ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD www.czso.cz Výběrová šetření Výběrové šetření o využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítač při sběru informací. CATI Computer Assisted Telephone Interviewing - (telefonické dotazování za pomoci počítače)  CATI studio  Speciálně vyškolení.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Regionální kontaktní organizace – kontakty pro Evropský výzkumný prostor jsou součástí sítě regionálních a oborových kontaktních organizací NINET, které.
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
MARKETINGOVÝ VÝZKUM.
Inovace vzdělávacího programu Zahradní a krajinná tvorba Projekt OPVK, oblastní podpora 2.1.
Procesní analýza vybrané části ČSÚ Bc. Petr Horák Brno, Květen 2012 Operační management.
DOTAZOVÁNÍ v rámci kvantitativních i kvalitativních výzkumů
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Analýzy publika Metody výzkumu publik
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.

Standardy kvality SIMAR – sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění Po vzoru ESOMAR –European Society for Opinion and Marketing Research (založen.
Přístupnost internetové prezentace Českého statistického úřadu
Obchodní činnosti - Kapitola 8 1 VÝZKUM TRHU KAPITOLA 8 Pavlíčková.
Elektrotechnika v hodinách anglického jazyka
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Tazatelská síť.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě Ing. Markéta Arce.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Nástroje monitorování faktorů rozvoje regionu na příkladu MSK – Regional Entrepreneurship Monitor Jiří Mezuláník Vysoká škola podnikání, a.s.
1 Metody a techniky výzkumu veřejného mínění Kombinované studium - II. cyklus LS 2007/08 Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ OBYVATELSTVO ČR – STATISTICKÁ DATA.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1 Tazatelé a dotazovací situace Jan Hartl. 2 CO a JAK?
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Terénní cvičení Statistické šetření a získávání dat na příkladu socioekonomických aspektů Jičína Bc. Kateřina Smrčková.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu Solón Deník veřejné správy.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Vítejte na marketingu. Management a další uživatelé informací Marketingové prostředí Marketingový informační systém Interní databáze Shromažďování a třídění.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_10.
Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO Seminář dne 18. a Tato prezentace byla vytvořena s finanční podporou Evropské komise. Názory v ní vyjádřené jsou.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Hodnocení kvality vzdělávání v Libereckém kraji Informace o průběhu projektu Ing. Petr Rychlovský.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna Rekvalifikace a dílčí kvalifikace ; Monika Pokorná.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Návrh účinné marketingové komunikace podniku v oblasti služeb
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Interní postupy MAS Brdy
Reprezentativita: chyba výběru Jindřich Krejčí
PORTFOLIO PEDAGOGA – DATA Z RYCHLÉHO ŠETŘENÍ NIDV 2016 Mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogů , Praha Tomáš Machalík.
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
23 / 9 / 2010.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Výzkum veřejného mínění
OBHAJOBA MATURITNÍ PRÁCE
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
RNDr. M. Žambochová, Ph.D. (KMS, M308)
Reprezentativita: chyba plynoucí z výpadků návratnosti Jindřich Krejčí
Prezentace výzkumu Zbiroh 2018
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrová šetření Výběrové šetření o využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci MFF UK, Kristýna Sionová, ČSÚ

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Zdroje dat pro statistiku vyčerpávající šetření, censy administrativní zdroje dat výběrová šetření

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrové šetření proč? příprava průběh šetření co s výsledky? zpracování dat

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Proč? Eurostat = Evropský statistický úřad Evropská komise sdělí Eurostatu, o jaká data by měla zájem Eurostat na základě těchto požadavků vypracuje modelový dotazník a vysvětlující pokyny k tomuto dotazníku výsledek: nařízení Evropské komise ⇒ členské země EU jsou povinny zjistit požadovaná data

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Techniky šetření osobní rozhovor (face-to-face): tazatel je osobně přítomen při vyplňování dotazníku PAPI (paper and pencil interview): osobní rozhovor tazatele s respondentem za použití dotazníku na papíře CAPI (computer assisted personal interviewing): osobní rozhovor tazatele s respondentem za použití elektronického dotazníku telefonický rozhovor: tazatel kontaktuje respondenta telefonem CATI (computer assisted telephone interviewing): telefonický rozhovor tazatele s respondentem za použití elektronického dotazníku

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Techniky šetření on-line dotazník CAWI (computer assisted web interviewing): elektronický on-line dotazník dotazník zaslán (elektronickou) poštou CASI (Computer Assisted Self-completed Interviewing): respondent vyplňuje sám elektronický dotazník – ne nutně on-line papírový dotazník

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Příprava překlad (převod) dotazníku a vysvětlujících pokynů do ČJ naprogramování a otestování elektronického CAPI dotazníku program BLAISE z dílny Statistics Netherlands vyškolení tazatelů na šetření pracuje 176 (z celkem 283) tazatelů ČSÚ, rozdělených do 9 regionálních pracovišť

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Způsoby výběru záměrný výběr ankety kvótní výběr pravděpodobnostní výběr

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběr šetření o IT je spojeno s Výběrovým šetřením pracovních sil výběrový soubor bytů v celé ČR rotační panel – každé čtvrtletí obměna 1/5 výběru (6 780 bytů) šetření o IT se týká těch domácností, které byly vybrány ve 2. čtvrtletí kalendářního roku, při poslední návštěvě ⇒ tazatel jde do domácnosti, kterou už během uplynulého roku 4x navštívil dvoustupňový výběr (sčítací obvod → byt)sčítací obvod ředitelé regionálních pracovišť se dozvědí, jaké byty byly vybrány a přidělí je jednotlivým tazatelům

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Průběh šetření otázky se týkají všech domácností v bytě, všech dospělých osob (16+) v domácnosti proxy odpovědi: v případě zastižení jen některých členů domácnosti mohou tito odpovídat i na otázky určené nepřítomným respondentům

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Průběh šetření

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Zpracování dat po skončení kalendářního čtvrtletí jsou data od jednotlivých tazatelů sehrána dohromady převážení výsledků – kalibrační váhy další zpracování převážených dat v SPSS a Excelu

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Nonresponse jednotková (unit) nonresponse položková (item) nonresponse

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Publikace výsledků odeslání dat v předepsaném formátu do Eurostatu ⇒ Evropské komisi typy výstupů: letáky, publikace, analýzy, webové prezentace, tiskové konference, příspěvky do sborníků odborných konferencí... veškeré informace, které lze najít ve výstupech ČSÚ jsou k dispozici zdarma

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Doplňující literatura LEHTONEN, Risto a PAHKINEN, Erkki. Practical Mehthods for Design and Analysis of Complex Surveys. Second Edition. Chichester: John Wiley & Sons Ltd, THOMPSON, Steven K. Sampling. Second Edition. New York: John Wiley & Sons, Inc., BIGGS, Brian. Self/Proxy Respondent Rules and Data Quality Dostupné na www cel/olc-cel?catno=75F0002MIE &lang=eng.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Děkuji za pozornost