01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam organické hmoty v půdě
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Nitrátová směrnice (aktuální informace)
ekologickém zemědělství
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Kontroly ÚKZÚZ v praxi Lektor: Ing. Josef FREJLACH Ing. Josef VOBEJDA
Zásady správné zemědělské praxe
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Komunální odpadní vody a kaly
VOJTĚŠKA SETÁ (MEDICAGO SATIVA)
Změny v nitrátové směrnici a vyhláškách k zákonu o hnojivech
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Evidence hnojení Josef Svoboda Odbor kontroly zemědělských vstupů
CUKROVÁ ŘEPA (BETA VULGARIS)
Aneb recyklujeme se žížalami snadno a rychle
Pícniny - rozdělení a využití
FOSFOR 15P Jana Malinovská.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Minerální výživa VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.08/Li
Využití mikrobiálních inokulací pro revitalizaci půd O. Mikanová Výzkumný ústav rostlinné výroby - Ruzyně.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
SVAZENKA VRATIČOLISTÁ (PHACELIA TANACETIFOLIA)
Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikání v zemědělství I Seminář Okresní agrární komory Hodonín Čejkovice Používání pesticidů a hnojiv.
VY_52_INOVACE_ZB03_2264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Polní plodiny Filip Bordovský.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Hroznová 2, Brno Oddělení kontroly zemědělských vstupů Planá nad Lužnicí Ing. Josef FREJLACH Tel , Název projektu: VZDĚLÁVÁNÍ.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: Téma: Chov Zvířat
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
01.11 Projekt pro úpravy a osetí cvičného pozemku ve dvoře Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Mgr. Věra Vasiljevičová
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 3 Datum ověření ve výuce: Téma: Výživa půdy - kompost Tématický okruh: Půda Vzdělávací obor: Pěstitelství.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Nová nitrátová směrnice v roce 2012 Ing. Jitka Tvrzníková tel
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
Evidence hnojení Ing. Josef Svoboda Ředitel Odboru kontroly zemědělských vstupů Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Kompostování Označení materiálu:
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. NITRÁTOVÁ SMĚRNICE a s tím související ochrana životního prostředí.
Změny v nitrátové směrnici a vyhláškách k zákonu o hnojivech.
Státní zemědělský intervenční fond Česká republika Souhrn nejčastějších kontrolních nálezů při kontrolách na místě v roce 2015.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 4 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Hnojiva aneb přikrmování rostlin. Rozdělení hnojiv a) podle skupenství pevná hnojiva kapalná hnojiva b) podle působení na rostliny přímá hnojiva – obsahují.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. NITRÁTOVÁ SMĚRNICE a s tím související ochrana životního prostředí.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a.
Kompostování Vyrobila g2.
Zranitelné oblasti.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Bioplynová stanice Příloha učebního listu 09
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
VY_52_INOVACE_68_Louky, pastviny, pole-učební text
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Koloběh fosforu v životním prostředí - vztah k výživě zvířat
Zranitelné oblasti.
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
Ing. Martin Kulhánek, Ph.D. A330
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Změny v uplatnění nitrátové směrnice v podmínkách České republiky v roce 2018 Ing. Milan Čížek, Pd.D
Transkript prezentace:

01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Hnůj je směs tekutých a tuhých výkalů zvířat s podestýlkou (chlévská mrva), které prošly procesem zrání (mineralizací a humifikací) produkce, obsah sušiny, organických látek a živin je závislá na: počtu zvířat druhu zvířat stáří zvířat krmení způsobu ustájení množství a druhu steliva počtu dnů ustájených ve stáji

způsoby zjišťování produkce hnoje: vážením při odvozu mrvy ze stáje nebo hnoje z hnojiště ke hnojení výpočtem podle objemu a známé objemové hmotnosti mrvy nebo hnoje výpočtem na základě tabulkové denní nebo roční produkce mrvy či hnoje

skladování: polní hnojiště stacionární hnojiště běžná doba skladování je 6 měsíců použití ke hnojení: okopanin, jednoletých pícnin, olejnin, některých zelenin a vytrvalých kultur a může být přidáván do kompostů nejčastěji v dávkách 20 – 40t/ha ve 2 až 4-letých cyklech po rozmetání bez odkladu zapravit!

Močůvka jsou zkvašené tekuté výkaly zvířat s odpadní vodou dusíkato – draselné hnojivo způsoby zjišťování produkce: měřením jejího objemu v jímce výpočtem na základě tabulkové denní nebo roční produkce skladována v jímkách s minimální kapacitou na 3 měsíce

Použití: ke hnojení na široko v dávce 20 – 60t/ha jako hnojivá závlaha na list ředěná 1:5 – 15 meziřádkově 15 – 30t/ha k zálivce kompostů

Kompost organominerální hnojivo vyráběné z: 8 – 10 dílů odpadových hmot organického původu – znehodnocené seno, sláma řepky a kukuřice, znehodnocená sláma obilovin, tráva, zbytky zeleniny,… 1 dílu minerálního – zemina ze stavenišť, usazenina z cest, příkopů, dvorů, bahno z rybníků,… výroba: složky se vrství, povrch se překrývá zeminou zrání závisí na činnosti aerobních bakterií potřebují kyslík (překopávání) a vlhkost (zálivka) zrání kompostu z běžných hmot trvá asi 4 – 5 měsíců

znaky zralého kompostu: drobtovitá struktura komposty bývají obohacovány průmyslovými hnojivy – P, Ca, N i statkovými hnojivy – hnůj, kejda, močůvka znaky zralého kompostu: drobtovitá struktura nerozeznatelné původní složky tmavá barva vůně zahradní půdy vhodný k: základnímu hnojení v dávce 30 – 50t/ha pro náročné plodiny, pro ostatní v dávce poloviční přihnojení – působí rychle hnojení trvalých travních porostů Obrázky z vlastních zdrojů

K O N E C Příloha Metodiky 01.5 projektu Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře, který byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.