Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Použití luštěnin v kuchyni
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Použití obilovin v kuchyni
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Smažení – rozdělení, způsoby, předběžná úprava potravin
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Pečení – rozdělení, způsoby
Fach Kellner Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Dušení potravin Střední odborná škola Otrokovice
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Ostatní tepelné úpravy
Potraviny rostlinného původu
Word – obrázek v textu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Použití zeleniny v kuchyni
Druhy základů, zahušťování pokrmů
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Transkript prezentace:

Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/1-SL-3/4 Název DUMVaření rostlinných potravin Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětTechnologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: vaření rostlinných potravin Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaVaření brambor, zeleniny, luštěniny, obiloviny Datum

Vaření rostlinných potravin Vaření zeleniny Vaření luštěnin Vaření obilovin Vaření těstovin Náplň výuky

Vaření brambor Vaříme je buď ve slupce nebo oloupané. Při přípravě používáme minimální možné množství vody. Těsně před dovařením brambory odstavíme a necháme pod poklicí dojít. Vývar z oloupaných brambor dále využíváme. Vaříme je buď ve slupce nebo oloupané. Při přípravě používáme minimální možné množství vody. Těsně před dovařením brambory odstavíme a necháme pod poklicí dojít. Vývar z oloupaných brambor dále využíváme. Obr. 1

Vaření zeleniny Podle možnosti vaříme v celku, abychom zachovali cenné biologické látky. Zbytečně vaření neprodlužujeme. Zelí, květák, špenát – je vhodné před vařením tuto zeleninu spařit – odstraníme čpavé a nadýmavé látky. Červená řepa, červené zelí, celer – přidáme ocet nebo citronovou šťávu pro zachování původní barvy. Při vaření brambor zaléváme brambory vždy vařící vodou, těsně nad jejich povrchem. Vývar lze použít pro přípravu některých bílých polévek. Obr. 2

Vaření luštěnin Luštěniny před tepelnou úpravou řádně propláchneme a namáčíme. Doba namáčení záleží na tvrdosti slupky. Vaříme namočené luštěniny, v dostatečném množství vody. Luštěniny solíme až po uvaření. Obr. 3

Vaření obilovin Kroupy, krupky, perličky zalijeme dostatečným množstvím horké osolené vody. Rýži předem spařenou zalijeme dostatečným množstvím vody, osolíme vaříme. Délka varu je podle druhu rýže. Obr. 4

Vaření těstovin Vkládáme do vařící osolené vody, vařené zcedíme, propláchneme vlažnou vodou. Doporučujeme přidat malé množství tuku. Doba vaření závisí na velikosti a druhu těstovin. Průmyslové těstoviny mají na svém uvedenou délku varu. Obr. 5

Kontrolní otázky 1.Jak se správně vaří brambory 2.Jak se správně vaří luštěniny 3.Jak dlouho se správně vaří rýže 4.V jakém množství vaříme těstoviny

Obrázky: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpq Obr. 2: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpq Obr. 3: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpq Obr. 4: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 5: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpq

Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996

Děkuji za pozornost