Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
JUDr. Martina Burachovičová
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Volný pohyb pracovníků
Volný pohyb zboží.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Veřejné podniky a státní monopoly
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Evropské soutěžní právo Michal Částek
Integrační procesy v ekonomice
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Soutěžní právo.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Jednotný vnitřní trh- osoby Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Společná obchodní politika EU
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Téma 5 Mikroekonomická hospodářská politika
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
HISTORICKÝ VÝVOJ VOLNÝ POHYB PRACOVNÍKŮ SVOBODA USAZOVÁNÍ Volný pohyb osob.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU
Jednotný vnitřní trh první kroky k HMU Michal Částek.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
FORMY HOSPODÁŘSKÉ INTEGRACE ZÁKAZ CEL A OBDOBNÝCH DÁVEK ZÁKAZ KVÓT A OBDOBNÝCH OPATŘENÍ Volný pohyb zboží.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
SPOLEČNÝ TRH ES A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU EVROPSKÉ UNIE Seminář 2015.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Vnitřní trh EU – právní úprava Prezentace Pojem vnitřního trhu definován SFEU: „Vnitřní trh zahrnuje prostor bez vnitřních hranic, v němž je zajištěn.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE II Masarykova univerzita 2015.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Východiska evropské úpravy
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Společná obchodní politika
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Společné a koordinované politiky EU
Digitální učební materiál
Fáze ekonomické integrace
PRAVIDLA SOUTĚŽNÍHO PRÁVA EU PRO STÁTY – MONOPOLY A VEŘEJNÉ PODNIKY
Volný pohyb služeb.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Transkript prezentace:

Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář

Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh zahrnuje prostor bez vnitřních hranic, ve kterém je v souladu s ustanovením této smlouvy zajištěn volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu“

Vývoj vnitřního trhu ES n zóna volného obchodu (zboží původu) n celní unie (společný celní sazebník) n vnitřní trh (volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu) n měnová unie (společná měnová politika)

Vymezení vnitřního trhu z b o ž í o s o b s l u ž e b k a p i t á l u Odstranění všech bariér volného pohybu } 4 svobody + pravidla hospodářská soutěže (konkurence)

Volný pohyb zboží n Zakázané překážky pohybu zboží - cla a překážky tarifní povahy - kvóty - opatření s účinkem rovnocenným kvótám (MEQRS) - diskriminační zdanění (čl. 90) n Přetrvávající překážky pohybu zboží - odlišné technické, zdravotní, bezpečnostní a jiné požadavky - rozdílný systém a výše nepřímých daní (DPH a spotřebitelské daně) - hraniční přechody mezi členskými státy

Ochrana nekomerčních zájmů čl. 30 Smlouvy ES n veřejná mravnost, veřejný pořádek, veřejná bezpečnost, ochrana zdraví a života lidí a zvířat, ochrana rostlin, ochrana národních kulturních statků, ochrana průmyslového a obchodního vlastnictví n (ESD uznává ochranu životního prostředí a spotřebitele) n zákazy a omezení nesmějí mít diskriminační povahu a musejí být proporcionální a nezbytné pro daný účel n důkazní břemeno má členský stát

Volný pohyb osob Smlouva ES, čl n zákaz diskriminace mezi příslušníky členských států EU z důvodu státní příslušnosti n Občané EU mají právo: n - ucházet se o nabízené zaměstnání v kterémkoliv státě EU - pohybovat se za tímto účelem po celém území EU - pohybovat se za účelem výkonu zaměstnání - zůstat na území daného členského státu po ukončení zaměstnání n výjimka: zaměstnání ve veřejné správě, ochrana veřejné bezpečnosti a zdraví

Volný pohyb služeb n Úkony poskytované za úplatu - dočasnost (aktivní, pasivní pohyb a pohybující se služby) n Překážky pohybu služeb - různé požadavky na vydání licence u bank a pojišťoven - různé standardy dozoru na finančních trzích - speciální režim pro dopravu (společná dopravní politika EU) a ochrana dřívějších monopolů (energetika, telekomunikace, pošta) n Bankovnictví (I. a II. Bankovní směrnice) - stejná pravidla obezřetnosti (minimální kapitál, kapitálová přiměřenost, pojištění vkladů) - jednotná bankovní licence (vydaná v mateřské zemi, ale platná po celé EU)

Volný pohyb kapitálu Překážky pohybu kapitálu - národní omezení pro kapitálové transakce - rozdílné a nekompatibilní platební systémy - zákaz dovozu a vývozu měn - Římské smlouvy - deklarace do budoucna n nepodmíněná liberalizace (přímé investice, krátko a střednědobé půjčky, kótované cenné papíry) n individuální kroky čl. zemí k plné liberalizaci (SRN 1961, UK 1979, BENELUX 1980)

Hospodářská soutěž n Cíl: Zabezpečit, aby izolace národních trhů nebyla nahrazena kartely a státním intervencionalismem - zákaz kartelů (výjimky ad hoc a blokové výjimky) - zákaz zneužití dominantního postavení - veřejné podniky (stejná konkurenční pravidla jako ostatní) - kontrola fúzí - státní podpora (jasná pravidla pro poskytování) - veřejné zakázky - podniky poskytující služby obecného ekonomického významu n Evropská komise (silné pravomoci) - může žádat: šetření, stížnost (pokuta), zastavení jednání n Evropský soud prvního stupně (odvolání k ESD)