Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s obojživelníky Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hmyz s proměnou dokonalou
Advertisements

VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.14 Anotace:
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s tvary a druhy listů a jejich funkcí   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Registrační číslo CZ.1.07/1.400/
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Opakování obojživelníci
Volně žijící zvířata II obojživelníci, plazi a žížala
Základní škola Kladruby
Obojživelníci Zástupci.
OBOJŽIVELNÍCI
Název:Zástupci obojživelníků
PLAZI, OBOJŽIVELNÍCI, RYBY, BEZOBRATLÍ
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_10.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Obojživelníci Základní škola Žižkov, Kremnická 98, Kutná Hora
Obojživelníci pro 5. ročník ZŠ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŽIVOČICHOVÉ.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Obojživelníci bezocasí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s zástupcem sudokopytníků srncem obecným Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
stavba těla, rozmnožování
Základní škola Kladruby
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. března 2013 Ročník: druhý, čtyřleté studium.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují se zástupcem sudokopytníků jelenem evropským Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních.
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s krtkem a způsobem jeho života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Anotace – Pracovní list prověřuje znalosti o určitých druzích keřů, bylin, kapraďorostů, mechorostů, hub a lišejníků. Autor - Zuzana Pištová Jazyk -
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s tvary kořenů u různých rostlin Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání druhů.
I like, but I don´t like Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Smyslová ústrojí člověka
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
NAŠI OBOJŽIVELNÍCI Obr.1.
Živočichové kolem rybníku
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s listnatým stromem lípou srdčitou Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem žab Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních podmínek Speciální vzdělávací.
Obratlovci obojživelníci.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Autor: Mgr. Vladislava Slepičková
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Obojživelníci VY_52_INOVACE_26 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Transkript prezentace:

Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s obojživelníky Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba těla, znalost vývojových stádií Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - žába, obojživelník, pulci, samec, samice, žábry Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina - 9 - 12 let Celková velikost – 4,2 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

Žáby – 2. část Žáby dělíme do několika skupin. Kuňkovité (kuňky a ropušky) Ropuchovité (s bradavičnatou kůží) Rosničkovité (rosničky) Skokanovité (s hladkou kůží) 18.

14. Ropucha obecná Znaky Je největší a nejrozšířenější ropuchou v Evropě. Neohrabaná a silná žába, dospělá samice měří až 15 cm. Barva těla od hnědé k okrové, břicho hnědošedavé, někdy mramorované. Na hřbetní části těla má rozesety menší a větší bradavky.

1.

Prostředí Podobně jako skokan žijí ropuchy téměř v celé Evropě v různých nadmořských výškách. Není nijak náročným živočichem na prostředí. Žije v lesích, lesostepích, v lidských sídlištích, při březích vod, v parcích, vinicích, sadech, dokonce i ve vlhkých sklepích.

2.

Vývoj Vývojová stádia jsou stejná u ropuchy jako u skokana, tak u všech ostatních žab. Oplodněné vajíčko – pulec – žabička. Samice naklade během jedné sezóny až 1000 vajíček. Vajíčka klade v dlouhé souvislé šňůrce. Začátkem léta opouštějí drobné ropušky vodu a začínají suchozemský život.

5. 4. Typický "ropuší cop" - mnoho samců pokoušející se spářit se samicí 11.

7. vajíčka 8. Vajíčka 10. pulci 6. pulci

16. Velice mladá ropucha – porovnán í velikosti 15. 17.

Způsob života Ropucha je aktivní ponejvíce v noci. Teplý jarní déšť je zjara probouzí v jejich zimních úkrytech. Žáby se přesunují k vodě, aby sem nakladly vajíčka. Cestou jim na záda vlezou samci, kteří jsou menší než samice , a nechají se nést k vodě. 12.

Ropuchy se stahují k vodě ve velkých skupinách i přes frekventované silnice. Tady často přijdou mnohé o život. Zároveň jejich mrtvá těla jsou hrozícím nebezpečím pro řidiče. Žáby se vždy snaží vrátit ke své mateřské vodě ( to je k vodě, kde se samy vylíhly).

3. Tunel umožňující bezpečný průchod pod silnicí

V říjnu se ropuchy zase stěhují do svých zimovišť. Během léta se žáby stahují daleko od svých vod a žijí i na nezvyklých místech (zbořeniště, rozvaliny, sklepy). Zde mají dobrý úkryt před nebezpečnými masařkami (jejich larvy jim lezou do nosních otvorů a zahubí je). V říjnu se ropuchy zase stěhují do svých zimovišť. 13.

Potrava Živí se podobně jako jiní obojživelníci různými červy, plži, svinkami, pavouky a hmyzem. Loví převážně v podvečer a v noci. Svým způsobem potravy jsou velmi užitečné. Zahrádkáři považují ropuchy na svých pozemcích za vynikající pomocníky v boji proti škůdcům.

Zajímavost V jižní Evropě se vyskytují ropuchy jiného zbarvení (cihlově červené, okrové nebo tmavě zelené). Najdou se tu i neobvykle velké druhy (až dvakrát větší). Pokud se v populaci objeví velké množství samců, přichytí se na jednu samici více samců. Ta se pak pod jejich váhou utopí.

Příbuzné druhy Ropucha krátkonohá Ropucha zelená Ropucha kolorádská

Urči, která vajíčka patří ropuše obecné a která skokanovi hnědému: 9.

Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 1.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Frog_limbs.jpg?uselang=cs 2.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Frog_%C5%BE%C3%A1ba.gif 3.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Toad_tunnel.jpg 4.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Ropu%C5%A1%C3%AD_cop.jpg 5.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Bufo.bufo.couple.jpg 6.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Bufo_bufo_-_larvas_2_%28aka%29.jpg 7.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paddendril.jpg?uselang=cs 8.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bufo.bufo.eggs.jpg?uselang=cs 9.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:EggsBufoBufoRanaTemporaria.JPG?uselang=cs 10.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BufoBufoTadpoles.jpg?uselang=cs 11.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Toads_keichwa_01.jpg?uselang=cs 12. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bufo_bufo-defensive_reaction1.JPG?uselang=cs 13. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Common_toad_(aka).jpg?uselang=cs 14. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bufo_bufo_sitting-Iric2006.jpg?uselang=cs 15. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Young_Bufo_bufo.jpg?uselang=cs 16. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/BufoBufoJuv.jpg 17. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bufo.bufo4b.-.lindsey.jpg?uselang=cs 18. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bufo-bufo-erdkroete-maennlich-front.jpg?uselang=cs 19. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Bufo_alvarius1.jpg 20. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Bufo_calamita.jpg 21. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Bufo_viridis_female_quadrat.jpg