Školení WordPress a publikování na webu Mgr. Pavel Krejčí 16.4.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu.
Advertisements

snadná tvorba www stránek zadarmo
Obsah prezentace 1.Co je RSS 2.Možnosti využití RSS 3.Popis systému cíleného doručování vědeckých a odborných článků 4.Ukázka systému 5.Závěr.
Systém Drupal a nejen školní weby
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Pavla Chlebounová 3MA381. Webové stránky Internetový obchod Internetová reklama Tištěná propagace.
Základní struktura, metainformace
Karta Domů, skupina Odstavec
SEO pro novou firmu Bartošová Lenka 3MA
Funkce programu Microsoft Word 2003 vhodné pro úpravu studentských prací Petr Křivánek.
Funkce programu Microsoft Word 2010 vhodné pro úpravu studentských prací Petr Křivánek.
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Vytvoření nového účtu na Gmail. Odeslání u na konkrétní ovou adresu.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Jazyk HTML.
Praha6.cz Nové trendy v e-publishingu Statické stránky, mapa stránek, menu a fulltextové vyhledávání.
Microsoft Office PowerPoint
(další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – č tení a tvorba)
SEO SEO Optimalizace webových stránek pro vyhledávače Jan Nemrava, KIZI, FIS VŠE
Představujeme službu Samepage
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
PHP – Základy programování
Textový procesor (MS Word)
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Word – Struktura dokumentu
Aktualizace obsahu a redakční systémy Miroslav Knápek PAREXPO.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Filtrace web stránek s využitím profilu uživatele Petr Doskočil
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Vlastnosti stránky a tisk
O službě Webmium WEBMIUM je jednoduchý nástroj umožňující drobným a středním podnikatelům vytvoření a správu profesionálně vypadajících webových stránek.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Kamasová Silvie 9.C. Mozilla firefox Rychlejší prohlížení webu Blokování vyskakovacích oken Prohlížení stránek v panelech Snadná změna vzhledu Intuitivní.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
Macron Software, spol. s r.o. Nad Petruskou 1, Praha 2, Czech Republic,
1 Bleskové zpravodajství (RSS, RDF, Atom) Ing. Petr Palisa, Triada, spol. s r. o. Problém: obsah webu je strojově čitelný, ale není strojově pochopitelný.
VKLÁDÁNÍ OBRÁZKŮ, KLIPARTŮ, OBRAZCŮ
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
1 Základy marketingového výzkumu Online marketing.
Josef Bělehrádek, DiS Možnosti usnadnění a efektivnější práce v aplikaci Acta Publica.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Uživatelský software 1./2 A4 kabinet Aut – suterén / 15 cvičení (4 témata) - na konci.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Centrum informatizace a výpočetní techniky, Západočeská univerzita v Plznihttp:// Ukázky použití šablony a problémy s jednotným vzhledem.
Přehled změn na portálu upgrade redakčního systému Marwel, nasazení modulu pro správu souborů a fulltextové vyhledávání
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Textový Editor.
Cvičení 3 Microsoft Word
INFORMATIKA 9. ročník.
Přehled změn na portálu
Přehled změn na portálu
Tvorba webových stránek na google – Sites (4.)
Transkript prezentace:

Školení WordPress a publikování na webu Mgr. Pavel Krejčí

Obecná část Co je publikování na webu? Neorganizované, nestrukturované, snadné, nekontrolovatelné, problematicky trvalé, aktuální, neaktuální, nepřehledné, technicky přístupné,… řízené uživateli, kteří vytváří a zároveň konzumují obsah: Jak se čtenáři dostanou k obsahu?

Jak se čtenáři dostanou k obsahu? proklikají menu najdou ve vyhledávači (Google, Seznam) = SEO najdou pomocí integrovaného vyhledávání webu link přes sociální sdílení = SEO záložky v prohlížeči reklama

Základní prvky stránky Prvek stránkyFormální požadavky Adresa (URL)- Logická a trvalá, lze odvozovat z názvu - „Hezké“ = vhodný název (vhodná délka, informativní, unikátní) - Nezávislé na konkrétním redakčním systému (CMS) Název (title)- vhodný, relevantní, unikátní - délka max 55 znaků Menu- Logické a přehledné, čitelné, vytv. ručně nebo automaticky Nadpisy (H1, H2,…)- strukturované do logického stromu (1x H1, dále H2, atd.) Popis (meta description)- Vhodný popis (nepaušální, neautomatické, tj. unikátní s vhodnou délkou do 160 znaků) Odkazy- Funkční, správný protokol ( mailto:) Obsah- přístupnost (vyhnout se: flash, texty v obrázku, chybějící alt), - logická struktura, lépe strojově zpracovatelné pro pomocné čtečky a vyhledávače - čitelnost = vhodná velikost textu a barev - datum vydání poslední úpravy obsahu - WP automaticky

Publikování obsahu online Trvalost vs. Aktuálnost – 2 typy obsahu: aktualizace stránky vs. neaktualizace příspěvku – aktuálnost =/= relevantnost Struktura – logika systému tvoření je založena na směru: obsah -> struktura bottom-up (pro obrácený postup top-down lepší použít papír) – Ve WP: nadřazená stránka, Tree-view Zveřejnění (neveřejný koncept  publikovat)

WordPress technická udržitelnost v rychlém vývoji webu není snadné vyrobit a udržovat systém, která se má snadno ovládat Nejpoužívanější:

Typy obsahu ve WP – Stránka (trvalá aktuálnost, proměnlivý obsah) – Příspěvek (trvalý obsah, proměnlivá aktuálnost) vložení do menu (příspěvky automaticky, podstránky volitelně automaticky) typografické pokyny, omezené možnostni formátování – fotky / fotogalerie – dokumenty (PDF, Word,…) – odkazy na... (broken link checker) – překlady, jazykové verze – automaticky generovaný obsah (seznamy, statistiky, archivy, y,…) – další funkce dostupné na vyžádání…

Děkuji za pozornost