Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Vyhodnocení úspěšnosti fiskálních predikcí
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek Předseda vlády ČR.
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Etiketa fiskální politiky Smilovice, 4.května 2010 Zuzana Šmídová.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Téma 4 Fiskální politika
1/6 Makroekonomické dopady fiskální politiky Aleš Krejdl.
Monetární a fiskální politika
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Minulá fiskální diskreční opatření a jejich dopady
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
2. téma: Veřejné rozpočty, jejich příjmová a výdajová stránka
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Národní účty - aplikace
Fiskální politika.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
8. Rozpočtový deficit a veřejný dluh
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
Financování kapitol státního rozpočtu II
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Soustava veřejných rozpočtů. Osnova kurzu 1.Veřejné rozpočty v ČR 2.Státní rozpočet a rozpočtový proces 3.Střednědobé rozpočtování 4.Územní rozpočty 5.Podmíněné.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 10. prosinec 2015.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Tisková konference ČMKOS
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Úvod do finanční vědy a financí
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
2. téma: Veřejné rozpočty, jejich příjmová a výdajová stránka
Fiskální a monetární politka - shrnutí
Tisková konference ČMKOS
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Rizika českých veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus Radka Štiková Seminář MF – Smilovice 6. 12. 2005

Obsah Stabilizační funkce veřejných rozpočtů Deficit a dluh vládního sektoru a prostor pro stabilizační fiskální politiku Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí Makroekonomické dopady přílivu prostředků z fondů EU

1. Stabilizační funkce veřejných rozpočtů cílem spíše proticyklická FP při respektování maastrichtských kritérií a Paktu stability a růstu vestavěné stabilizátory / diskreční opatření (existence zpoždění) rozklad schodku na cyklickou a strukturální složku

Dekompozice fiskálního deficitu na cyklickou a strukturální část, % HDP Poznámka: metoda ESCB, rok 2005 odhad ČNB. -14% -12% -10% -8% -6% -4% -2% 0% 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 cyklické saldo cyklicky očištěné saldo celkové saldo

2. Deficit a dluh vládního sektoru a prostor pro stabilizační FP konsolidační strategie vybraných zemí v oblasti deficitu vládního sektoru 2004 – 2008 (ESA 95): s výjimkou ČR závazek snížit deficit pod 3% HDP do r. 2007 (ačkoli v ČR dosaženo již v r. 2004) Poznámka: Údaje bez závorek jsou převzaty z posledních Konvergenčních programů a Programů stability, údaje v závorkách představují jarní projekci EK.

Srovnání výhledu konsolidovaného dluhu (ESA 95), v % HDP: za posledních 8 let se veřejný dluh ČR prakticky ztrojnásobil a očekává se jeho další postupný růst Poznámka: a Hodnota odpovídá očekávání z listopadu 2004, ex post byla zjištěna úroveň 37,4 %.

3. Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí problémem stárnutí populace dlouhodobá extrapolace vývoje vládního dluhu dle EK (Public Finance in EMU 2005):

4.Makroekonomické dopady přílivu prostředků z fondů EU východiskem odhad čisté pozice ČR vůči rozpočtu EU (příjmy z EU – platby do EU) – stimul pro českou ekonomiku propočet dodatečného impulzu pro ekonomiku (meziroční změna čisté pozice v % HDP) makroekonomické dopady přílivu finančních prostředků z EU simulovány za využití čtvrtletního predikčního modelu ČNB (vloženo reziduum do rovnice výstupové mezery)

Předpokládané finanční toky z titulu členství ČR v EU (v mld Předpokládané finanční toky z titulu členství ČR v EU (v mld. Kč) a odhad jejich dopadu do ekonomiky: Poznámka: Údaje za rok 2004 = skutečnost; platby vlastních zdrojů do EU jsou do r. 2006 odhadnuty dle současného systému pro období 2007 – 2013 se vychází z předpokladu, že rozpočet EU bude stanoven na úrovni 1 % HNP EU. Zdroj: MF ČR (podklad pro jednání s EK, červenec 2005) a ČNB

Dopad dodatečného impulzu z titulu přílivu finančních prostředků z EU (odchylky od základního scénáře červencové prognózy ČNB): reakce úrokových sazeb, měnového kurzu a inflace není tak vysoká, aby ohrozila členství ČR v systému ERM II a plnění konvergenčních kritérií výsledky nutno brát jako orientační

Děkuji za pozornost