Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz
Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/11 Název DUM Zpracování obilovin Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: zpracování obilovin na různé produkty, jiná semena používaná jako obilí Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Obilninové výrobky, Ságo, Tapioka Datum 29. 4. 2013
Zpracování obilovin Náplň výuky Zpracování obilovin na různé produkty Jiná semena používaná jako obilí Kontrolní otázky
Zpracování obilovin na různé produkty Pšenice mouka – hladká, hrubá, polohrubá semolina – tvrdá pšeničná mouka na výrobu těstovin krupice pšeničné vločky celozrnná mouka výroba lihovin – vodka Špalda druh pšenice, ze které se vyrábí bulgur
Kukuřice mouka škrob polenta – kukuřičná krupice whisky – Bourbon Obr. 1: Polenta – kukuřičná krupice
Oves Proso – jáhly Žito vločky mouka škrob výroba lihu – whisky, gin žitná mouka žitná káva Obr. 2: Knäckebrot – žitný chleba s vlákninou
Pohanka Ječmen pohanková mouka ječná mouka ječné kroupy lihoviny – whisky, gin slad Obr. 3: Různé typy sladu
Rýže rýžová mouka Jsou různé druhy rýže, například: Basmati – rýže z Himaláje Černá rýže Rýže natural Parboiled Arborio – italská rýže Jasmínová rýže Obr. 4: Různé druhy rýže
Jiná semena používaná jako obilí Tapioka Bílé granule se získávají ze škrobové moučky z hlízy maniok. Obr. 6: Tapioka Obr. 5: Hlíza maniok
Bílé škrobnaté granule se získávají z dřeně ságové palmy Obr. 7: Ságová palma Obr. 8: Ságo
Kontrolní otázky: 1. Vysvětli pojmy: polenta, špalda, bulgur, tapioka, ságo 2. Jaké druhy rýže znáš? 3. Jaké produkty získáváme z a) pšenice b) ječmene
Seznam obrázků: Obr. 1: stock photo, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.seriouseats.com/recipes/images/20090817-polenta.jpg Obr. 2: , Fotolia, [vid. 28.4. 2013], dostupné z: http://imworld.aufeminin.com/dossiers/bdf/Knaeckebrot-200250-f.jpg Obr. 3: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.sekado.cz/images/slide3.jpg Obr. 4: Elen, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.femina.cz/uploads/wellness/large_rice_1.jpg Obr. 5: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.grosshandel-lieferservice- berlin.de/wp-content/uploads/maniok-tapioka-mandioca-kassava-maniokwurzel.jpg Obr. 6: Abbildung nur Serviervorschlag, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://1- ps.googleusercontent.com/h/www.indische-lebensmittel-online.de/wp- content/uploads/300x225xtapioka Obr. 7: YOS, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.about- garden.com/images_forum/gallery/11296/9530-cycas-revoluta-palma-sagova.jpg Obr. 8: 2DSC_2666.jpg, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.flickr.com/photos/haalo/511885578/
Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou
Děkuji za pozornost