybraný článek, který bude nejvíce odpovídat zadanému dotazu, si uložte, zašlete na atp. 19

4. Opakování, příklady

21 Opakování, příklady… 1.Jak zjistím, zda je pro FSV zpřístupněn e-časopis Media History? 2.Kde budu vyhledávat konkrétní titul, např. časopis Mass Communication and Society? 3.Potřebuji vyhledat aktuální informace z českého denního tisku o prezidentu Miloši Zemanovi, kde budu hledat? 4.Potřebuji rešerši ze zahraniční odborné literatury na téma sociální média. Kde budu vyhledávat? 5.Kde získám vysvětlení pojmu discourse?

22 Užitečné odkazy Infozdroje (přehled dostupných zdrojů s jejich popisem, nápovědou apod. od společnosti Albertina icome Praha) – Knihovna FSV, sekce eMateriály (prezentace k práci s e-zdroji) – Knihovní služby UK (technologie, nástroje a technické otázky spojené s e-zdroji a vyhledáváním) – Problémy s přihlašováním a hesly – 22

23 Kontakty Knihovna Hollar: Smetanovo nábřeží PRAHA1 tel.: web: Knihovna IES: Opletalova PRAHA 1 tel.: web:

24 Děkuji za pozornost. Mgr. Daniela Uhrová 24