ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Dana Mazancová Přednáška pro studenty kombinovaného studia 31. 3., 14. 4. a 12. 5. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
Advertisements

Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
Tutorial Zobrazení článku na EBSCOhost rozhraní
Tutoriál eKnihy ~ Stahování
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Ústřední knihovna FSS MU Jak úspěšně zvládnout psaní závěrečné práce
JAK ÚSPĚŠNĚ NAPSAT ZÁVĚREČNOU PRÁCI
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Informační blok k předmětu Jazykový projev (2012/13)
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
ProQuest Central Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, a představení databáze.
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Ústřední knihovna FSS MU Zprávám z médií a tisku na stopě!
Základy práce s informačními zdroji pro mgr. studenty ENS Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 18. března 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vyhledávání v angličtině.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP PhDr. Dagmar Čerňová Brno, 3. dubna 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Elektronické informační zdroje Bc. Radmila Kouřilová.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP PhDr. Dagmar Čerňová Brno, 1. března 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Dana Mazancová Závěrečné práce – Jak najít literaturu k danému tématu a jak citovat ÚK FSS MU, a Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Úvod do elektronických informačních zdrojů ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
METALIB a SFX Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, 29. března 2011 aneb jak vyhledávat skoro ve všech e-zdrojích současně.
Metalib Knihovna FSS MU Osnova EIZ – co, proč, kde Metalib – SFX – Uživatelské konto (Můj prostor) – Vyhledávání – Portál elektronických.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY PhDr. Dagmar Čerňová Brno, 28. února 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
ZDROJE INFORMACÍ NA TUL Marta Zizienová FS / informační výchova.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Informační zdroje pro studenty POL PhDr. Dagmar ČerňováBrno, 21. října 2015.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 19. října 2015.
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Ústřední knihovna FSS MU Závěrečné práce – část II. - Jak citovat
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU
EFEKTIVNÍ VYHLEDÁVÁNÍ ODBORNÝCH INFORMACÍ
Ústřední knihovna FSS MU
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Elektronické informační zdroje pro chemické obory
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Transkript prezentace:

ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Dana Mazancová Přednáška pro studenty kombinovaného studia , a

P REZENTACE KE STAŽENÍ – sekce Výuka

ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE

CO JSOU TO ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE? elektronické informační zdroje (EIZ, e-zdroje) dokumenty v elektronické podobě dostupné prostřednictvím PC a internetu velmi důležité zdroje informací aktuální informace dokumenty ve formě fulltextů nebo abstraktů

ČLENĚNÍ EIZ elektronické databáze a informační brány elektronické časopisy elektronické knihy

JAK SE DOSTANU K EIZ? Více informací a přístup do jednotlivých EIZ naleznete na stránkách knihovny – Nebo můžete využít celouniverzitního portálu EIZ –

JAK SE DOSTANU K EIZ MIMO MU? Je zapotřebí nastavit si počítač pro tzv. vzdálený přístup přes VPN (doporučeno) Návod Můžete využít i další typy vzdáleného připojení (např. proxy) Návod

K DE ZAČÍT VYHLEDÁVAT ? o Velké multioborové databáze: – Sage Journals Online – EBSCO – ProQuest – Wiley Online Library – SpringerLINK – ScienceDirect

DATABÁZE EBSCO

Megazdroj - přes 5000 časopiseckých fulltextových titulů a specializovaných bází dat Multioborový zdroj Producent: EBSCO Publishing Přístup: – celá MU – vzdálený přístup

DATABÁZE EBSCO – SPOLEČENSKÉ VĚDY SocINDEX with Full Text - multioborová Academic Search Complete - multioborová PsycINFO – psychologie (abstraktová) PsycARTICLES – psychologie (fulltextová) GreenFILE – environmentální studia

ZKUŠEBNÍ PŘÍSTUP K E-BOOKS Audiobook a eBook Collection Do Více viz - Zkušební přístupy

ZÁKLADNÍ KROKY PŘI PRÁCI S DATABÁZÍ Výběr databáze (lze nechat vybrané všechny) Vlastní vyhledávání Práce s vyhledanými výsledky – jejich export, tisk, zaslání na

EXPORT ZÁZNAMŮ Z DATABÁZE EBSCO DO APLIKACE ENDNOTE WEB Aplikace EndNote Web – 1.Vytvořit si uživatelský účet (Sign Up for an account v horní částí obrazovky) 2.Vyhledání záznamů v databázi EBSCO a jejich uložení do složky (Add to folder) 3.Otevření složky (Folder view v pravé části obrazovky nebo ikonka Folder vpravo nahoře) 4.Označení záznamů, které mají být exportovány do EndNote Web (zaškrtávací políčka po levé straně záznamů)

EXPORT ZÁZNAMŮ Z DATABÁZE EBSCO DO APLIKACE ENDNOTE WEB Kliknout na export (ikona papíru se zelenou šipkou nad záznamy) 6.Zvolit druhou variantu – Direct export to EndNote Web 7.Save 8.Pokud vše proběhlo úspěšně, tak budete „přelinkováni“ do aplikace EndNote Web (je zapotřebí být v ní přihlášen)

EXPORT ZÁZNAMŮ Z DATABÁZE EBSCO DO APLIKACE ENDNOTE WEB Objeví se hláška sdělující, kolik záznamů bylo naimportováno (např. Number of records imported: 2) 9) Záznamy se uloží do záložky My References – složky [Unfield] EndNote Web lze použít pro různé databáze, import z knihovních katalogů, ruční vkládání záznamů apod. V sekci Help je manuál vysvětlující všechny možnosti této aplikace. Rovněž můžete využít jiných softwarových aplikací, které jsou volně dostupné na internetu např. Zotero

POMŮCKY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ

ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE – DALŠÍ APLIKACE

M ETAVYHLEDÁVAČ M ETALIB o Systém pro paralelní prohledávání hlavních multioborových databází MU o o Více viz textový návod a video návodtextový návod a video návod

PORTÁL ELEKTRONICKÝCH ČASOPISŮ MU o Slouží pro ověření dostupnosti elektronické verze časopisu v univerzitních databázích o Přístup je ze stránek knihovny nebo můžete využít přímý odkaz přímý odkaz

E- BOOKS o Gale Virtual Reference Library Gale Virtual Reference Library o Ebrary Ebrary o OAPEN Library OAPEN Library o UNESCO - EOLSS UNESCO - EOLSS o Více viz prezentace z přednášky Od reálných stovek k virtuálním miliónům aneb dolování e-knih ve velkémOd reálných stovek k virtuálním miliónům aneb dolování e-knih ve velkém

D ALŠÍ ZDROJE o o o o o o o

NEMÁM PLNÝ TEXT DOKUMENTU o dokument je v knihovně, ale je stále vypůjčen -E-prezenčkaE-prezenčka -Copy on DemandCopy on Demand o dokument není dostupný v žádné z (brněnských) knihoven - meziknihovní služby (MVS, MMVS)meziknihovní služby (MVS, MMVS)

A CO DALŠÍHO POTŘEBUJETE ? o správně citovat – citační normy a styly – více viz prezentace z přednášky Citace pro všechny případyCitace pro všechny případy o efektivně organizovat nalezené záznamy o využívat citační software – např. EndNote WebEndNote Web

Děkuji za pozornost Dana Mazancová